GÜNCEL

Çocuk İstismarlarına Karşı Uzmanından, Ailelere Uyarılar!

Çocuk İstismarlarına Karşı Uzmanından, Ailelere Uyarılar!
Çocuk İstismarlarına Karşı Uzmanından, Ailelere Uyarılar!

Sağ Gözünü Sol Gözünden Sakınacaksın!

Davranış bilimci, yazar ve konuşmacı Pınar Holt, uyarıyor. Çocuklarınızı ihmal ederseniz istismarın sonu gelmez! Ve ekliyor, 'Sağ gözünü sol gözünden sakınacaksın.'

Son günlerde, insanları hayretlerde bırakan ve kanını donduran, çocuk istismarları toplumun her kesimi tarafından tepki ile karşılanıyor. Bu bağlamda yazar Pınar Holt, 'Değerli Anne ve Babalar' diye kaleme aldığı yazıyı sizlerle paylaşıyoruz.

Çocuklara yapılan istismarın sadece cinsel istismar olduğunu düşünmemek gerektiğini aktaran yazar, "Cinsel istismar ile birlikte fiziksel, duygusal, ekonomik ve ihmal etme de'Çocuk İstismarı' çeşidine girmektedir. Özellikle 0-5 yaş arasında ki çocuklar korumasız oldukları için her türlü saldırı ve istismarın en büyük hedefidirler. Mutlaka devlet gerekli yasal önlemleri almalı, toplum olarak hepimiz üzerimize düşen görevi yapmalıyız ama bu konuda en büyük görev tabi ki ailelere düşer!" diyor.

Yazar Holt, "Benim bir türlü aklımın almadığı, mantıklı bir cevaba ulaşamadığım, kendimi ikna edemediğim soru şu: 'İstismar edilen çocukların başına bu dehşet verici durum gelirken aileleri neredeydiler?' diye ekliyor.

Pınar Holt

Çocuklarımızı Gözetim Altında Tutalım...

Öncelikle 0-5 yaş arasında ki çocukların nerede olunursa olunsun sürekli gözetim altında olması gerektiğini vurgulayan Holt, " Örneğin; Düğüne mi gittiniz? Çocuğunuzun uykusu mu geldi? O zaman ya evinize döneceksiniz ya da çocuğun başında bekleyeceksiniz. Annem her zaman 'Sağ gözünü, sol gözünden sakınacaksın kızım' diyerek bizi yetiştirdi ve bizim çocuklarımızı da aynı şekilde yetiştirmemize yön verdi. Eskiden çok abarttığını ve detaylarla kendini de bizi de yıprattığını düşünürdüm ancak şu sıralar Annemi o kadar iyi anlıyorum ki..."

Çocuklarınızla Konuşun...

5 yaşından büyük çocuklarla konuşulması gerektiğini aktaran Holt, "Sevgili Anneler, Babalar! O ayıp, bu günah diye, biz ailemizden böyle gördük diye susmayın! Onlara mahremiyeti öğretin! Mahrem bölgelerine kimsenin dokunamayacağını anlatın! Böyle bir şey olursa hiç korkmamaları gerektiğini ve sizi haberdar etmeleri gerektiğini anlatın! Çocuklarınızı dövmeyin, bağırmayın, güvenini sarsacak kelimeler telaffuz etmeyin! Çocuğa uygulanan baskı, dayak ve öfke de bir istismar türüdür! Tam tersi onlara saygı gösterin, doya doya sevin, değerli olduklarını hissettirin! Yani bunları yapmak çok mu zor? Magazin programlarını, evlendirme programlarını pür dikkat kaçırmadan izleyen hanımlar, beyler, teyzeler, amcalar, nineler, dedeler neden enerjinizi, vaktinizi, dikkatinizi memleketin yarası haline gelmiş bu konuda harcamıyorsunuz?"

Holt; "Bunları Çocuklara Yapmayın...

1. Fiziksel İstismar: Dövme, tokat, yumruklama, tekmeleme, itme, ısırma gibi çocuğa fiziksel eziyette bulunulmasıdır. Fiziksel istismara uğrayan çocuklarda, içine kapanıklık, mutsuzluk, sosyal ilişkilerinde sorun, nefret duygusu, kaygı bozukluğu, okul başarısızlığı, intihar girişimi, madde bağımlılığı gibi davranış bozuklukları görülebilir. En üzücüsü ise bu şiddete maruz kalan çocuğun ileride kendi eş yada çocuklarına da aynı şiddeti gösterme olasılığının yüksek olmasıdır.

