DOĞAL GÜZELLİKLER
Kuş Cenneti ve Küçük Adaları İle Heyelan Sonucu Ortaya Çıkan Tortum Gölü!

Tortum Gölü
Tortum Gölü'nün güney ucunda küçük bir kuş cenneti vardır.
Yırtıcı kuşların uğrak yeri olan gölün bulunduğu vadide, Türkiye'nin dört akbaba türünü de görmek mümkündür.
Tortum Gölü, Tortum İlçesinin 35 km kuzeyinde yer alır. Kuzey batısındaki Kemerlidağ'dan inen bir heyelan kütlesinin Tortum Çayı'nın önünü kapamasıyla meydana gelen göl yaklaşık 8 kilometrekare büyüklüğündedir.
Gölün genişliği bazı yerlerde 100 m, bazı yerlerde ise 1 km'yi bulmaktadır. En derin noktası 100 metre olan göl, 1000 metre rakımda yer almaktadır. Dört tarafı yüksek tepelerle çevrilmiş Tortum Gölü, Erzurum-Artvin yolu üzerindedir. Uzundere İlçesi, Tortum Gölü'ne yaklaşık 7 kilometre mesafededir.
Tortum Gölü'nün güney ucunda küçük bir kuş cenneti vardır...
Yırtıcı kuşların uğrak yeri olan gölün bulunduğu vadide, Türkiye'nin dört akbaba türünü de görmek mümkündür. Kafes balıkçılığı yapılan gölde, alabalık ve aynalı sazan üretilmektedir.
18. yüzyılda heyelan sonucu Tortum Çayı vadisinin tıkanması nedeniyle oluşan göl, Tortum Çayı üzerinde dar ve dik bir vadide 8 km boyunca uzanır...
Oluşum şekil nedeniyle burada bir doğal baraj ve bir göl çanağı oluşmuştur. Sert kalkerden kıvrımlı bir yapı gösteren göl kıyıları, gölün içine doğru sarp yamaçlar halinde inerler.
İkiye yarılmış dağın arasında uzanan dar ve derin bir göl olan Tortum Gölü'nde mesire alanları da mevcuttur...
Balıklı Köyü yakınında ve göle uzanan yarım ada ile gölün çevresindeki ağaçlı alanlar mesire yeri olarak kullanılmaktadır. Gölün karşı kıyısında elma ve kayısı yer almaktadır. Gölün doğu kıyılarını peribacaları süslerken, batı yamaçlarında çok dik ve kayalık bir yapı göze çarpmaktadır.
Gölde Ayvalı ve Küçük adında iki ada bulunmaktadır...
Turistlerin uğrak yerlerinden biri de Balıklı Köyü önlerinde göle doğru uzanan Bozburun Yarımadası'dır. Oldukça sakin olan gölün üzerinde sandalla gezi yapmak mümkündür.
Gölün suları, 1963 yılında faaliyete geçen ve 1 km kadar kuzeydeki alçak bir boğazda kurulmuş olan Tortum santralini çalıştırmaktadır. Gölün fazla suları ise, bu tabii seti aşarak 48 metre yükseklikten Tev Vadisine döküldüğü yerde Tortum Şelalesi'ni oluşturmaktadır.
Kaynak: Erzurum Valiliği, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
{{item.IsimSoyisim==' '?"Kayıtsız Kullanıcı":item.IsimSoyisim}}
{{tariheCevir(item.KayitTarihi)}}{{item.YorumMetni}}