ŞEHR-İ ERZURUM

Kur'an ile Zırhlanan İki Şehir

Kuran ile Zırhlanan İki Şehir
Kur'an ile Zırhlanan İki Şehir

Erzurum gibi Kur’an okuyarak şehri zırhlama geleneğine sahip bir başka şehrin Bosna Hersek olduğunu biliyor musunuz? Bosna Hersek'in bir Kur’an şehri olduğu ve Kur’an okuyarak şehri zırhlama geleneğini sahip olduğunu biliyor muydunuz?

Kur’an’la Korunan Şehir

Bosna’nın bir Kur’an şehri olduğu ve “Kur’an okuyarak şehri zırhlama” geleneği Hacı Hafız Halid Hacımuliç Efendi ve onun dostu Hafız Porça Fadil ile Saraybosna’nın sınırlarını Kur’an okuyarak zırhlamışlardır. Bu iki arkadaş sabah namazından sonra Kur’an okuyarak sınırları geziyor ve yatsı namazının geç vakitlerinde Kur’an’ı hatmetmiş bir şekilde şehri zırhlamış olarak evlerine geri dönüyorlar.

Bosna Lideri Aliya'yı Kur'anla Zırhlıyorlar

Hacı Hafız Halid Hacımuliç Efendi Saraybosna kahramanı Aliya ile iki defa görüşüyorlar ve ikincisinde birlikte kaldıkları bir gizli odada Saraybosna kadar önemli Aliya’yı Kur’an’la zırhlıyor. Bu gelenek şimdi bile devam ediyor. Kur’an’ı üç bölüme ayırarak, üç arkadaş araba içinde onu hatmediyorlar. Hacı Hafız Halid Hacımuliç Efendi ve onun dostu Hafız Porça Fadil gibi yürüyerek değil şehrin sınırlarını artık hızlı giden bir arabayla zırhlıyorlar.

Erzurum'da 1001 Hatimle Şehir Zırhlanıyor

Erzurum’da “1001 Hatim Geleneği” günümüzde devam etmekte. Saraybosna’daki gibi sınırları gezip şehri zırhlama durumu görülmese de bunun da bir Kur’ani zırhlama olduğu söylenebilir. 1500’lü yıllarda yaşayan İslam âlimi Pir Ali Baba tarafından başlatılan bu gelenek her şeyden önce felaketlere ve düşmanlara karşı şehri içerden mühürlüyor ve zırhlıyor.

3 merkez ilçe ve 5 camide sabah, öğle, akşam vakitlerinde okunan Kur’anlar500 yıldan beri kesintisiz devam ediyor. Şehri bir ağ gibi ören hatimler, takip edilen mukabeleler, şehri içerden zırhlayan Kur’an okumaları bunu geçekleştiren insanların içinde bu kadim geleneğe katkıda bulunmanın sevincini de yaşatıyor. Ulu Camii’de ise hatim duası gerçekleştirilerek, “Erzurum kilidi mülki İslam’ın” dizelerini haklı çıkaracak şehrin Kur’ani bir zırhla sapasağlam bir şekilde korunması sağlanmış oluyor.

Yorumla
Facebook Twitter Telegram Whatsapp Linkedin Pinterest
{{begeni}} {{yorumsayi}}
18 Aralık 2022 17:20
Kullanıcı
{{item.IsimSoyisim==' '?"Kayıtsız Kullanıcı":item.IsimSoyisim}}
{{tariheCevir(item.KayitTarihi)}}

{{item.YorumMetni}}

{{item.BegenSay}}
Oturum Açınız

Yorum yazmak için oturum açmalısınız.

Oturum Aç Üye Ol

Mağazada Çok Satılanlar

Mağaza