2. Duygusal İstismar: Bağırma, reddetme, korkutma, lakap takma, tehdit etme, sindirme, yıldırma, aşırı otorite kurma, toplumun içinde rencide etme gibi çocuğa sözel eziyet edilmesidir. Ebeveyn tarafından sürekli eleştirilen, aşağılanan çocuk kendine güvensiz, pasif, anti-sosyal kişilik özelliği gösterdiği gibi fiziksel gelişimi de olumsuz etkilenir.

3. Ekonomik İstismar: Çocuğun, çocukluğunu yaşayacağı, eğitim göreceği yaşlarda düşük ücretli, yaşından ağır işlerde çalıştırılmasıdır. Devlet İstatistik Enstitüsünün 1994 yılında yaptığı çocuk anketlerine göre, ülkemizde 6-14 yaş grubunda ekonomik işlerde 1 milyon 8 bin çocuk çalıştırılmaktadır. Küçük yaşta, uygunsuz şartlarda ve uzun süre çalıştırılan çocukların gelişimleri olumsuz etkilenmektedir.

4. İhmal: Diğer deyişle pasif istismar çocuğun fiziksel, duygusal, eğitim, tıbbi ve güvenlik ihtiyaçlarının karşılanmaması sonucu gelişiminin ve güvenliğinin zarar görmesidir.

5 yaş altında çocuğu sokakta tek başına oynatmasından tutunda, yine sokakta su satan, dilendirilen, mendil sattırılan çocukların aileleri tarafında zorlanmaları, biz toplumun bireyleri tarafından göz yumuyor olmamız, devlet tarafından da korunmaaltına alınmamaları aslında çocukların hepimiz tarafındanpasif olarak ihmal yani istismar edildikleri anlamına geliyor mu?

5.Cinsel İstismar: Bir yetişkinin yaşı küçük bir çocuğu cinsel doyum için kullanmasıdır. Faillerin %70'i çok yakın akraba, aile dostu, komşu, öğretmen gibi çocuğun bildiği ve güvendiği kişilerdir. Ülkemizde her 4 kız çocuğundan biri, her 7 erkek çocuğundan biri cinsel istismara uğramaktadır. İstismara uğramış çocuklarda, yaşıtlarından daha fazla cinsel bilgiye sahip olmaları, uygunsuz davranışlar, tanımadıklarına güvensizlik, kaygı ve korku, aşırı uçlarda tepki verme, gelişim problemleri, istismar yapan kişiye aşırı bağımlılık ve beraberinde bedensel belirtiler görülür.

LÜTFEN SESSİZ KALMAYIN!

Son olarak, çevrenizde bir çocuğun istismara uğradığını düşünüyorsanız, 7/24 hizmet veren '183' kadın ve çocuk ihbar hattını arayabilir yada www.ihbarweb.org.trinternet sitesinde ki formu doldurabilirsiniz.

İstismara maruz kalan çocuklarımız, istismarcı tarafından tehditle korkutuldukları için, hiç kimsenin kendilerine inanamayacağını düşündükleri için, anne ve babalarının gözünde değerlerini yitirecekleri için, ailenin parçalanması ve sevdiklerinin zarar görmesini önlemek için SUSARLAR!

Onlar SUSUYOR ama lütfen ARTIK siz SUSMAYIN!"

Yorumla
Facebook Twitter Telegram Whatsapp Linkedin Pinterest
{{begeni}} {{yorumsayi}}
23 Şubat 2018 10:04
Kullanıcı
{{item.IsimSoyisim==' '?"Kayıtsız Kullanıcı":item.IsimSoyisim}}
{{tariheCevir(item.KayitTarihi)}}

{{item.YorumMetni}}

{{item.BegenSay}}
Oturum Açınız

Yorum yazmak için oturum açmalısınız.

Oturum Aç Üye Ol

Mağazada Çok Satılanlar

Mağaza

ERZURUM NAMAZ VAKİTLERİ

İMSAK
{{item[0]}}
GÜNEŞ
{{item[1]}}
ÖĞLE
{{item[2]}}
İKİNDİ
{{item[3]}}
AKŞAM
{{item[4]}}
YATSI
{{item[5]}}