GÜNCEL

Erzurumlu Gaziantep Valisi Bakkallardan 2 Milyon TL'lik Veresiye Defteri Satın Aldı!

Erzurumlu Gaziantep Valisi Bakkallardan 2 Milyon TLlik Veresiye Defteri Satın Aldı!
Erzurumlu Gaziantep Valisi Bakkallardan 2 Milyon TL'lik Veresiye Defteri Satın Aldı!


Erzurumlu Örnek Vali!
 

Sosyal Medya Bugünlerde Gaziantep Valisini Konuşuyor.


2 Milyon TL fon oluşturan Erzurumlu Vali bakkallardan veresiye defterlerini satın aldı.

Osmanlı döneminde hayırseverlerin Ramazan ayında yoksul semt sakinlerinin esnafa olan veresiye borçlarını ödeme geleneği olan ‘Zimem Defteri’ geleneğinin gündeme geldiği bu hareket ile 22 mahallede 240 bakkal defteri satın alınarak vatandaşın bakkallara 2 milyon TL borcu kapatıldı. 

Erzurumlu Gaziantep Valisi Bakın Ne Yaptı!

İşte Detaylar…

Erzurumlu Gaziantep Valisi Davut Gül, basın mensupları ile bir araya gelerek Zimem Defteri süreci ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Vali Gül, daha çok dayanışmaya ihtiyaç duyulan bir sürece girildiğini ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu başkanlığında kurulan Vefa Sosyal Destek Gruplarının hizmetlerinden bahsetti.

Gül, Polis, jandarma, öğretmen, din görevlileri, muhtarlar ile kamu ve özeldeki gönüllülerin yer aldığı yaklaşık 6 bin kişilik Vefa Sosyal Destek Grubunun 312 bin kişiye hizmet verdiğini söyledi.

‘Zimem Defteri’ Bir Osmanlı Geleneği…

‘Zimem Defteri’ uygulamasının Gaziantep’te son yıllarda yapılan bir uygulama olduğuna işaret eden Gül,  “Zimem Defteri bizim Osmanlı’dan kalan güzel geleneklerimizden biri. Biz sonuç itibari ile köklü bir medeniyetin mirasçılarıyız. Bu,  Gaziantep’te olduğu gibi Türkiye’nin her yerinde yapılıyor. Bizde de gönüllü olarak güzel insanların bunu yaptıklarını biliyorum, görüyorum. Biz bunun daha çok duyurulmasını, bu uygulamanın daha da yaygınlaştırılarak daha fazla vatandaşımıza ulaşılmasını özellikle de bizim koordine ettiğimiz süreçten sonra da vatandaşlarımızın, hayır sahiplerimizin aynılarını hem burada hem başka şehirlerde de yapmış olmalarını istedik” diye konuştu.

Ödeme yapılacak bakkalların özellikle daha çok göç alan, yardıma muhtaç mahallelerden seçildiğine dikkat çeken Gül, “22 mahallemizi bu kapsama aldık.  Burada yaklaşık 250 bin vatandaşımız, hemşehrimiz yaşıyor. Nüfuslarına göre bakkalları oranladık. Bu mahallelerdeki tüm bakkalların değil 200 bakkala, vatandaşların olan borçlarını ödedik. Bunun dışında bu mahallelerde yaklaşık olarak 400 daha bakkalımız var. 22 mahallenin 5 tanesinde borçların tamamını ödedik çünkü bakkal sayısı azdı.  Bu bakkallar, Aydınlar, Belkız, Burak, Onat Kutlar ve Taşlıca mahallelerimiz. Bu mahallelerimize dağıtacağımız miktarla bakkal sayısı denk gelince buraların tamamını ödemiş olduk. Diğerlerinin de belli bir sayıda bakkalı ödemiş olduk. Öderken de muhtarlarımızın, öğretmenlerimizin, din görevlilerimizin ve diğer gönüllülerin yer aldığı vefa sosyal destek grubu, kaymakamlarımızı önderliğinde koordine ettiler.  Tutanakla paralar ödendi. Vefa Sosyal Destek Grubunu yanında hayırseverlerin de temsilcisi bulundu. Parayı veren kişi hangi bakkala ne kadar verdiğini görmüş oldu. Bakkallara önceden haber vermedik. Çat kapı gittik. Sokağa çıkma yasağı olduğu için bakkallar kapalıydı,  rahat çalıştık. Bundan sonraki süreçte hayırseverlerimizden beklentimiz Biz Bize Yeteriz Türkiyem Milli Dayanışma kampanyasına destek olmaları.  Ayni, gıda kolisi olarak destek olmak isteyenleri ise gönül seferberliği kampanyamıza destek olmaya hepsinden önemlisi Osmanlıdan kalan bu geleneği yaşatmaya davet ediyoruz. ” şeklinde konuştu.  

Gaziantep Valisi Davut Gül Zimmet Defteri

Borçların Ödendiği Defterler Valilikte…

Borçların ödendiği defterleri göstererek, sürecin şeffaflıkla yürütüldüğünün altını çizen Gül,  “Burada fakir fukaranın hakkı var,  defterleri göstererek şeffaflığı sağlamak istedik. Burada etiketlerin içiresinde hangi hayırseverin verdiği, hangi bakkala ödendiği ve miktarın ne kadar olduğu belli. Bunları hayırseverlerimize vereceğiz. 12 hayırseverimiz burada yer aldı. İsimlerini açıklanmasını istemiyorlar. Bu hayırseverlerimiz, hepinizin tahmin ettiği, hayır, hasanet işlerinde yer alan Gaziantepli sanayicilerimiz, gönül insanlarımız” dedi. Ramazan ayından sonra da bu uygulamamın devam etmesi temennisinde bulunan Gül,  hayırseverlere ve emeği geçen herkese teşekkür ederek toplantıyı bitirdi.  

Kaynak: Gaziantep Valiliği

Yorumla
Facebook Twitter Telegram Whatsapp Linkedin Pinterest
{{begeni}} {{yorumsayi}}
4 Mayıs 2020 13:17
Kullanıcı
{{item.IsimSoyisim==' '?"Kayıtsız Kullanıcı":item.IsimSoyisim}}
{{tariheCevir(item.KayitTarihi)}}

{{item.YorumMetni}}

{{item.BegenSay}}
Oturum Açınız

Yorum yazmak için oturum açmalısınız.

Oturum Aç Üye Ol

Mağazada Çok Satılanlar

Mağaza

ERZURUM NAMAZ VAKİTLERİ

İMSAK
{{item[0]}}
GÜNEŞ
{{item[1]}}
ÖĞLE
{{item[2]}}
İKİNDİ
{{item[3]}}
AKŞAM
{{item[4]}}
YATSI
{{item[5]}}