Abdulhamit Han'ın Erzurum ve Anadolu'yu Tehlikelerden Korumak İçin Yaptırdığı Şahap Paşa Tabyası!

II. Abdulhamit zamanında Tortum üzerinden Artvin'e ulaşan boğazdan gelecek tehlikeyi önlemek için yapılan eserdir.

Abdulhamit Han'ın Erzurum ve Anadolu'yu Tehlikelerden Korumak İçin Yaptırdığı Şahap Paşa Tabyası!

Tabyalar Diyarı Erzurum'da Şahap Paşa Tabyası!


Erzurum - Tortum karayolu üzerinde bulunan Dumlu Köşk köyü güzergahında Gökçeyamaç köyü sınırlarında bir tepe üzerinde bulunmaktadır. 1884-1894 tarihleri arasında yapılmıştır.


Şahap Paşa Tabyası II. Abdulhamit zamanında "Gürcü Boğazı" denilen ve Tortum üzerinden Artvin'e ulaşan boğazdan gelecek tehlikeyi önlemek için Şahap Paşa'nın önerileri doğrultusunda yapılmıştır.

Tabya içteki oval merkezi kısımla bunu kuzeydenkuzeyden yarımay şeklinde kuşatan ikinci bir kısımdan meydana gelmiştir. Tabyanın büyün cephe duvarları iyi cins kahve rengi ve kızıl kesme taştan yapılmıştır.

Tabya tabii ve yapağı tepelerde iyice sarmalanmıştır. Bütünüyle merkez yönetim binaları, koğuşlar, cephanelikler ve benzeri yapılardan meydana gelmiştir. Tabyanın ana merkez yapılarına istinat duvarlarına, sınırlandırılmış geniş bir yolla güneyden ulaşılmaktadır. Buradan her iki yanında koğuşu bulunan ve bir tonozun oluşturduğu kapıyla avluya geçilmektedir. Kapının tam karşısında büyük bir koğuş bulunur. Sağında ve solunda ana binaya bitişik bağlantılı idare odaları bulunmaktadır. Aynı koğuşlar sistematik olarak güneybatı ve güneydoğu köşelerinde de yer alır.

Şahap Paşa Tabyası

Şahap Paşa tabyasında yeni yapılan yapılar vardır ki orjinalliğini bozmayacak şekildedir.

Düzgün işçiliği tonoz örtülerde kullanılan tuğla duvar örgüsü diğer tabyalarda da karşımıza çıkmaktadır. Bu tabyadan farklı süslemeler bulunmaktadır. Bunlar avludan yukarı çıkan merdiven korkulukları örtenler, pencere silmeleri süslemecilik bakımından dikkati çeker.

Abdulhamit Han'ın Erzurum ve Anadolu'yu Tehlikelerden Korumak İçin Yaptırdığı Şahap Paşa Tabyası!

Tabya 1894 yılında tamamlanmış ve I. Dünya Savaşında büyük yararlılıklar göstermiştir.

Savaştan sonra askeri amaçla sürekli olarak kullanılmıştır. Kullanılmalar sırasında devamlı olarak onarılmıştır. Şahap Paşa tabyasının hemen yakınında bulunan Karagöbek Tabyası ile birlikte Erzurum savunmasında önemli bir stratejik bir noktadadır.

Şahap Paşa Tabyası

Görsel Kaynak: Doğanın Sırdaşları Twitter Hesabı  @doganinsirdasi

Yorum Yazın

Yorumlar

KUDRET ÖRÜN

KUDRET ÖRÜN

4. TOPÇU TABURU 1. BATARYADAYDIM.SENE 1981-1982 TABUR BİNASI ÇUKURDA DEĞİLDİ.

KUDRET ÖRÜN

KUDRET ÖRÜN

1981-1982 DE ŞAHAP PAŞA TABYASINDA ASKERDİM. 4.TOPÇU TABURU 1. BATARYA DAYDIM. TABUR BİNASI ÇUKURDA DEĞİLDİ .BİNALARIN GİRİŞLERİ BU KADAR BELLİ DEĞİLDİ. KÜÇÜCÜK BİR KAPIDAN İKİ KAT AŞAĞIYA İNDİĞİMİZ YERLER VARDI. KARŞIDA AKDAĞIN ETEĞİNDE CEPHANELİĞİMİZ VARDI ...