BİLİYOR MUYDUNUZ?
Erzurum'da Günlük Ortalama 8 Saat Güneşi Görüyoruz
Erzurum dünyanın en çok güneşli gün sayısına sahip şehirlerden biri olduğunu biliyor muydunuz?
Erzurum'un güneş enerjisi potansiyeli
Yıllık 1700 saatin üzerinde güneşlenme süresi. Bu da 71 günün üzerindedir.
Günlük ortalama 8,02 saat güneşlenme süresi.
Ortalama ışınım değerleri 4,44 (KWh/m2-gün)
Erzurum'un güneşli gün sayısı fazla olması nedeniyle ortaya çıkan bu potansiyel güneş enerji sistemleri açısından son derece önemlidir. Günümüzde gittikçe yaygınlaşan bu enerji sistemi, Erzurum'un potansiyelinden dolayı yaygınlaştırılması amacıyla devlet tarafından desteklenmektedir.
Güneş Enerji Nedir?
Yenilenebilir enerji kaynakları arasında en çok tercih edilenlerden biriside güneş enerjisi ile elektrik üretme yöntemidir. Güneş enerjisinden elektrik üretmek için pek çok yöntem kullanılır.
Güneş Enerjisinin Avantajları Nelerdir?
Güneş tükenmeyen enerji kaynakları arasındadır. Bu yüzden güneş enerjisi kullanımı için herhangi bir yakıta ihtiyaç yoktur.
Güneş enerjisinin kullanım alanları çok geniştir. Yiyecekleri kurutmak, sıcak su elde etmek ve enerji üretmek başlıca kullanım alanlarıdır. Bu yöntemler tamamen doğal yoldan yapıldığı için, çevreye hiçbir zararı da yoktur.
Güneş enerjisi ile elektrik üretmek mümkündür. Güneşten elektrik üretirken fotovoltaik güneş panelleri kullanılır. Bu solar panellerin, elektrik üretimi ve kullanımı aşamasında çevreye hiçbir zararlı etkisi yoktur.
Güneşten elektrik üreten tesislerin amortisman süreleri yaklaşık 5-6 yıl arasındadır. Bu durum diğer enerji üretim yöntemlerinin önüne geçme imkanı tanır.
Güneş enerjisinden elektrik üretmek çok kolaydır. Normal bir insan, profesyonellik gerektirmeden kendi elektriğini güneş enerjisi ile üretebilir.
Güneş enerji santrallerinin bakımları diğer enerji tesislerine göre çok daha kolaydır. Bakım ve işletme maliyetleri düşüktür.
Güneş enerjisi tesislerinin kurulumu da çok kolaydır. Yaklaşık 1 ila 9 ay arasında güneş santralini kurmak mümkündür.
Lisanssız güneş enerji santralleri için 1 yıllık güneş ölçüm istasyonu kurmaya gerek yoktur. Bu da zamandan tasarruf demektir. Ancak diğer santraller için en az 1 yıllık ölçüm yapılması şarttır.
Güneş enerjisinin diğer avantajı ise, rüzgar ve su gibi olmadığı için, tahmin edilebilir hava koşulları mümkündür. Yani güneş sabah doğar, akşam batar işte bu kadar basit. Ancak rüzgar enerjisi gibi tahmin edilmesi zor olan santrallerde bu mümkün değildir.
Güneş enerjisinin bir avantajı ise dayanıklı malzeme yapısı sayesinde, zor hava koşullarına karşı koyabilmesidir.
{{item.IsimSoyisim==' '?"Kayıtsız Kullanıcı":item.IsimSoyisim}}
{{tariheCevir(item.KayitTarihi)}}{{item.YorumMetni}}