BİLİYOR MUYDUNUZ?

2'si Erzurumlu Olan Türkiye'nin En Kahraman 9 Kadını!

2si Erzurumlu Olan Türkiyenin En Kahraman 9 Kadını!
2'si Erzurumlu Olan Türkiye'nin En Kahraman 9 Kadını!

Türkiye'nin En Kahraman 9 Kadını

Mynet'in Milli Mücadelenin had safhaya ulaştığı zamanlar, Kurtuluş savaşında görev almış cefakar ve fedakar kadınları listesinde iki Erzurumlu Kahraman kadın bulunuyor.


1- Fatma Seher Erden (Erzurumlu Kara Fatma)

Fatma Seher Erden (Erzurumlu Kara Fatma)

1888'de Erzurum'da doğdu. Kara Fatma Erzurumlu Yusuf Ağa'nın kızıdır. Balkan Harbi'nde kocası Derviş Erden'le Edirne'de Yanık Kışla'da bulunmuş Milis Üsteğmendir.

I. Dünya Savaşı'nda 9, 10 kadınla birlikte Kafkas Cephesi'nde savaşmıştır.

On başı olduğu, kadınlardan oluşan birliğiyle Yunan cephesinin arkasından saldırarak, 1 Yunan Subayı dahil 25 esirle birlikte döndü.

İmtiyaz Madalyası, Liyakat Madalyası ve Kırmızı Şeritli İstiklal Madalyasına sahiptir.


2- Nene Hatun

Erzurumlu Nene Hatun

Erzurum'un Pasinler ilçesine bağlı Çeperler Köyü'nde dünyaya gelmiştir. Aziziye Tabyası'nın savunulmasında çalışarak adını tarihe yazdıran Türk kadını. Aziziye savunmasına 20 yaşlarında gençken, küçük yaştaki oğlunu ve 3 aylık kızını evde bırakarak katılmıştır.

1955'te Türk Kadınlar Birliği tarafından Yılın Annesi seçilen Nene Hatun, Türkiye'de "Yılın Annesi" unvanı verilmiş ilk kadındır.

Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından verilmiş olan "3. Ordunun Nenesi" unvanını taşır.

3- Binbaşı Ayşe

Gazi Ayşe Altıntaş, Selanik doğumludur. İzmir işgal edilince, ilk karşı koyma hareketine o da silahla katılmıştır.

4- Hafız Selman İzbeli

Varlıklı bir aileden geliyordu. Asker Kastamonu'ya geldiğinde hepsini yolda karşılayıp doyurmuştu. Kurtuluş Savaşı için, Kastomonu'dan birçok kadını toplayıp cepheye çorap kazak fanila ördürüp cepheye göndermişti.

5- Şerife Bacı

İnebolu'dan kağnılara yüklenen cephaneler Kastamonu'ya götürülmesinde çocuğu ve kağnısıyla yer alırken, kış şartları nedeniyle Aralık 1921'de donarak öldü.

6- Halime Çavuş

Kurtuluş Savaşı'na erkek kılığında girdi, erkek gibi traş oldu, saçını kazıttı ve kimseye kadın olduğunu söylemeden Türk askerinin arasına karıştı. Bir Düşmanın açtığı ateş sonucu bir ayağı sakat kaldı.

7- Gördesli Makbule

Makbule Hanım daha bir yıllık evli iken eşinin yanında Milli Mücadele'ye katılmıştır. Yunan kuvvetleriyle çıkan çatışmalarda bulundu. Kocayayla baskınında geri çekilen silah arkadaşlarına cesaret vermek için hızla öne atılınca başından vurularak şehit olmuştu

8- Nezahat Baysel

Babasının yanında cepheden cepheye koşmuş, çarpışmalara girmiş ve 100'den fazla düşman askeri öldürmüştü.

9- Halide Edip Adıvar

1919'da Sultanahmet Meydanı'ndaki mitingde halkı işgallere karşı uyandırmak için yaptığı etkili konuşma sonrası hakkında tevkif kararı çıktı. 1920'de Anadolu'ya kaçarak Kurtuluş Savaşı'na katıldı. Cephede Mustafa Kemal'in yanında görev yapmış, sivil olmasına rağmen rütbe alarak bir savaş kahramanı sayılmıştır.

Yorumla
Facebook Twitter Telegram Whatsapp Linkedin Pinterest
{{begeni}} {{yorumsayi}}
5 Mart 2019 20:20
Kullanıcı
{{item.IsimSoyisim==' '?"Kayıtsız Kullanıcı":item.IsimSoyisim}}
{{tariheCevir(item.KayitTarihi)}}

{{item.YorumMetni}}

{{item.BegenSay}}
Oturum Açınız

Yorum yazmak için oturum açmalısınız.

Oturum Aç Üye Ol

Mağazada Çok Satılanlar

Mağaza