ŞEHRİ KEŞFET

Tortum Gölü İçin Yapılan Muhteşem Rekreasyon Projesi

Tortum Gölü İçin Yapılan Muhteşem Rekreasyon Projesi
Tortum Gölü İçin Yapılan Muhteşem Rekreasyon Projesi

Erzurum'un en önemli turizm merkezlerinden, Tortum Gölü için 'By Teknik Dizayn' tarafından yapılmış olan rekreasyon projesi

Erzurum'un Uzundere ilçesinde bulunan, Tortum Gölü'nün uzunluğu 10 bin 800 metre ve genişliği 600 ile 1000 metredir. Derinliği 40-50 metre olan gölün rakımı 1027 metredir. 22 metre genişliğinde ve 50 metre yüksekliğindeki Tortum Şelalesi ile çok sayıda küçük ölçekli göller yine ilçe içerisindedir.

Tortum Şelalesi Rekreasyon Alanı Uygulama Projeleri çalışılırken önceliğimiz mevcut doğal karakterleri korurken yapısal ve bitkisel objeleri, doğal yapıyla bütün oluşturacak şekilde kullanarak ziyaretçilere doğal ama aynı zamanda işlevsel rekreasyon alanları düzenlemek olmuştur. Bu doğrultuda uygulama projeleri hazırlanırken; proje alanın güney batısından başlayarak Tortun Şelalesinde son bulan hat boyunca uygun bakı noktaları belirlenerek seyir yapıları ve mekanları oluşturulmuştur. İhtiyaç programı doğrultusunda belirlenen rekreasyon alanları, yöre kültürel yapısıyla ve doğa ile uyumlu malzemeler kullanılarak tasarlanmış, kullanıcı refahını en üst sevide tutarak huzur dolu görsel zenginliklerden en iyi şeklide faydalanılabilecek açık ve kapalı alana sahip mekanlar oluşturulmuştur. Özellikle su oyunları (şelaleler ve su perdeleri), aktif ve pasif rekreasyon alanları, macera parkurları, gözlem kuleleri, çocuk oyun alanları, bisiklet ve yürüyüş parkurları, su aktivite alanları, konaklama alanları, kültürel yapılar vb. gibi zengin fonksiyonları barındıran yapısal peyzaj projesi oluşturularak bitkisel tasarımlarla bütünleştirilmiştir.

60 ha'lık proje alanımızda tasarlanan bölgeleri söyle sıralayabiliriz;

Denizbaşı Bahçe

Tortum Gölü Rekreasyon Projesi

Proje alanının güneybatı bölgesinde Erzurum-Artvin kara yolu üzerinde bulunan Kelebek Kanadı Giriş Takı ile başlatıp Konik Gözlem Kulesi alanında son bulan bölgedir. Yaklaşık 13.755 m²'lik alana sahip bu bölgede; Mescit, WC, Konik Gözlem Kulesi, Ay Yıldız Gözlem Kulesi, Yöresel Ürün Pazarı yapılarıyla beraber 49 araçlık otopark, 2 otobüs parkı ve kentsel donatılar tasarlanmıştır.

Yol Üstü Teraslar

Tortum Gölü Rekreasyon Projesi

Tortum Şelalesine ulaşım da kullanılan, Tortum Gölü'nün batı kıyısı boyunca uzanan Erzurum-Artvin şehirleri arası yolu üzerinde Kızıl Akbaba Terası, Arıkuşu Terası, Şahin Terası, Kaya Kartalı Terası, Puhu Terası ve Yeşilbaş Ördek Terası olmak üzere, rekreasyon ve seyir amaçlarıyla düzenlenen 6 adet teras tasarlanmıştır. Bu teraslar toplamda yaklaşık 18.715 m²'lik alana sahip olup; bütün teraslara adlarını veren kuş türlerinin Tel Heykelleri, Anahtar Seyir Terası, Merdiven Seyir Terası, Kutu Büfe, Deniz Feneri, Olimpik Kürek Parkuru yapılarıyla beraber toplam 52 araçlık otopark, 6 otobüs parkı ve kentsel donatılar tasarlanmıştır.

Yarımada Bahçe

Proje alanının merkezinde, yaklaşık 98.550m²'lik çalışma alanına sahip Yarımada Bahçe; Tortum gölünün batı kıyısından doğuya doğru gölün içerisine uzanmaktadır. Ziyaretçilerin direk su ile temas edebilecekleri ve her açıdan göl manzarasına sahip olan nadide bir bölge olmasından dolayı Tortum Gölü'nün incisi olarak nitelendirdiğimiz 'Yarımada Bahçe' proje alanında ayrı bir öneme sahiptir.

Daha çok açık alan rekreasyon aktivitelerine ağırlık verilen peyzaj düzenlemelerinde meydan, Açık Hava Sinema, Yüzer ve Tematik İskeleler, Göle İniş Merdivenleri, Kafes Seyir Kulesi, Çim Amfi, Aşk Yolu, Plaj Düzenlemesi, Deniz Feneri Yürüyüş İskelesi, Piknik Alanı, Çan Çiçeği Restoran vb. bir çok öğe kullanılmıştır. Toplamda 350 araçlık otopark ve 2 otobüslük park yeri düzenlenmiştir.

