ŞEHRİ KEŞFET
Erzurum'u Erzurum Yapan 15 Özelliği!

Erzurum'u Erzurum Yapan 15 Özelliği!
Doğu'nun en önemli hatta "Doğu'nun Paris'i" olarak nitelendirilen Erzurum'u Erzurum yapan özellikleri
Anadolu'nun zirvesinde Palandöken Dağı'nın eteklerinde kurulmuş, medeniyetler beşiği köklü bir kültür ve tarihe sahip olan Erzurum Türkiye'nin önemli şehirlerinden birisidir. Tarihi eserleri ile Anadolu'da bir yolculuğa çıkacağınız Erzurum kayak merkezleri, kaplıcaları, doğal güzellikleri, yöresel lezzetleri ve daha birçok özelliğiyle sizleri etkileyecek.
Sayılamayacak kadar birçok özelliğe sahip olan Erzurum için öne çıkan 15 özelliğini sizler için derledik:
1- Palandöken Kayak Merkezi
Erzurum'un güneyinde yer alan 70 km uzunluğundaki, 25 km genişliğindeki, 3 bin 176 m yüksekliğindeki Palandöken, 5 ay boyunca kayak yapmaya elverişli yapısı, kar kalitesi ve uzun pistleri ile dünyanın en önemli kayak merkezlerinden biridir.
2- Erzurum Baş Barı
Bar, çok eski ve köklü bir geçmişe dayanmaktadır. Barın oluşumunda; iklimin, coğrafyanın ve tarihi olayların etkisi olmakla birlikte antropologlara göre bar, Türklerin Asya'dan getirdikleri milli oyunlardan biridir.
3- Çifte Minareli Medrese
13. yüzyılın sonlarında inşa edilen Çifte Minareli Medrese, Selçuklu medeniyetinin günümüze ulaşan en önemli eserlerinden biri ve aynı zamanda Erzurum'un sembolüdür.
4- Cağ Kebabı
Bir anonim olarak ortaya çıkan cağ kebabı Erzurum yöresinin Tortum, Oltu, Şenkaya, Yusufeli bölümüne kadar uzanan bir yemek kültürüdür
5- Tortum Şelalesi
Dünya'nın en büyük şelalelerinden biri olan Tortum Şelalesi doğal güzellikleriyle de ayrıcalıklı olduğunu hissettiriyor. Şelale 21 metre genişlik ve 48 metre yüksekliği ile görsel şölen sunuyor.
6- Erzurum Kongresi
Cumhuriyet tarihinde bağımsızlık meşalesinin yakıldığı 23 Temmuz Erzurum Kongresi.
7- Atatürk Üniversitesi
60 yıllık geçmişe sahip Türkiye'nin ilk üniversitelerinden olan Atatürk Üniversitesi akademik başarısı ile de adından sıkça söz ettiren başarılı bir üniversite.
8- Kadayıf Dolması
Erzurum'un sofralarından eksik olmayan yöresel tatlı.
9- Erzurum Tabyaları
Erzurum çevresinde inşa edilmiş 21 tabya bulunmaktadır. Erzurum'u doğudan, güneyden ve kuzeydoğudan iki veya üç sıra halinde çevreleyen tabyaların yapılış amacı, doğudan gelecek Rus saldırılarına karşı şehri savunmaktı.
10- Narman Peribacaları
Kırmızı rengi ve ilginç yeryüzü şekilleriyle dikkat çeken Narman Peri Bacaları "Kırmızı periler diyarı" olarak da adlandırılmaktadır. Peri bacalarının yer aldığı vadi, Amerika'da Colorado kanyonuna benzerliği ile de dikkat çekmektedir.
11- Erzurum Kalesi ve Saat Kulesi
Erzurum Kalesi'nin ilk yapılışı, M. Ö. 1. binde bölgeye hâkimi olan Urartulara kadar uzanmaktadır. Bugün varlığını koruyan kalenin ilk halini ise 415 yılında Bizans İmparatoru Theodosius inşa ettirmiştir.
12- Oltutaşı
Oltu taşı dünyada yalnızca Erzurum'da çıkarılmakta olup, başta tespih, yüzük, gerdanlık olmak üzere, onlarca çeşit hediyelik eşyanın yapımında kullanılmaktadır.
13- Erzurum Kaplıcaları
Erzurum Ilıca, Hasankale, Köprüköy ilçelerinde yer alan kaplıcaları ile termal sağlık açısından önemli bir merkezdir.
14- Çobandede Köprüsü
Tarihi ipek Yolu güzergâhında bulunan köprü, İlhanlı Hükümdarı Gazan Han'ın (1295-1304); Veziri Salduzlu Emir Çoban Noyin tarafından 1298 yılında yaptırılmıştır.
15- Abdurrahman Gazi Türbesi
Sahabe olan Abdurrahman Gazi Hz. aynı zamanda Hz. Muhammed'in (s.a.v) sancaktarlığını da yapmıştır.
{{item.IsimSoyisim==' '?"Kayıtsız Kullanıcı":item.IsimSoyisim}}
{{tariheCevir(item.KayitTarihi)}}{{item.YorumMetni}}