Erzurum Özel ve Resmi Okulları

Erzurum Olgunlaşma Enstitüsü

Erzurum Olgunlaşma Enstitüsü
Erzurum Olgunlaşma Enstitüsü

Erzurum'un tanıtımına; ekonomik, sosyal ve kültürel hayatına katkı sağlayacak Erzurum Olgunlaşma Enstitüsü 2019 yılında Tarihi Şair Nefi Ortaokulu binasında hizmete başladı. Okul hizmet binası, tarihi Çifte Minareli Medrese ve Üç Kümbetlerin de olduğu tarihi bölgede yeralmaktadır. Tarihi Şair Nefi binasında 1889 yılında Abdülhamit Han'ın katkılarıyla idadi (lise) binası hizmet vermeye başlar. 1891 yılında Erzurum Rüştiye Okulu ile birleşir. 1913 yılında idadi binası Sultaniyeye dönüştürülür. 1914 yılında Sultaniye de kapanır. Bina 1925 yılında Erkek Öğretmen Okulu olarak hizmet vermeye başlar. 1942 yılından sonra ise Kız Orta Mektebi olarak hizmet verecektir. 1957 yılında Atatürk Üniversitesi eğitim öğretime bu binada başlayacaktır. Kampüs yerleşkesi bittikten sonra üniversite mevcut kampüsüne geçer.

1971-72 eğitim öğretim yılından sonrada binada karma ortaokul eğitim vermeye başlar. 2019 yılında enstitü hizmete başlayıncaya kadar bina ortaokul olarak hizmet etmiştir. 

 

Erzurum Olgunlaşma Enstitüsü Ürünlerinden Satın Almak İçin Tıklayınız

 

Olgunlaşma enstitüsü kaybolmaya yüz tutmuş el sanatlarının ustalarını yetiştirip iş istihdamı sağlayarak tarihimizi modern hayatla birleştirerek sorumlu olduğu bölgeye ve şehre canlılık katmıştır. Erzurum'un marka kurumlarından biri olmaya aday Erzurum Olgunlaşma Enstitüsü kaybolmaya yüz tutmuş geleneksel el sanatlarımızı ve bölgenin folklorik özelliklerini yeniden gün yüzüne çıkarması açısından büyük önem arz etmektedir.

Gelecek nesillere, geçmişimizin yaşantılarını, yiyecek içecek kültürünü ve folklorik yapımızı aktarırken yöremizin bütün şekil ve desenlerini vererek geçmişle modern hayat arasında köprü olacaktır. Bu amaçla iki yıllık eğitimden sonra mezun edilen öğrenciler kurum ve kuruluşlarda usta, usta öğretici ve tasarımcı olarak istihdam edilirler. Ana hedef yetiştirdiği iş gücünün milli ekonomiye katkı vermesi, kadının sosyal statüsünün yükseltilmesi ve nitelikli eleman yetiştirilmesi şeklindedir.

Enstitümüz; Erzurum,  Bayburt, Kars, Ardahan, Ağrı ve Iğdır illerini kapsayacak şekilde bu illerin kültürlerinin ve folklorik yapılarının eşsiz bir kaynak olduğu inancı ile üretme ve tanıtma görevinin yanı sıra duygusal tarihimizi de gün yüzüne çıkararak nesilden nesle aktarmak üzere var gücüyle çalışmaktadır. Türk iğnesinin mucizesi olan olgunlaşma enstitülerinin bir parçası olan Erzurum Olgunlaşma Enstitüsü de kadim bir medeniyet olan Erzurum şehrine ve çevresine hizmet etmek için gayret etmektedir.

Yorumla
Facebook Twitter Telegram Whatsapp Linkedin Pinterest
{{begeni}} {{yorumsayi}}
11 Kasım 2022 09:36
Kullanıcı
{{item.IsimSoyisim==' '?"Kayıtsız Kullanıcı":item.IsimSoyisim}}
{{tariheCevir(item.KayitTarihi)}}

{{item.YorumMetni}}

{{item.BegenSay}}
Oturum Açınız

Yorum yazmak için oturum açmalısınız.

Oturum Aç Üye Ol

Mağazada Çok Satılanlar

Mağaza

ERZURUM NAMAZ VAKİTLERİ

İMSAK
{{item[0]}}
GÜNEŞ
{{item[1]}}
ÖĞLE
{{item[2]}}
İKİNDİ
{{item[3]}}
AKŞAM
{{item[4]}}
YATSI
{{item[5]}}