BİLİYOR MUYDUNUZ?

'Nisan Yağmuru' Hakkında Bilinmeyenler! Şifa Mı, Faydaları Neler?

Nisan Yağmuru Hakkında Bilinmeyenler! Şifa Mı, Faydaları Neler?
'Nisan Yağmuru' Hakkında Bilinmeyenler! Şifa Mı, Faydaları Neler?

Semadan İnen Şifa: Nisan Yağmuru

Genç Dergisi yazarlarından Asude Usluer Uğurlu, "Semadan İnen Şifa: Nisan Yağmuru" başlığı altında kaleme aldığı yazısında Nisan yağmurunun bilinmeyenlerini yazdı. İşte o yazı...

Göklerden damla damla gelen hayat

Yerden fışkırır rengârenk nebatat

Sel olur akar akar ab-ı hayat

Ninni söyler iner nisan yağmuru

Nisan yağmuru miladi 14 Nisan ile 14 Mayıs arasıdır

Nisan yağmurlarına Rumi takvime göre itibar edilir. Bu da miladi takvime göre 14 Nisan ile 14 Mayıs arasıdır. Nisan yağmuru midyenin ağzına düşerse inci, yılanın ağzına düşerse zehir olur. Nisan yağmuru zahmetlere rahmet, dertlere deva, hastalara şifadır.

erzurum'da nisan yağmurları faydalı mı

Nisan yağmuru biriktirme geleneği

Nisan yağmuru biriktirme geleneği azalsa da, özellikle kırsal bölgelerde çeşitli şekillerde yaşatılıyor. Nisan yağmurunun şifasına inananlar yağmur yağarken leğen ve geniş ağızlı kapları açık alana bırakarak içine yağmur suyu dolmasını sağlıyorlar.

Bu kaplarda biriken sular daha sonra bidonlara aktarılarak, çeşitli şekillerde kullanılıyor. Saçları uzamayanlar saçlarını bu suyla yıkarken temiz kapta toplanan sular hastalıktan arınma düşüncesiyle içiliyor.

erzurum'da nisan yağmurları faydalı mı

İslamiyet’e göre Nisan yağmuru

Enes (r.a.) anlatıyor: “Rasulullah (s.a.v) ile birlikteyken yağmur yağmıştı. Hemen başını açtı ve “Yağmur rabbimin yeni yarattığı ve indirdiği rahmettir” dedi. (Müslim 2/615, Ebu Davut 5/3309);

Selçuklular döneminde nisan yağmurlarının kaplarda toplanarak hastalara şifa maçlı dağıtıldığı, yapılan yemeklerin içine katıldığı tarih kaynaklarında geçmektedir. O dönem Konya da Mevlana Dergâhında bulunan Mevleviler “nisan taşı” adı verilen kaplara topladıkları nisan yağmurlarını gelen misafirlere ikram ediyorlar ve bu suyun hastalılara şifa olacağına inanıyorlardı.

erzurum'da nisan yağmurları faydalı mı

Uzmanlar da Nisan yağmurunu öneriyor

Uzmanlar nisan yağmuruyla alakalı yapılan bilimsel araştırma neticesinde ilkbaharda tabiatın canlanmaya başlamasıyla birlikte bitki ve ağaçların çiçek tozları, reçine, eterik yağları yani bitki kaynaklı yağlar ve çiçek polenlerinin rüzgâr ve hava akımlarıyla atmosfere karıştığını bildirmişlerdir. Bu nedenle nisandaki yağmur yağışı sırasında havadaki bu zerrecikler yağmurla birlikte yeryüzüne düşer. Nisan yağmurları içme ve kullanma sırasında da bu özellikleri nedeniyle önemli yarar sağlar.

erzurum'da nisan yağmurları faydalı mı

Nisan yağmurunun içinde kullanılabilir demir olduğu için çok faydalıdır

Kışın kaybedilen demiri kazanmak için iyi bir fırsattır. Hatta uzmanlar bunun ispatı olarak “yağmurda ıslanmadan önce demirinizi ölçtürün, ıslandıktan sonra tekrar ölçtürün, demir oranınızın yükseldiğini göreceksiniz” demektedirler.

Nisan yağmuruyla yoğurt mayalanır. Evet, yanlış duymadınız. Bu bilimsel bir gerçek; uzmanlar normal şartlarda suyla mayalanmanın olamayacağını, mayalama için laktik asidin gerekli olduğunu belirtiyorlar. Bu asit özellikle yaş bitkilerin üzerinde oldukça yoğun ve ilkbaharda havaya karışma oranı çok yüksektir. Dolayısıyla da yağmur vasıtasıyla yeryüzüne inerek açık ve özellikle de havası kirli olamayan yerlerde mayalanmayı sağlayabilmektedir. İşte uzmanların yakın yüzyıllarda ulaşabildiği bu bilimsel gerçekleri bizim peygamberimiz 1400 küsür yıl önce bildirmiştir. Bu da İslamiyet’in azametini göstermektedir. Delil, ispat aramadan sırf resulümüz dediği için bunları uygulayanların ne mutlu hâline…

erzurum'da nisan yağmurları faydalı mı

Erzurum'da Nisan Yağmurları

Erzurum'da nisan ayı genelde yağmurlu geçmektedir. Günümüzde zamanla azalmış olsa da yöresel halk tarafından nisan yağmurunun faydalarına inanılmakta, yağmur biriktirilerek kullanılmaktadır. Özellikle tarımsal araziler için son derece faydalı olduğuna inanılan yağmurun şifalı olduğu önceki nesillerden aktarılmaktadır.

Yorumla
Facebook Twitter Telegram Whatsapp Linkedin Pinterest
{{begeni}} {{yorumsayi}}
2 Kasım 2024 20:00
Kullanıcı
{{item.IsimSoyisim==' '?"Kayıtsız Kullanıcı":item.IsimSoyisim}}
{{tariheCevir(item.KayitTarihi)}}

{{item.YorumMetni}}

{{item.BegenSay}}
Oturum Açınız

Yorum yazmak için oturum açmalısınız.

Oturum Aç Üye Ol

Mağazada Çok Satılanlar

Mağaza