ŞEHR-İ ERZURUM

Erzurum Soğuğunda Hayatta Kalma Yöntemleri

Erzurum Soğuğunda Hayatta Kalma Yöntemleri
Erzurum Soğuğunda Hayatta Kalma Yöntemleri

Her ne kadar küresel ısınmayı yaşıyor olsak da, bölgeye özgün soğuklarının hüküm sürdüğü bir şehir Erzurum. Aslında yılın her mevsiminde bir serinlik hissedeceğiniz, gelenin gidenin dillerinden düşüremediği dondurucu soğukları ile nam salmış bir şehir Erzurum.

Nasıl bir soğuk olduğunu yaşamamış olabilirsiniz ancak duymamış olamazsınız. Öyle ki Evliya Çelebi '11 ay 29 gün bekledim yazı göremedim' ve yine 'kedi damdan dama atlarken donmuş' ifadelerine mazhar olmuş Erzurum'un soğuğu. Her ne kadarda bazı iller soğuk denildiğinde akla biz geliriz deseler de soğuk=Erzurum'dur. Yani Erzurum denildiğinde her şeyi unutabilirsiniz ama soğuğu asla unutamazsınız...

Erzurum Soğuğu

Artık Erzurumluysanız, soğukta renk değiştiren elleriniz, burnunuz, kulaklarınız zaman zaman ten renginizi unutturacak, buz gibi hava ciğerlerinizi titretecek, nefes verirken sıcak nefesiniz soğukta duman olacak... Erzurumlular soğuğu bilir ve gereken tedbiri alırlar. Aynı zamanda bir öğrenci şehri olan Erzurum'da sizde öğrenciyseniz veya memur olarak Erzurum'da bulunuyorsanız sizlere bazı tavsiyelerimiz var. İşte Erzurum Soğuğunda Hayatta Kalma Yöntemleri...

En Yakın Dostunuz Kombiyi İhmal Etmeyin

Eski zamanlarda kışın sobalar çatır çatır yanar nar kesilirdi. Erzurum soğuğundan kendini evine zor atan herkes ev halkını görmeden direkt sobanın yanında alır soluğu. Şimdi sobalar kadar yanında biraz durup sıcağı hissedeceğiniz bir derecede sıcak olmasa da kaloriferler ilk durağınız. Erzurum'da aman aman kışın kombiniz arızalanmasın! Neler olacağını düşünün. Elektrikli soba ile idare ederim derseniz yanılırsınız. Bizden söylemesi kombinizin bakımını ihmal etmeyin.

Savaşta Zırh, Erzurum Soğuğunda Potur (İçlik)

Erzurum Soğuğu

Bazen kendine kondurmayıp içlik giymeyenler -40'lara varan soğuklarda acı ile kıvrandıklarını görürsünüz. Bizce tüm ön yargılarınızı bir tarafa bırakın özellikle has yün olanından içlik kullanın. Savaşta darbeyi önleyen zırh gibi yün içliklerle soğuk artık içinize ilemeyecek. Erzurum kışlarında kendinizi soğuktan korumak için lahana misali bulduğunuzu üzerinize geçirebilirsiniz.

Duş Aldıktan Hemen Sonra Dışarı Çıkmayın

Duş alıp saçlarınız daha ıslak ve vücut sıcaklığınız daha yüksek olduğu bir anda Erzurum soğuğuna çıkmak intihardan farksızdır herhalde. Sosyal medyada paylaşılan bıyıkları donmuş kişileri aklınıza getirin. Sıcak nefesiniz Erzurum kışında bıyıklarınızda buz olmasına neden oluyorsa, duş sonrası çıktığınızda vücudunuzda gelebilecek hasarları siz düşünün artık... Hatta Erzurumlular kışın çoğu zaman kaplıcaya bile gitmezler bu nedenden dolayı.

Dışarıda Kaldıysanız AVM'lere Sığının

Erzurum'da kış aylarında kapalı mekanlar daha kalabalıktır. Neden mi? Herhalde tahmin ettiniz... Alışveriş merkezleri, iş merkezleri Erzurum soğuğunda denizdeki can simidi gibidir. Uzun süre soğukta kalıyorsanız ara ara kapalı mekanlara girip ısınmalısınız. AVM'lerde kış aylarında sizin gibi ısınmak için boş boş dolaşan insanları farkedersiniz... Cumhuriyet Caddesinde dolaşıyorsanız sığınacağınız yerler Yakut Plaza, Cumhuriyet İş Merkezi, Çaykara İş Merkezi, Kızılay İş Merkezi, Palerium AVM, Özel İdare İş Hanı, Ak Merkez bunlardan bir kaçı...

