BİLİYOR MUYDUNUZ?

Erzurum'da Çekilen Sinema Filmleri!

Erzurumda Çekilen Sinema Filmleri!
Erzurum'da Çekilen Sinema Filmleri!

O Film Oscar'a Aday Adayı Gösterildi!


Erzurum'da Çekilen İlk Sinema Filmi 1965 Yapımı 'Buzlar Çözülmeden' Olurken, İlk Oscar'a Aday Adayı Olan Film İse 1999 Yapımı 'Salkım Hanımın Taneleri' Oluyor.


Sayılarının artmasını ümit ettiğimiz sinema filmlerinden, 'Salkım Hanım'ın Taneleri' ismi ile beyaz perdede yer alan yapım, 72. Akademi Ödüllerinde, 'Türkiye'nin Yabancı Dilde En İyi Filmi' dalında Oscar'a aday adayı olarak seçilmiş.

Siyah beyaz dönemin sinema filmlerinden olan ve Erzurum'da çekilen ilk sinema filmi olduğunu değerlendirdiğimiz, 'Buzlar Çözülmeden' 1965 tarihinde izleyici ile buluşuyor. Bir diğer sinema filmi ise 'Yolcu' 1994 yapımıdır.

Erzurum'da Çekilen Sinema Filmi Buzlar Çözülmeden

1. Film: Buzlar Çözülmeden

Erzurum'un değişik semtlerinde çekildiği görülen uzun metrajlı kurgulu filmde, bir kasabada tımarhaneden kaçan üç delinin yönetimi ele geçirmesi üzerine yaşanan trajikomik olaylar konu edilir.

Kasabaya yeni atanan kaymakam, doktor ve jandarma komutanını tımarhanede esir alan deliler, içlerinden üç kişiyi mezkûr şahısların yerine geçirip kasabaya yollar. Yeni Kaymakam, kasabada yoksul halkı sömürenlerin tezgâhlarını bozar. Bu durumu kabullenemeyen kasabanın zenginleri, kaymakamdan kurtulmak için çeşitli yollar deneyecektir.

Erzurum'da Çekilen Sinema Filmi Buzlar Çözülmeden

1965 yılında Cevat Fehmi Başkut'un kaleme aldığı eser Türk tiyatro tarihinde önemli bir yer edinmiş olup, aynı yıl Nejat Saydam tarafından beyazperdeye uyarlanmıştır. Başrollerinde Fikret Hakan, Selda Alkor ve Reha Yurdakul'u izlediğimiz film, 1960 darbesinden sonra kardan yolları kapanmış Erzurum'da geçer.

Erzurum'da Çekilen Sinema Filmi Buzlar Çözülmeden

Yapımcılığını Murat Köseoğlu'nun üstlendiği Buzlar Çözülmeden sinema filmi, dönemin zor şartlarına rağmen sinematografik açıdan oldukça başarılı filmin politik duruşu ve içerdiği ciddi mesajlar, deli karakter üzerinden trajikomik bir şekilde ifade edilmiştir. Fikret Hakan harika oyunculuğuyla karakteri zenginleştirmiş olup akıllarda "Mülga!" çıkışlarıyla kalmıştır.

Vizyon tarihi belli olmayan film drama ve komedi türündedir. Sinemanın çekildiği yer ise Erzurum'dur.

Erzurum'da Çekilen Sinema Filmleri Yolcu

2. Film: Yolcu

Yolcu, Başar Sabuncu'nun yönetmenliğini üstlendiği 1994 yapımı bir sinema filmidir.

Başrollerinde Müjde Ar, Tarık Akan ve Halil Ergün'ün yer aldığı filmde, Kurtuluş Savaşının hareketli günlerinde küçük bir demiryolu istasyonunda, istasyon şefi, onun karısı ve makasçısı arasında geçen olaylar konu edilmektedir.

Erzurum'da Çekilen Sinema Filmleri Yolcu

Nazım Hikmet'in Türkiye'de sinemaya aktarılan ilk eseridir. TRT ve Belge Filmin ortak yapımı olan filmin çekimleri Erzurum ve Pasinler ilçesinde gerçekleşmiştir.

Erzurum'da ilk çekilen sinema filmi olma konumunda olan Yolcu Müjde Ar, filmdeki oyunculuğuyla, 1993 Antalya Altın Portakal Film Festivalinde en iyi kadın oyuncu ödülünü kazanmıştır.

Erzurum'da Çekilen Sinema Filmleri Salkım Hanımın Taneleri

3. Film: Salkım Hanım'ın Taneleri

Bu film, Yılmaz Karakoyunlu'nun 'Aynı' adlı kitabından uyarlanmış 1999 yönetmen Tomris Giritlioğlu yapımıdır.

19 Kasım 1999'da gösterime girmiştir. Film, 72. Akademi Ödüllerinde, 'Türkiye'nin Yabancı Dilde En İyi Filmi' dalında Oscar'a aday adayı olarak seçilmiştir.

Erzurum'da Çekilen Sinema Filmleri Salkım Hanımın Taneleri

Bir drama filmi olan Salkım Hanımın Tanalerinde, Hülya Avşar, Derya Alabora ve Uğur Polat gibi sanatçılar oynamışdır. Flimde, Durmuş ile Nimet'in yaşadıkları köyde fakirliğin pençesinde başlayan hayatları konu ediliyor.

Yorumla
Facebook Twitter Telegram Whatsapp Linkedin Pinterest
{{begeni}} {{yorumsayi}}
2 Kasım 2021 10:40
Kullanıcı
{{item.IsimSoyisim==' '?"Kayıtsız Kullanıcı":item.IsimSoyisim}}
{{tariheCevir(item.KayitTarihi)}}

{{item.YorumMetni}}

{{item.BegenSay}}
Oturum Açınız

Yorum yazmak için oturum açmalısınız.

Oturum Aç Üye Ol

Mağazada Çok Satılanlar

Mağaza