ERZURUM MUTFAK KÜLTÜRÜ

Hink Yemeği'ni Bilen Var Mı?

Hink Yemeğini Bilen Var Mı?
Hink Yemeği'ni Bilen Var Mı?

Hink Yemeği Tarifi

Erzurum'da unutulan lezzetlerden Hink Yemeği'nin bu yazımızda tarifini vereceğiz. Günümüzde köylerde yapıldığı ifade edilen bu lezzet, mantı ve hangel ile karıştırılıyor. İşte bu lezzetin tarifi...

İçindekiler:

Hamur İçin:

250 gr Süt

1 Adet Yumurta

½ kg Buğday Unu

150 - 200 gr Ilık Su

1 Tatlı Kaşığı Tuz

İç Malzemesi:

1 Yemek Kaşığı Dometes Salçası

1'er Çay Kaşığı Kuru Reyhan, Pul Biber, Kuru Nane, Tuz, Karabiber ve Kimyon

1 Adet Kuru Soğan

1 Yemek Kaşığı Tereyağı

250 - 300 gr Dana Kıyma (Orta Yağlı)

1 Adet Yumurta

Hink Yemeği'ni Bilen Var Mı?

Hazırlanışı:

İlk olarak yemeğin hamurunu hazırlamak için geniş ve derin bir kap içerisinde un, yumurta, süt, tuz ve su iyi bir şekilde bir birleriyle harmanlanır.

Daha sonra sert bir zemin üzerinde yoğrulur ve hamur hazırlanmış olur. Hazırlanan hamurdan parçalar kesilerek elle ince silindir şeklinde açılıp bıçak ile lokum ebadında parçalara ayrılır.

Lokum şeklindeki hamur parçalarının üzerine un serpitilerek parmaklar ve ufak boy merdane ile içi doldurulacak şekle getirilir. (Bu şekil bozuk para veya altın konulan kadife kumaştan kaseye benzemektedir.) Hamur parçalarına bu şekil verilirken, pişim esnasında malzemelerin dağılmaması için altının delik ve çok fazla ince olmamasına dikkat edilir.

Hamur işleri yapılırken diğer taraftan yemeğin iç malzemesi hazırlanır. Bu amaçla, bir tencerede kızartılmış tereyağına yemeklik doğranmış olan kuru soğanlar eklenir. Pembeleşinceye kadar kavrulur. Daha sonra salça ve kıyma eklenerek kavurulmaya devam edilir. Bu şekilde iç malzemede hazırlanmış olur. Bir tencereye 2 lt kadar su katılır ve kaynatılır. Kaynayan suya bir tatlı kaşığı tuz atılır.

Diğer taraftan yumurta ile kaynatılmış ve ılıtılmış ağız sütü bir kap içerisinde iyice çırpılır ve bir çay kaşığı ile hazırlanmış olan iç malzeme ile birlikte hamurların içerisine doldurulur.

Hamurların ağzı iyice kapatılır. Kaynar suya bırakılır. 8 - 10 dakika kadar kaynar suda pişirilir. Pişmiş olan hamurlar tencereden çıkarılıp suları süzülür.

Tabaklara konur ve servis edilir. Sıcak olarak soğutulmadan yenmesi önerilir.

Hink Yemeği'ni Bilen Var Mı?

Kaynak: Erzurum'un Turizm Potansiyeline Gastronomi Kültürü İle Katkı Sağlama Projesi - Doğu Anadolu Gastronomi Kalesi - Erzurum Mutfak Kültürü

Yorumla
Facebook Twitter Telegram Whatsapp Linkedin Pinterest
{{begeni}} {{yorumsayi}}
20 Aralık 2018 12:41
Kullanıcı
{{item.IsimSoyisim==' '?"Kayıtsız Kullanıcı":item.IsimSoyisim}}
{{tariheCevir(item.KayitTarihi)}}

{{item.YorumMetni}}

{{item.BegenSay}}
Oturum Açınız

Yorum yazmak için oturum açmalısınız.

Oturum Aç Üye Ol

Mağazada Çok Satılanlar

Mağaza

ERZURUM NAMAZ VAKİTLERİ

İMSAK
{{item[0]}}
GÜNEŞ
{{item[1]}}
ÖĞLE
{{item[2]}}
İKİNDİ
{{item[3]}}
AKŞAM
{{item[4]}}
YATSI
{{item[5]}}