ERZURUMDA RAMAZAN
6 Başlıkta Erzurum'da Ramazan Pidesi ve Pide Kuyruğu!
Erzurum'da Ramazan denince ilk akla gelenlerden biriside pide ve fırında pide kuyruğu!
Ramazan'da yapılan bütün uygulamalar, Ramazan'a özgüdür; yani eskilerin ifadesiyle "nev'-i şahsına münhasırdır. Bu özel alışkanlıklanmızdan biri de pide'dir.
Ramazan'ın ilk gününden itibaren yurt sathındaki bütün fırınlar, yıl boyu ürettikleri somun ekmeği bırakıp, bir ay boyunca pide üretmeye başlarlar. Doğal olarak Erzurum fırınlarında da Ramazan boyunca pide ekmek pişirilip arza sunulur. Hatta Ramazan denince ilk akla gelenlerden biri pide ve fırında pide kuyruğu beklemektir.
Pide ile kuyruk sırası beklemek arasında doğrudan bir bağ olmaması gerekirken, söz konusu Ramazan olunca bu bağ, zorunlu olarak ortaya çıkar. Çünkü Ramazan, açlığın ne demek olduğunun anlaşılması kadar, ehl-i keyf olanların, keyiflerine ve zevklerine uygun olarak oruç tuttukları bir aydır. İşte bu zevklerden biri de pide siparişi vermektir. Sipariş verilince de pide sırası beklemek adeta bir mecburiyet olur.
Neden pide sırası?
Sıra beklemenin çeşitli nedenleri vardır. Bunlardan biri ve en doğal olanı, pide ile somun ekmek arasındaki hacim farkından kaynaklananıdır. Somun ekmek, hacimce daha dar olduğu için fırın içerisine çok miktarda somun hamuru konulurken aynı fırına, çok daha az miktarda geniş ve yaygın olan pideden yerleştirilebilir. Diyelim ki fırının içerisine normal zamanda bir seferde 500 adet somun atılıp pişirilebilirken pideden bir seferde 200 veya 150 adet atılabilmektedir. Bu da her zamanki sürede pişirilen ekmeğin süresiyle pide pişirme süresinin dengesini bozmakta ve aynı kapasiteye ulaşabilmek için fazla mesai yapılmaktadır.
Şimdi bu doğal nedene bir de özel zevkler eklenip, herkes gönlünden geçen bir pideyle evine gitmenin peşinde olunca, ister istemez fırınlarda ikindi saatlerinden itibaren bir kalabalıklaşma ve sıra bekleme görülür.
Ramazana özel pide ustaları
Ramazan gelince eskiden fırıncılar, pide yapmayı bilen tırnakçılar ararlardı. Pide, parmak uçlarıyla şekillendirildiği için pide yapan ustalara 'tırnakçı' denir. Bunlar, biraz nazlıdırlar. Ücretleri diğer fırın ustalarına göre biraz fazlacadır. Çünkü pidedeki bütün maharet onların ellerinde ve parmaklarının ucundadır.
