GÜNCEL

Zirve'den Arş-ı Alaya Dadaş Şehitleri

Zirveden Arş-ı Alaya Dadaş Şehitleri
Zirve'den Arş-ı Alaya Dadaş Şehitleri


Erzurum Kalkınma Vakfı (Er-Vak)


12 Mart Erzurum'un kurtuluşu ve 18 Mart Çanakkale Zaferi münasebetiyle Zirve'den Arş-ı Alaya Dadaş Şehitleri adlı program düzenledi.

Er-Vak'ın Erzurum'un kurtuluşu ve Çanakkale Zaferi münasebetiyle tertip ettiği gecede şehit aileleriyle vatandaşlar buluşturuldu. Ümit Gergit'in hazırladığı müzik ve şiir dinletisinde davetliler göz yaşlarına hakim olamadı. Er-Vak Başkanı Erdal Güzel, Mart ayının Erzurumlular ve Türk milleti için özel bir yeri olduğuna vurgu yaparak, "Geçmişte yaşananları unutmamak ve gelecek nesillere tüm detayıyla anlatmak zorundayız" dedi.

Nenehatun Kültür ve Gösteri Merkezi'nde düzenlenen programda şehit aileleriyle vatandaşlar buluşturuldu. Programda Yavuz Selim Sosyal Bilimler Lisesi Müdürü Ümit Gergit'in hazırladığı şiir ve müzik dinletisinde konuklar gözyaşına boğuldu. Programa Erzurum Valisi Seyfettin Azzioğlu, Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Erzurum İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Mustafa Çelik, akademisyenler ve çok sayıda davetli katıldı.

Zirve'den Arş-ı Alaya Dadaş Şehitleri


Borcumuzu ödemeye çalıştık

Program başlamadan önce Vali Azizoğlu ve konuklara Koordinatör Ümit Gergit'in dolma kalemle çizdiği 'Erzurum'un Tarihi ve Kültürü' temalı resim sergisini gezdirildi. Konukları bilgilendiren Gergit, sergideki eserlerin hepsini kendisin çizdiğini belirtti. Gergit, "Normalde 45 tane resim koleksiyonum var. Ancak burada 25 tanesini sergileyebildik. Bu çalışmalarım satmıyorum, kimseye hediye de etmiyorum. Sadece böyle anlamlı günlerde sergiliyorum. Erzurum'daki şehitlerimize vefa borcumuz ödemeye çalıştık. Tabii onların borcunu ne yaparsak yapalım ödeyemeyiz" diye konuştu.

Zirve'den Arş-ı Alaya Dadaş Şehitleri


Geçmişi unutmamalıyız

Programın açılış konuşması yapan Er-Vak Başkanı Erdal Güzel, mart ayının Erzurum ve Türk milleti acısından özel bir yeri olduğuna dikkat çekti. Güzel, "Şehrimiz bundan 99 yıl önce12 Mart günü düşman işgalinden kurtulmuştu. Millet olarak emperyalist güçlere karşı vermiş olduğumuz Çanakkale Zaferi'ni yine bir 18 Mart günü yaşamıştık. 7 düvele karşı verdiğimiz bağımsızlık savaşından sonra, 12 Mart 1921 günü İstiklal Marşı'nı bütün dünyaya haykırmıştık.

'Geçmişi unutanlar gelecekte aynı şeyi yaşamak zorunda kalırlar' sözünden yola çıkarak geçmişi hatırlatmak ve geleceğe ümitle bakmak düşüncesiyle, millet olarak hafızalarımıza kazınmış olan bu guru tablolarını unutmamak unutturmamak ve gelecek nesillere aktarmak mecburiyetindeyiz. İşte bu sorumluk bilinciyle Er-Vak olarak her yıl 12Mart Erzurum'un kurtuluşu ile ilgili birtakım kültürel etkinlikler yapmaktayız. Bu sene aynı doğrultuda bir gece hazırlamak yerine bu guru tablolarını bize yaşatan, bu toprakları kanlarıyla sulayan, bize hür bir ülke bırakan; özetle toprağı vatan yapan aziz şehitlerimizle ilgili bir program sunmak istedik" şeklinde konuştu.

Zirve'den Arş-ı Alaya Dadaş Şehitleri


Şehitlere borçluyuz

İçlerindeki acılara rağmen etkinliğe katkı sunan şehit ailelerine çok müteşekkir olduğunu dile getiren Güzel, şunları söyledi: "Canlarını bu topraklar için feda eden aziz şehitlerimize olan borcumuzu bir beşer olarak elbette ki ödeyemeyiz. Her karış toprağı şehit kanlarıyla sulanmış bir başka ülke var mıdır bilmiyorum. Aradan geçen bir asra rağmen emperyalist güçlerin ülkemiz üzerindeki emellerinin değişmediğini, kanla ve irfanla kurmuş olduğumuz Türkiye Cumhuriyeti'ni bölmek parçalamak ve ortadan kaldırmak girişimlerini devam ettiğini görmekteyiz. Ülke olarak sıkıntılı günlerden geçmekteyiz. Vatanın bölünmez bütünlüğü uğruna mücadele eden güvenlik güçlerimize karşı girişilen tertipleri, tuzakları patlatılan tonlarca bombaları, darbe girişimlerini endişe ile izlemekteyiz. Geçmişte yaşananları unutmamak ve gelecek nesillere tüm detayıyla anlatmak zorundayız. Hala toprağı vatan yapmak uğruna civanlarımızı toprağa veriyoruz. Etrafımızda yaşanan olaylara bakacak olursak bedel ödemeye devam edeceğimiz anlaşılmaktadır. Bu programda cenneti canlarıyla satın alan Dadaş şehitlerimizi son hatıralarını sizlerle paylaşmak istedik."

