ERZURUMLU ÜNLÜLER
Soy İsmiyle Özdeşleşen Çok Yönlü Folklor Adamı Hulusi Seven
Türkü ve folklor alanında Erzurum'un en önemli değerlerinden Ahmet Hulusi Seven gerek iş gerek sanat gerekse spor yaşamıyla büyük başarılara imza atmış Erzurum'un yetiştirdiği önemli simalardan birisidir.
Seven'in derlediği Huma Kuşu, Bala Sarhoş, Ela Gözlüm, Yandı Canım Tende gibi eserler, kulaklarımızda hâlâ çınlamaktadır. Onun ünü ve bu türküleri seslendirişindeki orijinalliği, yalnızca Erzurum ile sınırlı değildir. Seven sadece türkü icracısı değil, aynı zamanda bir türkü öğreticisidir. Erzurum Halkevi'ndeki çalışmalarının yanı sıra 1954'te kurulan Erzurum Halk Oyunları Halk Türküleri Turizm Derneği'nin kurucularından olması, onu Erzurum müzik tarihinde anılmaya değer kılmaktadır.
Hulusi Seven'in sanat hayatı ilkokul çağlarında evlerinde kiracı olarak bulunan Transit Dairesi Müdürü meşhur bestekâr Fehmi Tokay ile başlar. 1936'da Faruk Kaleli ile halk müziği korosuna katılması, Kaleli'nin vasıtasıyla Lalapaşa Camii İmamı Hacı Hafız Hamit Efendi ile tanışıp evindeki meşklere katılarak öğrendiği türküler Hulusi Seven'in usta bir yorumcu olmasında önemli etkenlerdendir.
TRT Ankara Radyosu'na ses sanatçısı olarak katılma teklifi
1947'de Erzurum'un kurtuluşu vesilesiyle hazırlanan bir programda hocası Faruk Kaleli'nin rahatsızlanması sonucu Ankara Radyo Programı'nda onun yerine hem koro şefi olup hem solo olarak okuduğu Huma Kuşu, Nezaket Vaktinde Serv ü Bülendin ve Yandı Canım Tende Et Ruh-i Revanım Bir Su Ver adlı eserler Muzaffer Sarısözen, Neriman Altındağ ve Tanburi Cemil Bey'den büyük övgü alır. TRT Ankara Radyosu'na ses sanatçısı olarak katılma teklifini Seven, babasının işleri nedeniyle geri çevirir ve Erzurum'a döner.
Halk Dansları Yarışmasında dünya birinciliği
1949'da İtalya'nın Venedik şehrinde düzenlenen Uluslar arası Halk Dansları Yarışmasına Türkiyeyi temsilen katılan Erzurum Erkek Bar Ekibi kadrosunda bulunur ve Erzurum Bar Ekibi o yarışmada dünya birincisi olur.
Soy ismiyle özdeşleşen, çevresinde yoğun sevgi ve saygı gören çok yönlü önemli bir Erzurumlu şahsiyet
Ailesinin tek erkek çocuğu olduğu için babasının işlerini devralması ve başarılı ticari hayatı onun 1974'te İstanbul'a göç etmesini zorunlu kılar. Hayır hasenat işlerinden geri durmaz. İş adamı ve sanatçı kimliğinin yanında atlara ve atlı sporlara olan düşkünlüğü dostları tarafından yakinen bilinir. O, İhsan Coşkun Atılcan'ın ifadesiyle 'soy ismiyle özdeşleşen', çevresinde yoğun sevgi ve saygı gören çok yönlü önemli bir Erzurumlu şahsiyettir."
Hulusi Seven Türküleri
Al İşli Gey Al Eyle
Aşam Anam Bu Dağların Kurdu Var
Bir Melek Simadır Aklımı Alan
Can Dedim Ki Can Diyesen
Çıktım Tandır Başına
Ela Gözlüm Ben Bu Elden Gidersem
Erzurum'un Dağında (Ağam Yar)
Huma Kuşu Yükseklerden Seslenir
İki Bülbül Figan Eder Bir Güle
Kara Gözler (Kürdi Hoyrat)
Kömür Gözlüm Ne Gezersin
Oduncular Kısa Keser Odunu
Oğul Oğul Yara Benden
Yandı Canım (Tatyan)
Yayığımı Kurdum Düze
Yayla Suyu Yan Gider
Yükü Yükledim Kediye
{{item.IsimSoyisim==' '?"Kayıtsız Kullanıcı":item.IsimSoyisim}}
{{tariheCevir(item.KayitTarihi)}}{{item.YorumMetni}}