BİLİYOR MUYDUNUZ?

Evlerin Damlarında Oynanan Aşık Oyunu UNESCO Listesine Girdi

Evlerin Damlarında Oynanan Aşık Oyunu UNESCO Listesine Girdi
Evlerin Damlarında Oynanan Aşık Oyunu UNESCO Listesine Girdi

Aşık Oyunu Unesco'nun Listesi'nde...

Türk tarihinin en eski dönemlerinden bugüne ulaşan ve ismini koyun, kuzu ve keçilerin arka bacaklarındaki diz ekleminde bulunan aşık kemiğinden alan 'Aşık Oyunu' UNESCO'nun 'İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası' listesine alındı.

TRT Avaz'ın haberine göre; Güney Kore'de gerçekleştirilen UNESCO'nun Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması 12'nci Hükümetlerarası Komite Toplantısı'nda İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili listesine alındı.

İsmini koyun, kuzu ve keçilerin arka bacaklarındaki diz ekleminde bulunan aşık kemiğinden alan aşık oyunu, Anadolu ve Erzurum'daki misket ve bilye ile oynana oyunun da esin kaynağı.

Erzurum'da Aşık Oyunu...

Erzurum'da Aşık Oyunu

Eski zamanların en popüler oyunlarındandır aşık... Kışın bitmesine yakın havalar ısınmaya başladığında aşık oynama zamanı gelmiştir. Hem erkek hemde kız çocuklarının oynadığı aşık oyunu çekişmelere sahne olurdu. Evlerin toprak damlarında ve sokakların her köşesinde aşık oynayanları görmek mümkündü...

Çocukların Oyun Kültürü

Türk çocuk oyunları, aldıkları adlardan oynama tarzlarından başka derin anlamlarla karşımıza çıkarlar. Türk halkının karakteri, gelenek görenekleri, estetik zevki, kısacası her türlü yaşayış tarzını çocuk oyunlarında görmek mümkündür. Çocuk oyunları, çevreye ve tarihe ait izler de taşırlar. Bu oyunların derin anlamlarına dayanarak tarihin karanlıklarında kalmış birçok olayı aydınlatmak mümkündür. Her biri geçmişin izlerini taşıyan çocuk oyunları insanlık tarihi kadar eskidir.

Fotoğraflar: Nihat Kılıçoğulları

Yorumla
Facebook Twitter Telegram Whatsapp Linkedin Pinterest
{{begeni}} {{yorumsayi}}
12 Aralık 2017 11:12
Kullanıcı
{{item.IsimSoyisim==' '?"Kayıtsız Kullanıcı":item.IsimSoyisim}}
{{tariheCevir(item.KayitTarihi)}}

{{item.YorumMetni}}

{{item.BegenSay}}
Oturum Açınız

Yorum yazmak için oturum açmalısınız.

Oturum Aç Üye Ol

Mağazada Çok Satılanlar

Mağaza