HAMAM VE KAPLICALAR

Burası Erzurum'da Bir Jeotermal Kaplıca!

Burası Erzurumda Bir Jeotermal Kaplıca!
Burası Erzurum'da Bir Jeotermal Kaplıca!


Bu Jeotermal Kaplıcayı Biliyor Muydunuz?

Keşfedilmeyi Bekleyen, Çoğumuzun Bilmediği Doğa'nın Eşsiz Renkleri ve Jeotermal Bu Adreste!

Jeotermal yönden zengin bir çoğrafyada yer alan Erzurum'daki bu kaplıcayı bir çoğumuz bilmiyoruz. Vucut ve ruh sağlığı için bulunmaz bir doğal değer olan Hamzan Kaplıcaları değerlendirilmeyi bekliyor.

Günümüzde Erzurum'un Çat ilçesinde yer alan doğa harikası jeotermal kaynak alanı, Çimenözü Kaplıcası bir diğer adı ile Hamzan- Hamzalar kapıcası olarak biliniyor.

Palandöken gazetesi Yazarı Ömer Faruk Kızılkaya, Palandöken gazetesinde yer alan köşe yazısında: "Çat ilçesini geçtikten sonra Bingöl ili sınırlarında bulunan Karlıova sınırlarını geçinceye kadar ilerledikten sonra sola doğru bir yol ayrılır. Stabilize olan bu yolda devam ettikçe sizi güzel görüntüler karşılayacaktır. Uzun bir mesafe gittikten sonra gidiş yolunun sağında bir köy karşınıza çıkar. Köye iki giriş vardır. Eğer kaplıcaya gitmek düşüncesindeyseniz ikinci yolu tavsiye ederim. Aksi halde köyün içinden geçip oradan kaplıcalara doğru ilerlemeniz gerekecektir ki bu da yolun uzamasına sebep olacaktır. Köyün hizasını geçtikten sonra sağa doğru bir yol ayrılıyor ve aşağıda bir köprü görünüyor. Köprüyü geçtikten sonra sola doğru toprak bir yol vardır, o yolu takip edince taşlarla kabaca bir çemberi andıracak şekilde örülmüş bir duvar görürsünüz. Burası erkeklerin yıkandıkları yerdir.

Erkeklerin yıkandıkları yerin suyu uzun bir arktan (suyolundan) gelmektedir. Zira buradaki suyun sıcaklığı kaynaklarda geçtiğine göre ortalama 56 ºC'dir. Suyu açık havada dolaştırarak serinletip öyle suya girmektedirler. Aksi halde suya girmek imkânsızlaşacaktır.

Bu arada bir şeyi de belirtmek istiyorum: Bu sıcaklık; sondaj vurulmamış, doğal sıcaklıktır. Burada bir de sondaj vurulacak olsa yaklaşık 80-85 ºC sıcak su çıkacağı tahmin edilmektedir. Bölgeyi televizyon programımda tanıtırken elimi suya sokup ne kadar bekleyebileceğimi ölçmeye çalışmıştım. Suyun sıcaklığından mıdır yoksa benim dayanıksızlığımdan mı bilinmez 3 saniye kadar ancak tutabilmiştim. Ağustos ayında çekim yaparken arktan geçen suyun sıcaklığı yüzüme vurmaktaydı.

Burayı geçip biraz ilerleyince yeşil bir bina çıkar karşınıza. Burası yakın zamanda kaplıca binası olarak yapılmış. Bina yeni olmasına yeni ama ne hikmettir bilinmez faaliyete geçmemiş.

Kaplıca olarak inşa edilen binanın hemen karşısında yemyeşil suyuyla küçük bir göl (Gölcük demek daha doğru olur.)selamlar sizi. Gölün hemen yukarısında 5-10 m kadar bir yolu takip eden cılız su, göle dökülürken şelale görüntüsü vermektedir. Gölün bir kısmında, kayada bir çatlat vardır ve çatlak içeriye doğru ilerlemektedir. Nereye gittiği bilinmemektedir. Bu çatlağın oluşmasında sıcak suyun etkisi var mı, bilinmez.

Suyun kükürt oranı da oldukça yüksektir. Suyun geçtiği her yerde kiremitrengi tortular oluşmaktadır.Dr. Mustafa ÖZDEMİR'e göre bu su "Romatizmal hastalıklar, cilt hastalıkları, kronik travmatik olaylar, sub akut, lokal kanlanmayı sağlama, adale spazmlarını çözme, inflamasyonlarda kanın fagositozunu arttırmada ve hipertansiyona karşı (SİB) kullanılabilmektedir "diyor. Yazının tam metni için http://www.palandokengazetesi.net/erzurum39-daki-sifali-sular-ve-kaplicalar-3-cimenozu-17466m.htm

Hamzan Kaplıcaları Hakkında!

Kaplıca bikarbonatlı, klorürlü, sodyumlu, karbondioksitli bir içeriğe sahiptir. Her tür cilt ve kemik, kadın hastalıklarına iyi geldiği söylenmektedir. Kaplıca turizmi açısından önemlidir. İçme ve banyo kürleri için uygun bir yerdir.

Kaplıcaya Ulaşım ve Konaklama!

Erzurum şehir merkezinde yer alan oteller ile iletişime geçip konaklama ihtiyacınızı hallederken buralardan, Çat Çimenözü köyü, Hamzan veya Hamzanlar Kaplıcası'na ulaşım noktasında katkılarının olup olmayacağı konusunda bilgi almayı unutmayınız.

Yorumla
Facebook Twitter Telegram Whatsapp Linkedin Pinterest
{{begeni}} {{yorumsayi}}
13 Aralık 2019 15:06
Kullanıcı
{{item.IsimSoyisim==' '?"Kayıtsız Kullanıcı":item.IsimSoyisim}}
{{tariheCevir(item.KayitTarihi)}}

{{item.YorumMetni}}

{{item.BegenSay}}
Oturum Açınız

Yorum yazmak için oturum açmalısınız.

Oturum Aç Üye Ol

Mağazada Çok Satılanlar

Mağaza

ERZURUM NAMAZ VAKİTLERİ

İMSAK
{{item[0]}}
GÜNEŞ
{{item[1]}}
ÖĞLE
{{item[2]}}
İKİNDİ
{{item[3]}}
AKŞAM
{{item[4]}}
YATSI
{{item[5]}}