Ellerinizi Sırayla Kullanın

Zamanla istemsiz olarak böyle bir yöntem gelişir Erzurum soğuğunda. Birini ısıt diğerini kullan yöntemi... Telefonla konuşuyorsanız, bir şey taşıyorsanız veya ellerinizi kullanmanızı gerektirecek bir şey yapıyorsanız yalnızca birini kullanın diğerini cebinizde ısıtın...

Otobüs ve Minibüs Saatlerini Bilmek Çok Önemli

Erzurum soğuğunda özellikle geceleri dışarıda beklediğiniz her an donmaya sizi biraz daha yaklaştırır. Böyle bir durumda belli bir aralıkla gelen otobüsünüzü yeni kaçırdığınız düşünün... Erzurum Büyükşehir Belediyesi tarafından son yıllarda artık kapalı ve ısıtılabilir duraklar yaygınlaşıyor olsa da her durakta maalesef yok. O yüzden toplu taşıma vakitlerini iyi bilmenizde fayda var.

Üşümeyeyim Diye İki Eliniz Cebinizde Dolaşmayın

Erzurum soğuklarında yerlerin buzlanma oranı oldukça yüksek. İnsanların farkında olmadan kayıp düşmeleri büyük bir risk. Özellikle bu durum yeni kar yağdığı durumlarda da yaşanabilir. Buna alabileceğiniz en büyük önlem ellerinizin dışarıda olması. Bu sizin ellerinizi hareket ettirerek ayakta kalmanızı sağlayacak. Tabi her zaman geçerli olmayabilir... Ama dikkat etmekte fayda var! Unutmadan zaten ayakkabınız kışlık ve kaymayan cinstendir diye düşünüyoruz...

Sabah Uyanmak İçin Ekstra Tedbirler Alın

Sabah erken kalkmanızı gerektiren bir işiniz varsa, okula gidiyorsanız, erken saatlerde önemli bir görüşmeniz varsa yalnızca saat alarmınıza güvenmeyin bizce... Çünkü Erzurum'da en zor şeylerden birisi soğukta sıcak yatağınızdan ayrılmak olacaktır. Uyanmak için ekstra tedbirler alın!

Kombiden Tasarruf Olmaz

Tasarruflu olmak, israf etmemek takdire şayan bir davranış. Artık doğal gazın Erzurum'da yaygınlaşması ile kombiler ile evimizin sıcaklığını ayarlamak bizim elimizde. Ancak Erzurum soğuklarında yersiz kombi tasarrufu yapacağım diye soğukta yaşamak ve hasta olmak daha pahalı ve vahim neticelere sebep olur. Bizce elinizi korkak alıştırmayın... Sağlık gibisi yok nede olsa!

Erzurum Soğuğunda Yiceklere Dikkat

Kış aylarında yağ ve karbonhidrat ağırlıklı besinler yerine protein içeren besinler tüketmek vücut ısısını arttırmaya yardımcı olacaktır. Yumurta, süt, yoğurt, balık, muz, brokoli, makarna, ıspanak, et gibi protein içeren besinler tüketilmelidir. Kahvaltıda tüketilen pekmez, bal gibi enerjisi yüksek besinler vücut ısısı arttırır. Gün içerisinde bir avuç badem, 2-3 ceviz ve üzüm tüketerek soğuktan daha az etkilenebilirsiniz. C vitamini yönünden zengin olan meyve ve sebzeleri kışın üşümemek için yenilmesi gereken besinlerdir.

Hayvan Dostlarımızı Da Unutmayalım

Erzurum Soğuğu

Unutmamız gereken bir şey var ki, Erzurum'da yaşayanlar yalnızca biz değiliz. Sokak hayvanlarının kış aylarında sığınacak yer ve yiyecek bulması oldukça zor oluyor. Özellikle Erzurum gibi karın uzun süre yerden kalkmadığı bir şehirde elimizden geldiğince hayvanlara yardımcı olmalıyız...

Burada yaşamayanların hayal bile edemediği bir soğukla baş başa kalacağız Erzurum'da. Hepimize çok soğukta olsa şehrimizin farklı illerde olmayan güzellikleri olduğunu hatırlatarak yazımızı sonlandırıyoruz. Sizin de kendi geliştirdiğiniz, Erzurum soğuğunda hayatta kalma yöntemleriniz varsa, bizimle paylaşabilirsiniz.

Yorumla
Facebook Twitter Telegram Whatsapp Linkedin Pinterest
{{begeni}} {{yorumsayi}}
19 Ocak 2019 18:13
Kullanıcı
{{item.IsimSoyisim==' '?"Kayıtsız Kullanıcı":item.IsimSoyisim}}
{{tariheCevir(item.KayitTarihi)}}

{{item.YorumMetni}}

{{item.BegenSay}}
Oturum Açınız

Yorum yazmak için oturum açmalısınız.

Oturum Aç Üye Ol

Mağazada Çok Satılanlar

Mağaza