ŞEHR-İ ERZURUM
Ben Ne Karakışlar Gördüm!
Halk Takvimine Göre 'Karakış'!
Halk takvimine göre14 Aralık itibariyle başlayan karakış 13 Ocak’a kadar devam edecek. Peki karakış nedir? Neden karakış diyoruz?
Karakış Nedir?
Kış ortası, kışın en şiddetli zamanı, zemheri sözlük anlamlarına gelen Karakış, Erzurum'da gerçek anlamda soğukların ve kışın başlangıcı olarak uzun tecrübelerle halk tarafından tespit edilmiştir. Erzurum'un beyaza bürünüp karla kaplandığı, soğukların iyiden iyiye kendini hissettirdiği karakış 14 Aralık tarihinde başlar ve 13 Ocak tarihine kadar devam eder. Halk takvimine göre karakışın ardından Zemheri ayı başlar. Zemheri ayı 14 Ocak itibariyle başlar ve 13 Şubat'a kadar devam eder. Karakış ve Zemheri aylarında sıcaklık ortalamaları sıfırın altında 20 - 30 derece arasında değişmektedir. Gece ve gündüz don olayları sıklıkla yaşandığı bu aylar soğukların en çok şiddetlendiği aylardır.
Çiftçilik ve hayvancılıkla uğraşan toplumların takvimleri, mevsimlerin ve her mevsim içindeki bölümlerin yıl içindeki hava şartlarına bağlı düzeni içinde olur. Bu çevrelerde halk takvimi, güneş takviminden pek farklı değildir. Ancak ayların adlarında ve bölümlerinde, türlü etkenlerden gelme çeşitlemeler görülür. Erzurum ve çevresinde bazı ayların farklı isimleri şöyledir:
Ocak : Zemheri
Şubat : Cücük, Gücük
Mart : Tohum, Döl Dökümü
Nisan : Abrel, Çift Ayı
Mayıs : Ayların Gelini
Haziran : Kiraz, Gündönümü
Temmuz : Orak
Ağustos : Harman
Kasım : Koç
Aralık : Karakış
{{item.IsimSoyisim==' '?"Kayıtsız Kullanıcı":item.IsimSoyisim}}
{{tariheCevir(item.KayitTarihi)}}{{item.YorumMetni}}