GÜNCEL

Erzurum'a Yeni Kapalı Çarşı!

Erzuruma Yeni Kapalı Çarşı!
Erzurum'a Yeni Kapalı Çarşı!


Kapalı Çarşı Açıklaması Kimden Geldi?

Erzurum Milletvekillerinden Konuya İlişkin Açıklama Var Mı?

Erzurum'da sıklıkla gündeme gelen tarihi yapıların kapalı çarşı olarak değerlendirilmesi üzerine fikirler sonuca ulaşma yoluna girdi.

Erzurum'un Yakutiye ilçesine bağlı Yoncalık Mahallesi'nde bulunan ve TSK'nın deposu olarak kullanılan tarihi Taşambarlar'ın Kapalı Çarşı olarak değerlendirilmesi için harekete geçildi.

Erzurum Pusula Gazetesi'nden Manolya Bulut'a konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Taşambarlar'ın 2023 yılında kapalı çarşı olarak kullanılmaya başlanacağını söyledi.

Uzun yıllardır kapalı çarşı olacağı yönünde tartışmaların sürdüğü Taşambarlar için somut adımlar atıldı. Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, projenin çizildiğini ve 2023'te kapalı çarşı olacak Taşambarlar ile çevresi için en az 500 milyon TL harcanacağını belirtti.

Erzurum'a Yeni Kapalı Çarşı!

MHP Genel Başkan Yardmıcısı Kamil Aydın Taşambar İçin Ne Dedi?

Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Kamil Aydın seçim çalışmalarında, İstanbul'un en eski kapalı çarşılarından biri olan mısır çarşısı, aktarlarıyla meşhur olması ve bu çarşıda halen tabii ilaçlar, baharat, çiçek tohumları, nadir bitki kök ve kabukları gibi eski geleneğine uygun ürünlerin yanı sıra; kuruyemiş, şarküteri ürünleri, değişik gıda maddeleri satılmasıyla halka tarihi doku içerisinde hizmet vermekte olduğunu aktarmıştı.
Aydın, bu bağlamda Erzurum'a da bu tarihi çarşıyı yansıtacak bir çarşı yapmak amacıyla Taşambarları Erzurum'un mısır çarşısı haline getireceklerini söylemişti.
İşte Pusula Gazetesinde ki O Haber...

Fosfor Mustafa Paşa tarafından 1860-1870 yılları arasında yaptırılan ve günümüzde TSK'nın yiyecek, giyecek deposu olarak kullanılan Taşambarlar projesini ilk olarak dönemin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler gündeme getirmişti. Geçen süre içinde somut bir adım atılmayan projeyi Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, hayatiyete geçirdi. Toplamda yirmi iki odasıyla halen ayakta duran Taşambarların, kapalı çarşı olarak kullanılması için kapsamlı bir çalışma yürütülerek projesi çizildi.

Erzurum Taşambalar Perojesi

TSK'ya Depo Yapıyoruz...

Gez Kışlası'nda TSK'ya depo inşaatı çalışmalarına başladıklarını ve 2020 sonunda biteceğini söyleyen Başkan Sekmen, “Taşambarlar hem Osmanlı döneminde hem Cumhuriyet döneminde Türk Silahlı Kuvvetleri'nin o bölgedeki yiyecek ihtiyaçlarının depolandığı bir ambar. Yıllardan beri bu amaçla kullanılmış. Benden önceki arkadaşlarımız mücadele etmişler ama bitirememişler. Ben geldikten sonra gerekli görüşmeleri yaparak, yine Türk Silahlı Kuvvetleri'nin yiyecek ve içeceklerinin depolandığı bir alan yapmak şartıyla bu yeri bize vereceklerinin taahhüdünü protokol haline getirdik ve imzaladık. Şu anda biz de bu sene Gez Kışlası'nda böyle bir yer yapıyoruz. Önümüzdeki yılın sonunda bitecek. Bitirip teslim ettiğimiz zaman burası boşaltılacak. Biz de şu anda buranın restorasyon hazırlıklarını yapıyoruz. Kurullardan geçirilmesini sağlıyoruz. 2021 yılında da restorasyonunu yaparak biz de 2022'nin sonunda burayı Erzurum halkına kazandıracağız. Burası bir çarşı olacak. Geleneksel el ürünleri yerel üretimler, gıda ve kendimize has ürünlerimizin satıldığı bir çarşı haline getirilecek. Mutlaka dükkanlar şeklinde olacak. İnsanlarımız hem gelip orada alışveriş yapacak hem de tarihi mekanı gezme, görmelerine sunmuş olacağız” dedi.

Erzurum'a Yeni Kapalı Çarşı!

En az 500 milyon TL...

Üç kümbetler, Taşambarlar'ın bulunduğu çevre, Ulu Camii ile İdare Mahkemesi arası, Erzurum Kalesi ve çevresi ile Habipbaba'ya kadar olan alanın yeniden inşa edileceğini ifade eden Sekmen, çalışmaların en az 500 milyon TL'ye mâl olacağını, hatta bu rakamın artabileceğini söyledi. Çalışmaların Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile TOKİ ve Büyükşehir Belediyesi ortaklığında yürütüleceğini aktaran Başkan Sekmen, “Benim dönemimde şehirdeki tarihi eserlerin etrafının açılması, restorasyon üzerinde duruyoruz. Önümüzdeki 5 yılın sonunda hedefimiz tarihi alan dediğimiz sit alanlarının temizlenmesi, oradaki sonradan yapılan binaların temizlenmesi, tarihi yerlerin etrafının açılması sağlanacak. Şehrimize daha çok turist gelmesine imkan ve fırsat sağlayacağız. Şehrimize daha çok kayakla ilgili turist geliyor. Ama artık kayağın yanı sıra tarihi eserleri görmeye daha çok turist gelecek. Üç kümbetler, Taşambarlar'ın bulunduğu mahal, Ulu Camii ile İdare Mahkemesi arası, Kale ve çevresi, Habipbaba'ya kadar yeniden inşa edeceğiz. Kurullardan geçirdiğimiz projeler doğrultusunda bunları yapacağız. Oradaki binalar kaç katlı görünüyorsa yeniden inşa edip Erzurum'a ve bölgeye kazandıracağız. Maliyeti çok yüksek. En az 500 milyon TL olacak. Kamulaştırma, onlara yer bulma, kapsamlı bir proje. Belki de daha fazla tutacak. Katrilyona çıkabilecek bir proje. Çevre Bakanlığı ve TOKİ ile ortak hazırlayacağız” diye konuştu.

Erzurum'a Yeni Kapalı Çarşı!
Kaynak: Pusula Gazetesi

Yorumla
Facebook Twitter Telegram Whatsapp Linkedin Pinterest
{{begeni}} {{yorumsayi}}
28 Kasım 2019 15:28
Kullanıcı
{{item.IsimSoyisim==' '?"Kayıtsız Kullanıcı":item.IsimSoyisim}}
{{tariheCevir(item.KayitTarihi)}}

{{item.YorumMetni}}

{{item.BegenSay}}
Oturum Açınız

Yorum yazmak için oturum açmalısınız.

Oturum Aç Üye Ol

Mağazada Çok Satılanlar

Mağaza

ERZURUM NAMAZ VAKİTLERİ

İMSAK
{{item[0]}}
GÜNEŞ
{{item[1]}}
ÖĞLE
{{item[2]}}
İKİNDİ
{{item[3]}}
AKŞAM
{{item[4]}}
YATSI
{{item[5]}}