ŞEHRİ KEŞFET
Erzurum'da Ütopik Bir Dünya: Botanik Bahçesi
Dünyanın en yüksek rakımlı botanik bahçelerinden olma özelliğine sahip Ata Botanik Bahçesi
Göletleri, havuzları, bahçesi ve 150'yi aşkın bitki türüyle Atatürk Üniversitesi Botanik Bahçesi tam bir doğa şöleni sunuyor
Yüz ellinin üzerinde bitki türüne sahip Türkiye'nin en yüksek botanik bahçesinde, farklı familyalardan ağaçlar ve çalılar ile binlerce otsu bitki yer alıyor. Yaz aylarında eşsiz manzaralar sunan bahçe ziyaretçilerini büyülüyor.
Bahçe Bahane, Manzara Şahane
Göletleri, ahşap köprüleri, farklı türlerde ve renklerde yüzlerce bitkileri, pergole ve kamelyaları, taş yolları ile gizemli ve masalsı tüm güzelliğiyle karşınızda duruyor. Şahane manzarayı çoktan keşfedenler bu masalsı güzelliği yaşamak için sık sık bahçeyi ziyaret ediyorlar...
Botanik Bahçesinin Kuruluşu
Ata Botanik Bahçesi Erzurum kent merkezinde, Atatürk Üniversitesi arazisi olan E-80 devlet karayolunun yanında, kuzeyinde demiryolu, batısında Erzurum Şehir Stadyumu, doğusunda konut alanları olan bir alanda, 2006 yılından başlanarak, Prof. Dr. Hasan YILMAZ tarafından projelendirilerek planlanmış ve aynı yıl uygulanmaya başlanmıştır.
Ata Botanik Yaklaşık Olarak 350 Bin Metrekarelik Alana Sahip
Bahçe yaklaşık 350.000 m2`lik bir alana kuruludur. 2006 yılından başlanarak, alanın doğusundan itibaren 100.000 m2'lik kısmı peyzaj düzenlemeleri yapılarak halkın kullanımına açılmış durumdadır.
Bahçede Ne Tür Bitkiler Bulunuyor
Alan Erzurum kent merkezinde, 1850 m rakımda olup, 1970-1980'li yıllarda yapılan ağaçlandırma çalışmaları ile şu anda alanda yaşları 15-30 arasında olan sarıçamlar, dişbudaklar, akçaağaçlar, huş ağaçları ve akasya ağaçları bulunmaktadır. Bahçede bölge şartlarında yetişmeye uygun 150'nin üzerinde ağaç ve çalı bulunmaktadır.
Bahçedeki Kullanım Alanları
Kullanıma açılan kısımda, yaklaşık 5000 m2'lik yapay gölet, yaya yolları, ahşap hizmet binası, pergole ve kamelyalar, bank ve oturma alanları, amfi tiyatro, wc, otopark, köprü, kaya bahçeleri, koşu alanları, meyve bahçesi, çimlendirilmiş yüzeyler, mevsimlik çiçek ve lale gösteri alanları yer alıyor. 35 hektarlık alanın tamamının etrafı duvarlarla çevrilerek koruma altına alınmıştır. Alanın düzenleme yapılmayan kısımlarında büyük açık alanlar, çayırlıklar ve ağaç altı gölgelik alanlar bulunmaktadır.
Bahçede Hayvanların Sergilendiği Alanlarda Bulunuyor
Alan içerisinde 10 civarında ördek, 2 adet tavus kuşu, keçi ve koyun gibi hayvanların sergilendiği mini bir gösteri alanı da bulunmaktadır.
{{item.IsimSoyisim==' '?"Kayıtsız Kullanıcı":item.IsimSoyisim}}
{{tariheCevir(item.KayitTarihi)}}{{item.YorumMetni}}