Eski ramazanlarda ve günümüzde pide sipariş süreci
Eskiden fırına gelen müşteri, eğer yumurtalı pide yaptıracaksa yumurtası, susamı ve çörek otunu kendisi getirir, bunlan ustaya verir ve nasıl pide istediğini de belirtirdi. Göbekli mi olacak. normal mı olacak, uzun uzadıya uzatılmış pide mi olacak, bütün bunları söylerdi. Her pide için bir yumurta gerekmekteydi. Yumurtalan pide ustasına teslim eder ve siparişini verip beklemeye koyulurdu. Pide ustası yumurtayı bir tasın üzerinde kınp beyazını bu tasa akıtır, sarısını elinde tutup pide hamurunun üzerine koyar ve pideye şeklini verip geniş şekildeki pide küreğinin üzerine elleriyle yayar ve fınna sürerdi. Bir de sipanşler karışmasın diye pidelerin üzerine bir işaret konulurdu. Kimi pidesinin üstüne manavdan aldığı biberleri, kimi gazete kâğıdı, kimi demir para gibi bir nesne koydururdu ki aynı cins pide isteyenlerinkiyle karışmasın ve pişip fırından çıkanlınca tanısın ve alsın. Elleri yana yana pidesini alan müşteri, yumurtasını kendisi getirdiği için yumurtasız pidenin fiyatı neyse onu öder ve giderdi. Şimdilerde fırıncılar, hem tek tek yumurtanın kırılması ile zaman harcanmasın hem de kazançları daha bol olsun diye büyücek bir tasın içerisine kırk elli tane yumurta kırıp onu mikserle kanştınyorlar. Yumurta gibi susam ve çörek otunu da kendileri bulunduruyorlar ve artık dışarıdan gelen yumurtayı kabul etmiyorlar. Müşteriye sadece nasıl bir pide istediklerim söyleyip beklemek kalıyor. Doğal olarak da yumurtalı pidenin fiyatı da sade olandan daha pahalı oluyor.
Bir de sipariş vermeyenler vardır. Ya kendileri ya da çocukları yumurtalı pideyi sevmedikleri için onlar, fırına atılan sade pidelerden almak durumundadırlar. İşte asıl curcuna burada kopmaktadır. Fırından çıkan pideyi ilk kim yakalarsa pide onun olur. Ama bazen aynı pideye iki, üç kişi birden uzanır ve yakalar. Çok sıcak olduğu için elleri yanmasın diye çabuk bırakılır kim daha dayanıklı ise pide onun olur.
Pide sıralarında fırın arkadaşlıkları
Bazen anlayışlılık çerçevesinde beklenen sıralarda fırın arkadaşlılıkları oluşur ve bunlardan bazılan zaman içinde güzel dosduklara dönüşür. Aynı mahalleden olmadıkları halde fınnda tanışıp Ramazan boyunca aynı saatte fırına gelip sıra beklerken tatlı sohbetler edilir. Aslında Ramazan'da beklenen ve Ramazan ayının manevi havasına uygun olan da budur. Çünkü oruç, iyilik ve güzellik ortamı oluşturur ve bu hoş ortamı tamamlayan da paylaşmaktır. Ramazan, sadece yiyecek paylaşımı değil, aym zamanda sohbeti de paylaşmak demektir.
Pide kavgaları
Ama bazen de Ramazan ayına yakışmayan kavgalar çıkabilir. Pide kavgası... Aslında hayatın bütün davası, ekmek kavgasına bağlıdır, ama pide kavgası gibi çok somut bir neden hiç de şık olmayan bir durumdur. Ya sıra benimdi, ya o ekmeği ilk ben kaptım senin değil gibi lüzumsuz sebeplere dayalı olan bu kavgalann ana nedeni ise oruçtan dolayı aç kalan bünyenin yeterince şeker üretemeyip kandaki glikoz oranının düşmesidir.
İftara kadar uzanan pide macerası ile kendine özgü bir kızarmışlığı olan ve buram buram lezzet kokan sıcak pideyle iftar açmak
Bazen fınndaki pide bekleme macerası, iftar vaktine kadar uzayabilir. Kimisi de bunu özellikle yapar. Buhan başından çıkan, kendine özgü bir kızarmışlığı olan ve buram buram lezzet kokan bu sıcak pideyle iftarlarını açsınlar diye son dakikaya bırakanlar bile vardır. Ekmeği aldığı gibi eve koşan ev reisi, sofrada kendisini bekleyen hane halkına bu özel lezzeti tattırmaktan muazzam bir haz duyar ve iftarı ailesiyle birlikte bu sıcaklıkla açar.
Kaynak: Erzurum, 2013 H. Ömer Özden, Erzurum'da Ramazan
{{item.IsimSoyisim==' '?"Kayıtsız Kullanıcı":item.IsimSoyisim}}
{{tariheCevir(item.KayitTarihi)}}{{item.YorumMetni}}