KÜLTÜR

İlk Ses Erzurum Filmi Çekime Başladı

İlk Ses Erzurum Filmi Çekime Başladı
İlk Ses Erzurum Filmi Çekime Başladı

Erzurum Kongresi, Kurtuluş Savaşı sürecinde önemli bir rol oynayan ve Cumhuriyet'in kuruluşuna giden yolda başlangıç noktasıdır. Bu önemli kongre, şimdiye kadar beyaz perdede anlatılmamıştı, ancak Ahmet Yenilmez'in yapımcılığını üstlendiği "İlk Ses Erzurum" filmiyle bu tarih ilk defa sinema setine taşındı. Filmin çekimleri Erzurum'da başladı.

Erzurum Büyükşehir Belediyesi'nin bir projesi olan "İlk Ses Erzurum" filmi, Erzurum Kongre binası ve diğer tarihi mekanlarda çekilmeye başlandı. Yönetmenliğini Mustafa Yılmaz ve Buğra Yenilmez'in üstlendiği film, Erzurum Kongresi'nin toplanma sürecini ve sonrasını anlatmaktadır.

Erzurum Kongresi

Erzurum Kongresi, Ülkemizin bağımsızlık mücadelesi olan Kurtuluş Savaşı'nın önemli bir dönüm noktasıdır. Kongre, 23 Temmuz-7 Ağustos 1919 tarihleri arasında Erzurum'da gerçekleşmiştir.

Kongreye çoğunluğu işgal altındaki Doğu illerinden (Trabzon, Erzurum, Sivas, Bitlis ve Van) gelen 62 delege katılmıştır. Kongre, Vilayat-ı Şarkiye Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti Erzurum şubesi tarafından toplanmış ve Erzurum Umumi Kongresi veya Umumi Erzurum Kongresi olarak da bilinir.

Erzurum Kongresi, Milli Mücadele'nin önemli kararlarının alındığı bir platform olmuştur. Kongrede, milli sınırların belirlenmesi ve Türk vatanının bölünmezliği ilan edilmiştir. Ayrıca ulusal bağımsızlığın koşulsuz olarak gerçekleştirilmesi kararı alınmıştır. Bu kararlar, Milli Mücadele'nin ilerleyen sürecinde büyük önem taşımış ve Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşuna zemin hazırlamıştır.

Erzurum Kongresi, milli iradenin ve bağımsızlık mücadelesinin sembolü haline gelmiştir. Kongre, Türk milletinin kararlılıkla bağımsızlık mücadelesine devam edeceğini dünyaya duyurmuş ve Türkiye'nin bağımsızlık yolunda önemli bir adım olmuştur.

Yorumla
Facebook Twitter Telegram Whatsapp Linkedin Pinterest
{{begeni}} {{yorumsayi}}
23 Mayıs 2023 09:26
Kullanıcı
{{item.IsimSoyisim==' '?"Kayıtsız Kullanıcı":item.IsimSoyisim}}
{{tariheCevir(item.KayitTarihi)}}

{{item.YorumMetni}}

{{item.BegenSay}}
Oturum Açınız

Yorum yazmak için oturum açmalısınız.

Oturum Aç Üye Ol

Mağazada Çok Satılanlar

Mağaza

ERZURUM NAMAZ VAKİTLERİ

İMSAK
{{item[0]}}
GÜNEŞ
{{item[1]}}
ÖĞLE
{{item[2]}}
İKİNDİ
{{item[3]}}
AKŞAM
{{item[4]}}
YATSI
{{item[5]}}