Ogeçe Bahçe

Tortum Gölü Rekreasyon Projesi

Yaklaşık 15.545m²'lik çalışma alanına sahip Ogeçe Bahçe; Yarımada Bahçenin hemen karşı kıyısında yer almaktadır. Bu bölge sadece konaklamaya ayrılmış ve içinde biri özel olmak üzere 11 adet bungalow yapısı yerleştirilmiştir. Ogeçe bahçeye sadece yarımada bahçeden kalkan deniz taşıtlarıyla ulaşılabilmektedir.

Balıklı Köyü

Tortum Gölü Rekreasyon Projesi

Yaklaşık 6.150m²'lik çalışma alanına sahip Balıklı Köyü koyunda düzenlenen Su Sporları Kulüp yapılarının bulunduğu alanda birer adet Kulüp Binası, Soyunma Binası ve Kürek Depo Binası bulunmaktadır. Toplamda 17 araçlık otoparkı bulunan alanda, araç yolu kıyıya kadar indirilerek kürek botlarını taşıyan römorkların ulaşımı sağlanmıştır, kürek depo binasından göle iniş için iskele düzenlemesi yapılmıştır.

Teyin Bahçe - Gizli Bahçe - Kırlangıç Bahçe - Su Dökülen Bahçe

Tortum Gölü Rekreasyon Projesi

Yaklaşık 49.200m²'lik çalışma alanına sahip Teyin Bahçeden başlayan bölümde; iskele, festival alanı, Yeşil Üst Geçit, Çim Amfi Tiyatro, Kuru Havuz, Yöresel Ürün Satış Alanı, Yüzer Kütük Alanı, Zipline Kulesi, Hayvan Figürlü tel Heykeller, Masal Adası (masal kalesi, oyun gemisi, at barınağı, kaz ördek göleti, çiçek hayvan heykelleri vb.), gibi birçok peyzaj öğesi kullanılmıştır. Yeme - içme mekanı olarak masal adası ile ilişkili bir Mantar Restoran ve yörük çadırlarından oluşan çay bahçesi düzenlenmiştir.

Yaklaşık 243.500m²'lik çalışma alanına sahip Gizli Bahçe bölgesi alanı ikiye bölünerek ilk kısımda Çiçek Restoran, Kartal Restoran, Dikdörtgen Prizma Gözlem Kulesi, Teraslar ve Kademeli Havuzlar, Su Perdesi, Tel Heykeller, Aktif spor alanları (Futbol, basketbol ve tenis), WC ve Soyunma Yapıları, Macera Parkı ve Spor alanlarının bitiminde dubleks bungalow evlerinin yerleştirildiği konaklama alanı tasarlanmıştır. İkinci kısım ise tamamen kültürel bir alan olarak düzenlenmiş bu alanda 100 yataklı Otel, Aquapark, Camii, Müze, İnfo Center, Atölye ve Dükkanlar ve Konferans salonunun bulunduğu yapılar bulunmaktadır.

Yaklaşık 129.150m²'lik çalışma alanına sahip Kırlangıç Bahçe kısmında ise piknik alanları, otoparklar, bungalow konaklama, Yapay Kano ve Rafting parkuru, Karavan ve Kamping alanı ile Lojman yapısı düzenlemeleri yapılmıştır.

Yaklaşık 48.745m²'lik çalışma alanına sahip Su Dökülen Bahçe alanımızın finalini oluşturan Tortum Şelalesi ve çevre düzenlemesinden oluşmaktadır, bu bölgede mevcutta bulunan restoranın yerine bölge ile uyumlu ve genel yapı tasarım karakterlerine uygun yeni bir Şelale Restoran tasarlanarak kapasite arttırılmıştır. Şelaleye iniş merdivenleri tekrar ele alınarak doğal taş basamaklar ve yer yer teraslar oluşturulmuştur, şelalenin döküldüğü alanda iskeleler oluşturularak ziyaretçilere şelalenin olabildiğince yakınına ulaşabilme olanağı sağlanmıştır.

Alan genelinde toplamda 906 araçlık otopark ve 14 otobüs parkı düzenlenmiştir.

Kaynak: By Tenik Dizayn

Yorumla
Facebook Twitter Telegram Whatsapp Linkedin Pinterest
{{begeni}} {{yorumsayi}}
28 Ocak 2018 23:56
Kullanıcı
{{item.IsimSoyisim==' '?"Kayıtsız Kullanıcı":item.IsimSoyisim}}
{{tariheCevir(item.KayitTarihi)}}

{{item.YorumMetni}}

{{item.BegenSay}}
Oturum Açınız

Yorum yazmak için oturum açmalısınız.

Oturum Aç Üye Ol

Mağazada Çok Satılanlar

Mağaza

ERZURUM NAMAZ VAKİTLERİ

İMSAK
{{item[0]}}
GÜNEŞ
{{item[1]}}
ÖĞLE
{{item[2]}}
İKİNDİ
{{item[3]}}
AKŞAM
{{item[4]}}
YATSI
{{item[5]}}