BİLİYOR MUYDUNUZ?

Mimar Sinan'ın Erzurum'da İki Eseri Olduğunu Biliyor Muydunuz?

Mimar Sinanın Erzurumda İki Eseri Olduğunu Biliyor Muydunuz?
Mimar Sinan'ın Erzurum'da İki Eseri Olduğunu Biliyor Muydunuz?

Eserleri Dünya Kültür Mirası Arasında Yer Alan Mimar Sinan'ın Erzurum'da 2 Eseri Bulunmaktadır

1489 - 1588 yılları arasında yaşayan Mimar Sinan 1511'de Yavuz Sultan Selim zamanında devşirme olarak İstanbul'a gelmiş yeniçeri ocağına alınmıştır. Doğum yeri Kayseri'dir. Osmanlı İmparatorluğu'nda baş mimarı ve inşaat mühendisi olarak görev yapmıştır.

Kariyerinde önemli eser verdiği Osmanlı padişahları I. Süleyman, II. Selim ve III. Murat dönemlerinde baş mimar olarak görev yapan Mimar Sinan, yapıtlarıyla geçmişte ve günümüzde dünyaca tanınmıştır. Başyapıtı, "ustalık eserim" dediği Selimiye Camii'dir. Mimar Sinan 81 camii, 51 mescit, 55 medrese, 26 darül-kurra, 17 türbe, 17 imarethane, 3 darüşşifa (hastane), 5 su yolu, 8 köprü, 20 kervansaray, 36 saray, 8 mahzen ve 48 de hamam olmak üzere 375 eser yapmıştır. Bu eserlerinden iki tanesi de Erzurum'dadır.

1. Mimar Sinan'ın Erzurum eserlerinden ilki Lala Paşa Cami'dir

Mimar Sinan Lalapaşa Cami

Kanuni Sultan Süley­man'ın komutanı, Kıbrıs fatihi, Sadrazam Lala Mustafa Paşa; Erzurum Beylerbeyi görevini yürüttüğü dönemde, 1562 yılında Mimar Sinan'a bu camiyi yaptırmıştır. Mimarisi Mimar Sinan'a ait olan bu eserin yanında bir saray, bir de sıbyan mektebi yer almış, an­cak bunlar günümüze kadar ulaşamamıştır. Lala Paşa Camisi; Şehzadebaşı, Sultan Ahmet, Eminönü Yeni Cami ve Yeni Fatih gibi İstanbul camilerinde uygulanan plan tipinde, ancak on­lardan hayli küçük ölçekli olarak inşa edilmiştir.

2. Rüstem Paşa Bedesteni (Kervansarayı) Mimar Sinan'ın Erzurum'daki diğer eseridir

Mimar Sinan Taşhan

Rüstem Paşa Bedesteni; Taşhan adıyla da anılan Rüstem Paşa Kervansarayı, Kanuni Sultan Süleyman'ın sadrazamı Rüstem Paşa tarafından 1561 yılında Mimar Sinan'a yaptırılmıştır. Yapı, Osmanlı kervansaray mimarisinin şaheser örneklerinden biridir. Rüstem Paşa Kervansarayı, dikdörtgen bir avlu çevresinde, kesme taştan yapılmış revakların arkasına sıralanmış odalardan oluşan iki katlı bir yapıdır. Doğu ve batı yönünde sivri kemerli ve tonozlu iki kapıdan girilen avlunun çevresinde 32 oda bulunmaktadır. Üst katta koridor çevresinde sıralanmış basık tonozlu odalar bulunmaktadır

Yorumla
Facebook Twitter Telegram Whatsapp Linkedin Pinterest
{{begeni}} {{yorumsayi}}
12 Nisan 2019 10:18
Kullanıcı
{{item.IsimSoyisim==' '?"Kayıtsız Kullanıcı":item.IsimSoyisim}}
{{tariheCevir(item.KayitTarihi)}}

{{item.YorumMetni}}

{{item.BegenSay}}
Oturum Açınız

Yorum yazmak için oturum açmalısınız.

Oturum Aç Üye Ol

Mağazada Çok Satılanlar

Mağaza