BİLİYOR MUYDUNUZ?

Eski Zamanlarda Erzurum'da Yılbaşı Kutlamaları Nasıl Olurdu?

Eski Zamanlarda Erzurumda Yılbaşı Kutlamaları Nasıl Olurdu?
Eski Zamanlarda Erzurum'da Yılbaşı Kutlamaları Nasıl Olurdu?

Osmanlı döneminde hicrî takvim kullanılırdı ve bu takvime göre yılbaşı Muharrem ayının ilk günüydü. Tüm Osmanlı topraklarında olduğu gibi Erzurum'da da hicri yılbaşı oruçla karşılanır ve ibadetlerle, ikramlarla ihya edilirdi.

Osmanlıda Muharrem ayının ilk günü resmî törenler yapılırdı. Padişah yeni yıl törenlerinde bahşiş dağıtırdı ve bu bahşişin adı "Muharremiye" idi. Ancak yeni yıl törenleri şenlikli değildi. Hz. Muhammed'in torunu Hüseyin'in Kerbela'da Muharrem ayının 10. günü öldürülmesi sebebiyle Muharrem yas ayıydı.

Hristiyan nüfusla beraber Müslüman nüfusun da yılbaşı kutlamaya başlaması

İlk defa 1856'da Sultan Abdülmecid Fransız elçisinin düzenlediği baloya katıldı. Hristiyan nüfusla beraber Müslüman nüfusun da yılbaşı kutlamaya başlaması, Beyaz Rusların İstanbul'da görünmesiyle beraber başlıyor. 1920'li işgal yıllarında sadece bir eğlence olarak kabul görmeye başlıyor.

Yılbaşı çekilişleri ile gelenek yaygınlaşıyor

Bütün halkın yılbaşını kutlaması Cumhuriyet dönemine tekabül ediyor. Piyango idaresinin düzenlediği özel yılbaşı çekilişleri ile beraber yılbaşı kutlama geleneğinin yerleştiği biliniyor.

Erzurum'da eski yılbaşı günleri...

Eski kışlarda karın çok yağdı, en şiddetli soğukların olduğu günlere tekabül eden yılbaşı, televizyonların olmadığı, lambalı radyolar başında bir araya gelinirdi. Bir bayram gibi iple çekilen yılbaşı, sobalar başında aile fertlerinin, komşuların, akrabaların bir araya gelerek sıcak muhabbetlerine vesile olurdu.

Erzurum'da yılbaşı hakkında Erdal Güzel ifadesiyle: "Cips, cola, sms, e-mail, cep telefonları, televizyon gibi kavramlar bilinmezdi. Lapa lapa yağan karın altında sırtında çuvalı ile "Godida beşe, godida beşe" diye bağıran satıcı, nasıl da dört gözle beklenilirdi."... Patates közlemeleri, sobanın üzerinde demlenen çay, kavurga, patlamış mısır, meyve ve çerezler gecenin ikramları arasında yer alır.

Bugün olduğu gibi eski Erzurum yılbaşlarında da milli piyangonun cazibesine kapılarak zengin olma hayaliyle biletler alınır, gece heyecanla çekilişler takip edilirdi.

Eski yılbaşı kutlamalarında kış manzaralı tebrik kartlarını da unutmamak gerekir. Posta önünde yüzlerce farklı tebrik kartları satılır, insanlar bu kartlar ile birbirlerine tebrik kartları gönderirlerdi...

Yorumla
Facebook Twitter Telegram Whatsapp Linkedin Pinterest
{{begeni}} {{yorumsayi}}
15 Aralık 2017 12:02
Kullanıcı
{{item.IsimSoyisim==' '?"Kayıtsız Kullanıcı":item.IsimSoyisim}}
{{tariheCevir(item.KayitTarihi)}}

{{item.YorumMetni}}

{{item.BegenSay}}
Oturum Açınız

Yorum yazmak için oturum açmalısınız.

Oturum Aç Üye Ol

Mağazada Çok Satılanlar

Mağaza