SAĞLIK

2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü ve Erzurum Otizm Merkezi

2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü ve Erzurum Otizm Merkezi
2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü ve Erzurum Otizm Merkezi


2 Nisan, Birleşmiş Milletler tarafından otizm konusunda farkındalık yaratmak ve otizm ile ilgili sorunlara çözüm bulmak amacıyla "Dünya Otizm Farkındalık Günü" olarak ilan edilmiştir.


2 Nisan ile başlayan "Otizm Farkındalık Ayı" çerçevesinde dünyada otizmle ilgili araştırmaların teşvik edilmesi, bu konudaki farkındalığın artırılması ile erken teşhis ve tedavinin yaygınlaştırılması hedeflenmiştir.

Otizm, yaşamın ilk üç yılı içinde ortaya çıkan ve yaşam boyu devam eden, sosyal etkileşim, sözel ve sözel olmayan iletişimde problemler, tekrarlayıcı davranış ve kısıtlı ilgi alanları ile kendini gösteren, karmaşık gelişimsel bir bozukluktur.

Türkiye'de Otizm Spektrum Bozukluğu (OSB)'nin yaygınlık oranlarına ilişkin çok net bir çalışma bulunmamakla birlikte, bu konuda, yaşanılan en büyük sorun, erken çocukluk döneminde otizm tespitinin yapılamamasıdır.


Erzurum Erken Çocukluk Dönemi Psikososyal Gelişimini Tarama ve İzlem Merkezi

Bu kapsamda, Erzurum Halk Sağlığı Müdürlüğü ve Atatürk Üniversitesi Tıp Fakultesi Çocuk Ergen Ruh Sağlığı Anabilim Bilim Dali işbirliği ile Erken Çocukluk Dönemi Psikososyal Gelişimini Tarama ve İzlem Merkezi planlanmış ve 28 Nisan 2016 tarihinde ilimizde açılmış bulunmaktadır. Merkezimiz, 2005 yılından bu yana Sağlık Bakanlığı tarafından uygulanmaya başlanan Çocuğun Psikososyal Gelişimini Destekleme Programı, Ruh Sağlığı Daire Başkanlığının yaptığı görev tanımlarına ve Ulusal Ruh Sağlığı Eylem planına tanımlanan sorumluluklara istinaden koruyucu ruh sağlığı hizmetleri kapsamında hazırlanan bir merkezdir.

Sadece tek bir gelişimsel bozukluk değil sağlıklı çocuk gelişimini desteklemek, olası patoloji var ise erken dönemde müdahele ve ailelere tüm bu konular hakkında danışmanlık yapmak amacıyla açılmıştır. Merkezimizde, Erken Tanı Çalışmaları, eğitim faaliyetleri, risk tarama çalışmaları ve takip hizmetleri verilmektedir. Tespitin erken dönemde gerçekleştirilmesi ve tedavi aşamalarının erken dönemde başlaması otizmli çocukların yaşam kalitesini arttırma anlamında büyük önem arz etmektedir. Bu yüzden erken çocukluk dönemindeki izlemler koruyucu sağlık hizmeti sunan bizler için oldukça önemlidir.

Erzurum Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak 2 Nisan ile başlayan otizm farkındalık ayında da çalışmalarımıza, otizmli çocuklarımız ve ailelerimizin ihtiyaçları doğrultusunda devam edeceğimizi belirtir sağlıklı günler dileriz.

Sağlığınız bizim için önemli...

Dr. Mahmut UÇAR

Erzurum Halk Sağlığı Müdürü

Yorumla
Facebook Twitter Telegram Whatsapp Linkedin Pinterest
{{begeni}} {{yorumsayi}}
2 Nisan 2017 18:36
Kullanıcı
{{item.IsimSoyisim==' '?"Kayıtsız Kullanıcı":item.IsimSoyisim}}
{{tariheCevir(item.KayitTarihi)}}

{{item.YorumMetni}}

{{item.BegenSay}}
Oturum Açınız

Yorum yazmak için oturum açmalısınız.

Oturum Aç Üye Ol

Mağazada Çok Satılanlar

Mağaza

ERZURUM NAMAZ VAKİTLERİ

İMSAK
{{item[0]}}
GÜNEŞ
{{item[1]}}
ÖĞLE
{{item[2]}}
İKİNDİ
{{item[3]}}
AKŞAM
{{item[4]}}
YATSI
{{item[5]}}