BİLİYOR MUYDUNUZ?

Erzurum'da Balık Sezonu Açıldı, Peki Tazesi Nasıl Anlaşılır? Yanında Yoğurt Yenir Ayran İçilir Mi?

Erzurumda Balık Sezonu Açıldı, Peki Tazesi Nasıl Anlaşılır? Yanında Yoğurt Yenir Ayran İçilir Mi?
Erzurum'da Balık Sezonu Açıldı, Peki Tazesi Nasıl Anlaşılır? Yanında Yoğurt Yenir Ayran İçilir Mi?

Balık + Yoğurt = Sağlık!

Balık Hakkında Doğru Bildiğimiz Yanlışlar!

Son bahar kendini iyiden iyiye göstermeye başladı. Üç tarafı denizlerle çevrili Türkiye'de balıkçılar 'Vira bismillah' derken, Erzurum'da gözler balıkçılara çevrildi. İlk günlerin etkisi ile fiyatların yüksek olduğu gözleniyor. Birkaç güne kadar fiyatlar düşer ümidi taşıyan vatandaşın aklına ise 'Taze ve uygun fiyatta balık nerde ve nasıl bulurum?' soruları geliyor.

Erzurum portalı olarak, 50 yıllık balıkçılık birikiminin olduğu Aktaş ailesine ait balıkçıdayız. İlk ala gelen balık pahalımı sorumuza, 'Balık bol olur ise ucuz, az olur ise pahalı olur' cevabını alıyoruz. Doğru bildiğimiz yanlışları öğreniyoruz.

Balık Hakkında Doğru Bildiğimiz Yanlışlar!

Taze Balık Nasıl Anlaşılır?

'Balık taze mi, değil mi? Nasıl anlaşılır' diye soruyoruz. Balığın yüzeyinin parlak oluşu, el vurulduğu zaman diri oluşu ve gözlerinin ise çökmüş olmamasının tazelik göstergesi olduğu cevabını alıyoruz.

Kanlı Balık Taze Midir?

Erzurum'da, 'Kanlı balık tazedir' bilgisinin yanlış olduğunun aktarmak istiyıroz. Aksine kanlı balığın ve kulak arkası kırmızı olanların bayat olduğunu kaydediyoruz.

Taze taze alınıp evde pişirilen balığın o gün tüketilmesi gerektiği ifade edilirken, artı 5 derecede muhafaza edilmesi tavsiye ediliyor. Fazla alınan balığın ise pişirilmeden içinin temizlenip dolap poşetine koyularak difrizde 1veya 2 ay sonra tüketile bileceği paylaşılıyor.

Evde Yapılan Balık ve Kokusunun Nedeni!

Bir kilo balığın bir çay bardağının yarısı kadar yağ ile kızartılması gerektiği dile getiriliyor. Fazla yağın balığı kuruttuğunu, tadını yok ettiğinin altı çiliyor. Erzurum'da balık kültürünün oluşmamasının, evde yapılan balığın kokmasının önemli rol oynadığını ifade eden Aktaş'lar, 'Evlerde, yanlış pişirmeden dolayı, koku oluyor. Bir çay bardağından az yağla yapılan balığın kokusu 10 dakika sonra yok olur" diyor.

Erzurum'da Balık Sezonu Açıldı

Balıkla Yoğurt Yenir Ayran İçilir Mi?

Erzurum'da ve birçok yerde, 'Balıkla birlikte yenen yoğurt zehirler' ifadelerinin kullanıldığını hatırlatırken, bu bilginin yanlış olduğunu duyuyoruz. Böyle bir şey yok diyen balıkçılar, 1 veya 2 günlük balığın halsizlik yaptığı ve buna karşı tahin helvası tavsiye ettiklerini sözlerine ekliyorlar.

Erzurum'da Balık Sezonu Açıldı

Balığın Yanında Ne Tür Sebze Yenilir?

Balığın yanında her şeyin yenilebileceğini kaydeden balıkçılar, mor ve beyaz soğan ile roka ve limonun ayrıca kırmızılahana, havucun balığa has olduğunu hatırlatıyorlar.

Balıkla Birlikte Ne İçilir?

Ayranından tutunda suyuna kadar balığın yanında her tür içeceğin damak tadına göre tüketilebileceğini, balığın tadına varmak isteyenlere ise su önerisi geliyor.

Erzurum'da Balık Sezonu Açıldı

Yorumla
Facebook Twitter Telegram Whatsapp Linkedin Pinterest
{{begeni}} {{yorumsayi}}
15 Ekim 2018 10:50
Kullanıcı
{{item.IsimSoyisim==' '?"Kayıtsız Kullanıcı":item.IsimSoyisim}}
{{tariheCevir(item.KayitTarihi)}}

{{item.YorumMetni}}

{{item.BegenSay}}
Oturum Açınız

Yorum yazmak için oturum açmalısınız.

Oturum Aç Üye Ol

Mağazada Çok Satılanlar

Mağaza