SAĞLIK
Ağır Yaşamların 'Tontiş' Doktoru Nowzaradan'ın, Iran Asıllı Olduğunu Biliyor Muydunuz?
Tontiş Doktor ve Ağır Yaşamlar
Türkiye genelinde ve Erzurum'da popülaritesini her geçen gün artıran doktor. TLC kanalının, 'My 600-IB Life' yani 'Ağır Yaşamlar' programının kahramanı, Iran asıllı 'Tontiş' doktoru Nowzaradan ve diyeti dillerden dillere dolaşıyor.
Son zamanlarda kilo, insanların en çok mücadele ettiği sağlık sorunlarının başında geliyor. Bu bağlamda TLC kanalında yayınlanan 'Ağır Yaşamlar' programı ilgi görüyor. Program, Türkiye ve Erzurumumuzda insanımıza şükrü hatırlatırken düşündürüyor. Ayrıca, sağlıklı yaşamın kıymetini gözler önüne seriyor.
Hayat Kurtaran Diyet...
İnsanları ekranlara kilitleyen, kilo vermek için ortaya koydukları süreci yansıtan programda Dr. Nowzaradan'nın diyeti dikkat çekiyor. Bir manada 'Hayat Kurtaran' diyet olarak ortaya çıkan bu listeyi Erzurum Portalı olarak TLC kanalından istifade ederek aktarıyoruz.
Ekranlardan takip ettiğiniz gibi Dr Nowzaradan, önce diyet programı belirliyor. Ardından aylık periyotlarla düşülmesini istediği kilo değerleri üzerinden ameliyatlara karar veriyor.
Operasyon Öncesi Diyet Planı, 'Uygulanmasa Ameliyata Onay Yok...'
1. Kahvaltı:
Pişmiş yulaf ezmesi
Haşlanmış yumurta
Öğütülmüş keten tohumu
Badem yağı
Muz
Ispanak
Mantar
Tatlı patates
Düşük şekerli tahıl
Yağsız süt
2. Öğle Yemeği:
Tavuk göğsü
Akdeniz salatası
Zeytinyağı
Avokado salatası
Ton balığı
Az yağlı peynir
Brokoli
Havuç
Bir dilim tam buğday ekmeği
3. Akşam Yemeği:
Yeşil bezelye
Mısır
Karnabahar
Izgara mantar
Izgara hindili burger
Karides
Esmer pirinç
Fırında kuşkonmazla pişmiş somon
Bol salatayla beraber ızgara tavuk göğsü
4. Atıştırmalıklar:
Bebek havuç
Yoğurt
Salatalık
Az yağlı süzme peynir
Izgara tarçınlı ananas
Ay çekirdeği
Az yağlı mozzarella peyniri
Operasyon Sonrası Diyeti ve Beslenme Rehberi
Geçirilen operasyon ne kadar yiyecekle tok hissedeceğinizi belirliyor. Dr. Nowzaradan da operasyon sonrasında vücudunuza girmesi gereken kalori ve besinleri içeren yeni bir diyet veriyor. Bazı kurallarsa oldukça katı!
1. Tahıllar:
Tam tahıllar lif ve sağlıklı beslenme için çok iyi kaynaklardır, ancak bunları az miktarlarda yemelisiniz. Tam tahıl kaynakları arasında esmer pirinç, makarna, kara buğday gibi besinler yer alıyor.
2. Süt Ürünleri:
Süt ürünleri kalsiyum açısından harika kaynaklar. Yoğurt, peynir gibi ürünleri tüketirken az yağlı ya da yağsız olanları tercih etmelisiniz.
3. Yağlar:
Ana yağ asitleri ve E vitamini için doğru yağları tüketmek gerekiyor ki bu yararlı yağların sayısı çok da fazla değil. Neler mi? Mesela tohumlar, fındık, zeytinyağı, yerfıstığı yağı...
4. Meyveler ve Sebzeler:
Antioksidanlar; vitamin, mineral ve lif sağlıyorlar. Koyu yeşil ya da parlak renkli sebzeler, patates, bezelye, fasulye, portakal, şeftali, muz ve diğerleri. Doğru kalori alma yolundaki en büyük yardımcılarınız.
5. Şeker:
Şeker ve tatlı bolca kalori, az beslenme değeri demek. Şeker, meşrubat, hamur işi, bal ve pekmez çok kalori içerir. Hepimizin zaten bildiği gibi bunları tüketirken çok dikkatli olmak, ucunu kaçırmamak gerekiyor.
6. Lifler:
Genel olarak sağlıklı olmak, iyi bir sindirim sistemine sahip olmak ve kolestrol seviyenizi korumak için bol miktarda lif tüketmek gerekiyor. Tahıllar, meyveler, sebzeler tabaklarınızdan eksik olmasın.
Diyetin Psikolojik Etkileri
1. Obezite ve Duygular:
Bu ve benzeri diyetler kilonuz nedeniyle duygularınızı etkileyebilir, sizleri zorlayabilir. Asla vazgeçmeyin ve şunu sakın unutmayın: Obezite, zihinsel olarak güveninizi azaltır.
2. Davranış ve Psikolojinin Düzeltilmesi:
Vücudunuz değiştikçe, ihtiyaçlarınızı yeni yaşam biçiminize göre ayarlamanız gerekiyor. Etrafta lezzetli ve size iyi gelmeyecek yiyeceklerin bulunduğu sosyal aktivitelere katıldığınızda sabırlı olun. Alışkanlığınızı ve yaşam biçiminizi ne kadar hızlı değiştirirseniz, sağlığınıza o kadar hızlı kavuşursunuz.
3. Psikolojide Pozitif Sonuçlar
Bu değişim psikolojinizde pozitif gelişmelere de ön ayak olur. Kilo vererek ya da kilonuzu kontrol ederek ulaştığınız yeni sağlıklı bedeninizle beraber öz güveniniz de artacak. Depresyon ve sıkıntı azalırken kendinizi daha mutlu hissetmeye başlayacaksınız.
Ne kadar bilinçli olursanız o kadar sağlıklı bir hayat sürersiniz. Dr. Nowzaradan da birçok kişiye bu konuda yardımcı oluyor. Ama unutmayın! Kilo kontrolü kişiden kişiye değişen bir şey, bu yüzden diyet yapmayı düşünüyorsanız, mutlaka bir doktor kontrolünde yapın.
Kaynak; TLC
{{item.IsimSoyisim==' '?"Kayıtsız Kullanıcı":item.IsimSoyisim}}
{{tariheCevir(item.KayitTarihi)}}{{item.YorumMetni}}