
Erzurum'un Tarih Kokan Mahallelerinde, Kapı Tokmakları ve Asma Kilitler Görenleri Geçmişe Götürüyor...
Erzurum'da Bir Zamanlar Kapılarda Tokmak ve Asma Kilit Vardı!
Erzurum'un Tarih Kokan Mahallelerinde, Kapı Tokmakları ve Asma Kilitler Görenleri Geçmişe Götürüyor
Erzurum'da bir döneme ışık tutan tarihi evlerin kapılarında bulunan tokmaklar ve asma kilitler geçmişin sırlarını üzerlerinde taşıyor. Örümcek ağlarıyla objektiflere yansıyor. Kentsel dönüşüm çerçevesinde tarihi kimliği ön plana çıkarılan dadaşlar diyarının meskenlerindeki kapılar farklı özellikleriyle turizmede göz kırpıyor.
Tokmaklarda pirinç ve demir işçiliği
Erzurum'un tarihi evlerinin çoğunda bulunan ve iki kanatlı kapıların üzerinde takılı olan tokmaklar zamanının bir birinden farklı pirinç ile demir işçiliğinin sanatlarını günümüze yansıtıyor.
Aşağı Yoncalık, Lala Paşa, Mırza Mehmet, Ayaz Paşa ve diğer Erzurum şehir merkezindeki mahallelerde çok azının günümüze ulaşabildiği dikkatlerden kaçmayan bu sanat eserlerinin yerini gelişen teknoloji ile yenileri aldı.
Su ve elektrik levhaları anıları tazeliyor
Öte yandan Erzurum'un tarihi sokaklarını dolaşırken gözlere 1980'lere uzanan tarihi su ve elektrik levhaları da ilişiyor. Yaşınız 40 üzeri ise anılarınız gözlerinizin önüne geliyor. Kah duygulanıyor kah ise üzülüyorsunuz. Zamanın hızla nasıl geçtiğini farkediyorsunuz.
Anadolu'da zenginin kapı tokmağı kalın fakirin ise ince!
Anadolu'da kapı ve üzerindekilerin önemli bir öge olarak ön plana çıktığı ilgililerinin dikkatinden kaçmazken, bunların ailenin sosyal ve kültürel kimliğini belirlediği aktarılıyor. Rivayetlere göre, zenginin kapı tokmağı kalın, ağır süslü, pirinçten, fakirin ise ince, basit, demirden ve halkadandır.
Yorum Yazın