ERZURUMLU ÜNLÜLER

Soy İsmiyle Özdeşleşen Çok Yönlü Folklor Adamı Hulusi Seven

Soy İsmiyle Özdeşleşen Çok Yönlü Folklor Adamı Hulusi Seven
Soy İsmiyle Özdeşleşen Çok Yönlü Folklor Adamı Hulusi Seven

Türkü ve folklor alanında Erzurum'un en önemli değerlerinden Ahmet Hulusi Seven gerek iş gerek sanat gerekse spor yaşamıyla büyük başarılara imza atmış Erzurum'un yetiştirdiği önemli simalardan birisidir.

Seven'in derlediği Huma Kuşu, Bala Sarhoş, Ela Gözlüm, Yandı Canım Tende gibi eserler, kulaklarımızda hâlâ çınlamaktadır. Onun ünü ve bu türküleri seslendirişindeki orijinalliği, yalnızca Erzurum ile sınırlı değildir. Seven sadece türkü icracısı değil, aynı zamanda bir türkü öğreticisidir. Erzurum Halkevi'ndeki çalışmalarının yanı sıra 1954'te kurulan Erzurum Halk Oyunları Halk Türküleri Turizm Derneği'nin kurucularından olması, onu Erzurum müzik tarihinde anılmaya değer kılmaktadır.

Ahmet Hulusi Seven

Hulusi Seven'in sanat hayatı ilkokul çağlarında evlerinde kiracı olarak bulunan Transit Dairesi Müdürü meşhur bestekâr Fehmi Tokay ile başlar. 1936'da Faruk Kaleli ile halk müziği korosuna katılması, Kaleli'nin vasıtasıyla Lalapaşa Camii İmamı Hacı Hafız Hamit Efendi ile tanışıp evindeki meşklere katılarak öğrendiği türküler Hulusi Seven'in usta bir yorumcu olmasında önemli etkenlerdendir.

TRT Ankara Radyosu'na ses sanatçısı olarak katılma teklifi

Ahmet Hulusi Seven

1947'de Erzurum'un kurtuluşu vesilesiyle hazırlanan bir programda hocası Faruk Kaleli'nin rahatsızlanması sonucu Ankara Radyo Programı'nda onun yerine hem koro şefi olup hem solo olarak okuduğu Huma Kuşu, Nezaket Vaktinde Serv ü Bülendin ve Yandı Canım Tende Et Ruh-i Revanım Bir Su Ver adlı eserler Muzaffer Sarısözen, Neriman Altındağ ve Tanburi Cemil Bey'den büyük övgü alır. TRT Ankara Radyosu'na ses sanatçısı olarak katılma teklifini Seven, babasının işleri nedeniyle geri çevirir ve Erzurum'a döner.

Halk Dansları Yarışmasında dünya birinciliği

Ahmet Hulusi Seven

1949'da İtalya'nın Venedik şehrinde düzenlenen Uluslar arası Halk Dansları Yarışmasına Türkiyeyi temsilen katılan Erzurum Erkek Bar Ekibi kadrosunda bulunur ve Erzurum Bar Ekibi o yarışmada dünya birincisi olur.

Soy ismiyle özdeşleşen, çevresinde yoğun sevgi ve saygı gören çok yönlü önemli bir Erzurumlu şahsiyet

Ahmet Hulusi Seven

Ailesinin tek erkek çocuğu olduğu için babasının işlerini devralması ve başarılı ticari hayatı onun 1974'te İstanbul'a göç etmesini zorunlu kılar. Hayır hasenat işlerinden geri durmaz. İş adamı ve sanatçı kimliğinin yanında atlara ve atlı sporlara olan düşkünlüğü dostları tarafından yakinen bilinir. O, İhsan Coşkun Atılcan'ın ifadesiyle 'soy ismiyle özdeşleşen', çevresinde yoğun sevgi ve saygı gören çok yönlü önemli bir Erzurumlu şahsiyettir."

Hulusi Seven Türküleri

Al İşli Gey Al Eyle

Aşam Anam Bu Dağların Kurdu Var

Bir Melek Simadır Aklımı Alan

Can Dedim Ki Can Diyesen

Çıktım Tandır Başına

Ela Gözlüm Ben Bu Elden Gidersem

Erzurum'un Dağında (Ağam Yar)

Huma Kuşu Yükseklerden Seslenir

İki Bülbül Figan Eder Bir Güle

Kara Gözler (Kürdi Hoyrat)

Kömür Gözlüm Ne Gezersin

Oduncular Kısa Keser Odunu

Oğul Oğul Yara Benden

Yandı Canım (Tatyan)

Yayığımı Kurdum Düze

Yayla Suyu Yan Gider

Yükü Yükledim Kediye

Yorumla
Facebook Twitter Telegram Whatsapp Linkedin Pinterest
{{begeni}} {{yorumsayi}}
11 Mayıs 2019 18:05
Kullanıcı
{{item.IsimSoyisim==' '?"Kayıtsız Kullanıcı":item.IsimSoyisim}}
{{tariheCevir(item.KayitTarihi)}}

{{item.YorumMetni}}

{{item.BegenSay}}
Oturum Açınız

Yorum yazmak için oturum açmalısınız.

Oturum Aç Üye Ol

Mağazada Çok Satılanlar

Mağaza