BİLİYOR MUYDUNUZ?

Erzurum Muzu Işgın ve Sağlık Kaynağı Çaşır Zamanı!

Erzurum Muzu Işgın ve Sağlık Kaynağı Çaşır Zamanı!
Erzurum Muzu Işgın ve Sağlık Kaynağı Çaşır Zamanı!

Erzurum'un Muzu Sağlık Kaynağı Işgın ile Çaşır Tabla ve Tezgahlarda

Erzurum'da, ilkbahar yağmurları ile birlikte yaylalarda yetişen, Işgın ve Çaşır, Gürcükapı Yer Altı Sebze Çarşısının yanı sıra tablalarda yer almaya başladı. Satıcılar meraklılarını uyarıyor ve 'Kısa bir zaman tezgaha gelir kalkar. Alamayanlar seneyi bekler' diyor.

Doğu Anadolu'da, yer yüzü ve semanın buluştuğu şehir Erzurum'un, pazar ve manavları bugünlerde, bölgeye özgü muz olarak tabir edilen Işgın ile sağlık deposu olduğu uzmanlar tarafından açıklanan Çaşır'ı ile dikkat çekiyor.

Almak İçin Adres Gürcükapı...

Işgın ve Çaşır alacaklar, Gürcükapı Yer Altı Sebze Çarşısı ve Gürcükapı cami çevresini ziyaret edebilir.

Işgın ve çaşır satıcısı Hayrettin Gündoğdu, 'Bu Erzurum Muzu' diye ifade ettiği bitkilerin ortalama 1 ay kadar tabla ve tezgahlarda satıldığını kaydediyor.

Işgın

Işgın Faydaları...

Doğu Anadolu Bölgesi ve özellikle Erzurum yaylalarında yetişen Işgın, lösemi kanserinin tedavisine faydalı olduğu biliniyor.

Sindirim sistemine ve mideye de faydalı olduğu söylenen Işgın mide bulantısı ve kusmayı önlüyor. Bölgede, şeker ve tansiyon hastalarının vazgeçilmezi olan bitki, afrodizyak özelliğine de sahiptir.

Ayrıca, kabızlığı gideren Işgın, nefes darlığı, astın, soğuk algınlığı, ishal, hemoroid, ülsere iyi geldiği yöre halkı tarafından biliniyor. Yanı sıra iştah açma özelliği olduğu ifade edilen Işgın, kalp rahatsızlarının oluşmasını engelliyor.

Işgın'ın dikkat çeken bir özelliği ise ciltteki kırışıklıkları giderici ve cildi yenileyeci özelliği ile yaşlanmanın önüne geçmesi olarak görünüyor.

Çaşır

Çaşır'ın Faydaları...

Palandöken ve çevresinde bulunan yaylalarda yetişen Çaşır, iştah açıcı olarak yörede kullanılıyor. Bağırsakları çalıştıran Çaşır, vücudun şeker metabolizmasın da önemli rol oynuyor.

Gaz söktürücü olan Çaşır'ın bağırsaklardan kurt düşürmek içinde kullanıldığı biliniyor. Ayrıca, kalp adalelerini kuvvetlendirdiği ve kalp çevresindeki damarlarda daralma ya da tıkanmayı önlediği Çaşır'ın ifade ediliyor. Yanı sıra afrodisiak olarak da kullanılıyor.

Erzurum Muzu, Işgın ve Sağlık Kaynağı Çaşır Ne Zaman Çıkar?

Yorumla
Facebook Twitter Telegram Whatsapp Linkedin Pinterest
{{begeni}} {{yorumsayi}}
3 Mayıs 2018 13:42
Kullanıcı
{{item.IsimSoyisim==' '?"Kayıtsız Kullanıcı":item.IsimSoyisim}}
{{tariheCevir(item.KayitTarihi)}}

{{item.YorumMetni}}

{{item.BegenSay}}
Oturum Açınız

Yorum yazmak için oturum açmalısınız.

Oturum Aç Üye Ol

Mağazada Çok Satılanlar

Mağaza