BİLİYOR MUYDUNUZ?

Bir Zamanların En Popüler Mesleği!

Bir Zamanların En Popüler Mesleği!
Bir Zamanların En Popüler Mesleği!

Erzurum'da 2 temsilcisi Kalan Meslek!

Erzurum Merkez Kevelciler Caddesinde, Sobacı, Çilingir ve Tenekeci Esnaf Cemiyeti üyesi olarak, dönemin 'Ehliyetname' sahibi iş yeri teknolojiye direnmeye devam ediyor. Şehirde bu işi yapan 2 işletme kaldığını biliyor musunuz?

Pirinç, Rus Semaver Tamircisi...

Erzurum Portalı olarak, 1935 yılında açılan 'Pirinç, Rus Semaver Tamircisi' işletmenin halen daha faaliyette olduğunu öğreniyoruz. 82 yıllık baba mesleğini günümüzde devam ettiren emekli öğretmen Feyzi Yalçın Konca'ya misafir oluyoruz.

Tek Hedefi Bir Çırak Yetiştirmek...

Ata dede Erzurum'un yerlisi olan Konca babasının 2004'te rahmete kavuştuğunu anlatıyor. Kendisinin ise baba mesleğinden vazgeçemediğini ve devam ettirdiğini, tek hedefinin ise bir çırak yetiştirmek olduğunu aktarıyor.

Yarım asrı geçen süredir Erzurumluya hizmet veren işletmede tarihi, şamdan, semaver, karyola, kahve öğütücü, bilhassa metal olan ve pirinçten yapılan eşyaların tamiri yapılıyor.

2 Kişi Kalmışlar...

Erzurum'da, 'Pirinç, Rus Semaver Tamircisi' işyeri işleten, 2 kişinin kaldığını açıklayan Konca, diğer işletme sahibinin yaşının 80'nin üzerinde olduğunu ifade ediyor. Kendisinin ise 60 yaşını geçtiğini söylüyor.

Mesleklerinin 'Pirinç Semaver Tamircisi' olarak adlandırıldığını, halk arasında ise 'Rus Semaver Tamircisi' olarak bilindiğinden bahseden emekli öğretmen Konca, tamirini yaptığı eşyaları gösteriyor.

Rus Çarının Mühürlerini Taşıyan Semaverler...

Üzerleri Rus çarı mührüne sahip sim semaverleri gösteren Konca, 'Şimdilerde bunlar, misafir odalarının vazgeçilmesi olmuş durumdalar' diyor.

Rus semaverlerinin 150 yıllık olduklarını dile getiren emekli öğretmen, sahtelerinin çıktığını hatırlatıyor. Mühürlü olanların sahte olma olasılığının çok düşük olduğuna vurgu yapıyor.

Bataşov Şehrinden Erzurum'a Semaver Kültürü...

Çarlık döneminde halka sim semaverlerin demir baş olarak verildiğini belirterek, "Zamanla bunların üzerlerine tarih atmaya başlamışlar. Bu mühürler öylece oluşmuştur. Bunlar daha çok Bataşov dediğimiz bir ile ait, orada üretiliyormuş, şehrimize gelen Rus'lardan öğrendik. Çoğunlukla da o şehrin adı ile 'Bataşov semaveri' diye anılıyor" ifadelerine yer veriyor.

Botaşov semaverinin serüvenini paylaşan Konca, 1917 öncesi Rus sınırının açık olduğunu ve semaverlerin o tarihlerde Rusya'ya çalışmaya gidenlerin getirdiğini ileri sürüyor. Böylelikle Erzurum'da semaver kültürünün yaygınlaştığı ve sevildiğini sözlerine ekliyor.

Erzurum'da Çay İçilmesinin Sebebi Ruslar Mı?

Botaşov semaverlerinin bir manada o tarihlerde Erzurum'a gelmesi ile çay kültürünün yaygınlaştığına değinen semaver tamircisi emekli öğretmen, "İddia edilebilir ki Erzurum'da çok çay içilmesinin sebebi ruslardır. Bu sebeplen midir? Şu an dünyada en çok çay içilen şehiriz' diye konuşuyor.

Peki, Gaz Ocağını Hatırlayanınız Var Mı?

Konca, işyerinde ki tarihi eşyaları gösteriyor. Gazdan sokak lambası 'Yok artık' dedirtiyor. Çocukluk yıllarında ev hanımlarının gaz ocaklarında yemek pişirdiğini, çamaşırını, bulaşığını yıkadığını ayrıca beyinin ise keyfini yaptıklarını anlatıyor. Hanımların bu çalışmalarının saatlerini aldığını ve gaz kokusunun etkisi ile baş ağrısından üç gün yattıklarını kaydediyor.

Yorumla
Facebook Twitter Telegram Whatsapp Linkedin Pinterest
{{begeni}} {{yorumsayi}}
21 Ekim 2017 15:32
Kullanıcı
{{item.IsimSoyisim==' '?"Kayıtsız Kullanıcı":item.IsimSoyisim}}
{{tariheCevir(item.KayitTarihi)}}

{{item.YorumMetni}}

{{item.BegenSay}}
Oturum Açınız

Yorum yazmak için oturum açmalısınız.

Oturum Aç Üye Ol

Mağazada Çok Satılanlar

Mağaza