Zirve'den Arş-ı Alaya Dadaş Şehitleri


Duygusal anlar yaşandı

Güzel'in konuşmasının ardından Aşağı Mumcu Camii İmamı Hüseyin Çelebi Kur'an-ı Kerim okudu. Kur'an-ı Kerim tilavetinin ardından Ümit Gergit'in hazırlamış olduğu Dadaş Şehitleri şiir ve müzik dinletisi gerçekleştirildi. Duygusal anlara sahne olan dinletide konuklar gözyaşlarına hakim olamadı.


Şehit annesinin elini öptü

Dinletinin vatan müdafaasında şehit olan, Önay Vurucu, Cahit Yıldırım, İsmail Aksu, Tuncay Yurdigül, Yunus Arda ve Oğuzhan Karaca'nın ailelerine Erzurum Valisi Seyfettin Azizoğlu, Kur'an-ı Kerim hediye etti. Şehit ailelerine tek tek hediye sunarken sıra Şehit Üsteğmen İsmail Aksu'nun Annesi Özer Aksu'ya gelince Azizoğlu, eğilerek gözü yaşlı şehit annesinin elini öptü.

Zirve'den Arş-ı Alaya Dadaş Şehitleri


Çilelere katlanmak zorundayız

Koordinatör Ümit Gergit ve ekibine plaket takdim eden Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen de, tarihin tekerrürden ibaret olduğunu söyledi. Sekmen, "Görüyoruz ki dün oynan oyunlar bugün de oynanıyor, bilelim ki yarında oynanacaktır. Bunun için bu aziz milletin dün şehitleri vardı, bugün de var, yarın da olacak. Eğer ' ben var olmak istiyorum, hür ve özgür yaşamak istiyorum' diyorsak bu çilelere katlanmak zorundayız. Aziz milletimin evlatları olarak, bu vatanı korumak lafta değil, icraatla olması lazım. Günün şartları ile mücehhez hale gelmemiz lazım. O zaman bu topraklarda var olabiliriz. Elin adamı buluş yapıyorsa biz de yapmalıyız. Bunun için evlatlarımıza sahip çıkalım. Evlatlarımızı milli ve manevi değerler doğrultusunda yetiştirerek, bir yandan da ilim neyi gerektiriyorsa onu yaparak varlığımızı sürdürmemiz lazım. Türk milleti İslam coğrafyasının ve mazlum coğrafyasının temsilcisidir. Bunu için gayret etmeliyiz. Biz evlatlarımıza bu vatanın nasıl alındığını anlatamazsak, bir süre sonra şehitlerimizin şehadet ruhu, gazilik ruhu ve cesareti kalmaz" dedi.


Kelimeler kifayetsiz

Programın doyurucu olduğunu ifade eden Erzurum Valisi Seyfettin Azizoğlu, " Vatandaşlarımızla şehit ailelerinin bir araya getirildiği, acı-tatlı günlerin paylaşıldığı bir gün oldu. Kelimeler kifayetsiz gelecek ama bu şehitlerimiz, arkasına bakmadan bugün bizler bu bayrağı özgürce dalgalandıralım diye kanlarını döktüler. Onlar canlarını, ezanlarımız susmasın, bayrağımız inmesin diye verdiler. Dökülen kanlarının hakkını, evlatları, kardeşleri ve torunları olarak bizler vermek durumundayız. Allah'ın bu memlekete bir daha böyle acılar yaşatmamasını temenni ediyorum. Şehitler muhakkak ki yine olacaktır. Bu vatan bedel isteyen bir coğrafyada, vatan için gerektiği an büyük Türk milleti canını her zaman feda edecek kahramanlıkta ve cesarettedir. Umarız ki; bir daha bu memleket ve millet bu acıları yaşamasın. Bu ülkede huzur ve barış olursa tüm coğrafyada huzur ve barış olacaktır. Barışın ve huzurun teminatı da Türkiye Cumhuriyet Devleti ve onun asil vatandaşlarıdır. Türk milletinin bu topraklardaki varlığı, dünyanın huzurunun ve barışının garantisidir" ifadelerini kullandı.

Hediye ve plaket takdiminin ardından program, bayrak gösterisi ve 'şehitler ölmez vatan bölünmez' slogan son buldu.

Kaynak: Erdal Güzel

Yorumla
Facebook Twitter Telegram Whatsapp Linkedin Pinterest
{{begeni}} {{yorumsayi}}
23 Mart 2017 18:39
Kullanıcı
{{item.IsimSoyisim==' '?"Kayıtsız Kullanıcı":item.IsimSoyisim}}
{{tariheCevir(item.KayitTarihi)}}

{{item.YorumMetni}}

{{item.BegenSay}}
Oturum Açınız

Yorum yazmak için oturum açmalısınız.

Oturum Aç Üye Ol

Mağazada Çok Satılanlar

Mağaza

ERZURUM NAMAZ VAKİTLERİ

İMSAK
{{item[0]}}
GÜNEŞ
{{item[1]}}
ÖĞLE
{{item[2]}}
İKİNDİ
{{item[3]}}
AKŞAM
{{item[4]}}
YATSI
{{item[5]}}