BİLİYOR MUYDUNUZ?

Dünya'da İlklerin Yer Alacağı, 'Uluslararası Gökyüzü Şehri' Hayal Mi Oldu?

Dünyada İlklerin Yer Alacağı, Uluslararası Gökyüzü Şehri Hayal Mi Oldu?
Dünya'da İlklerin Yer Alacağı, 'Uluslararası Gökyüzü Şehri' Hayal Mi Oldu?

Erzurumluların Merak Etmediği Dünya Projesi!

Erzurum - Erzincan karayolu 2’inci kilometrede, 3 bin kişilik Buz Hokey salonu yanı başında, sema ile doğanın buluştuğu çılgın proje, ‘Uluslararası Gökyüzü Şehri’ yapılıyor. Dünya’dan ilklerin yer alıp, farkındalık oluşturacağı gözüyle bakılan proje ne zaman bitecek? Projede neler var? Sizler için araştırdık…

Erzurum’dan, Aziziye ilçesinde yer alan Dadaşkent’e giden veya Erzincan’a doğru yol alanların dikkatinden kaçmayan, ‘Uluslararası Gökyüzü Şehri’ hakkında dadaşlar ve kamuoyu pek bilgi sahibi değil.

Erzurum Portalı olarak, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen’in konuya ilişkin açıklamalarına kulak veriyoruz. Başkan, 670 dönüm üzerine kurulacak proje alanında çalışmaların sürdüğünü, alt yapı çalışmalarının tamamlanmak üzere olduğunu belirtiyor.

Uluslararası Gökyüzü Şehri Erzurum

Proje 5 Yıl İçerisinde Bitirilecek…

Bu yıl ‘Uluslararası Gökyüzü Şehri’ projesinde, Olimpiyat Meydanı, Kar Tanesi Müzesi ve Eğitim Merkezi ile Yaşlı ve Engelli Merkezinin bitirileceğini bildiren Başkan Sekmen, önümüzdeki dönemde Erzurum’da olur ise 5 yıl içerisinde projenin hayata geçmiş olacağını kaydediyor.

‘Uluslararası Gökyüzü Şehri’ Projesi!

Bilim, Müze, Doğa, Tarih, Eğitim Parkı bulunan ve dünyada bir ilk olacak olacak Tarih Duvar Müzesi ve Eğitim Parkı’nın mimari ve inşa projeleri Erzurum Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılıyor.

Uluslararası Gökyüzü Şehri Erzurum

Bölge İçin Ne Anlama Geliyor?

Poreje ile ‘Kar tanesi, astronomi, sayılar, böbrek, kalp ve deprem eğitim araştırma merkezleri, müze parkları ve tarih duvarı’ Erzurum’un ve bölgenin bilimsel, kültürel, sosyal, tarihsel ve ekonomik potansiyelini işleyerek faydaya dönüştürmeyi amaçlıyor.

Ne Hedefleniyor?

Bu proje, Cumhuriyetin 100. yılında Türkiye’nin, bilimde, eğitimde, sanayide, teknolojide, kültürde, sanatta ve sporda dünya sıralamasında üst seviyelerde yerini almasını ve Erzurum’un da bilim, sanat, kültür, eğitim, tarih ve spor alanlarında bir cazibe merkezi olmasını hedefliyor.

Uluslararası Gökyüzü Şehri Erzurum

Fikir Alt Yapısı 7 Yılda Oluşmuş…

Yaklaşık 7 yıldır farklı iş kollarından her yaştan yerli yabancı 3 bin 300’den fazla engeli olan ve olmayan kişiler ile birebir yüz yüze görüşülerek fikirleri, görüşleri ve önerileri alınarak parkın fikir alt yapısı oluşturulmuş...

Uluslararası Gökyüzü Şehri Erzurum

‘Uluslararası Gökyüzü Şehri’ Neler Var?

1); Kar Tanesi Müzesi ve Eğitim Parkı

Bu müze ile engeli olan, olmayan tüm dünya insanlarına, çocuklara ve gençlere kar tanesindeki mucizeyi gösterme zamanının geldiği, kar ve buz sporlarının tarihsel süreç içindeki gelişimleri, kısacası kara ve buza ait ne varsa daha yaşanılır daha estetik, dünya ölçeklerinde marka bir kent olacak Erzurum penceresinden misafirlerin 5 duyusuna hitap edecek şekilde sunulması hedeflenmiş...

2); Astronomi Müzesi ve Eğitim Merkezi

Erzurum, tarihî İpek yolu üzerinde kurulmuş en eski kültür ve medeniyet merkezlerinden biridir. Anadolu’nun ilk ilim merkezlerine sahiptir. İbrahim Hakkı Hazretleri ve Hacı Sadık Solakzade gibi astroloji alanında eser veren birçok âlim yetişmiştir. Dünyanın az sayıdaki yüksek rakımlı dört şehrinden biridir. Erzurum, meteorolojik değişimlerden uzak, rüzgâr yönü çoğunlukla sabit, , nemi az, kuru soğuk iklimi ve 2014 yılı tespitlerine göre sahip olduğu 297 günlük açık gece sayısından dolayı gözlem için ideal ortama sahiptir. Bu proje, Dünyanın sayılı rasathaneleri arasında yer alacak gözlemevini tamamlayacak bir proje...

3); Sayılar Müzesi ve Eğitim Merkezi

Soyut uzay ve astronomiyi en iyi ifade eden sayıları ve arkalarındaki derinliği astronominin komşuluğunda tüm insanlığa çocuklara ve gençlere sunmak; sayıları, matematiği, geometriyi tanıtmak ve sevdirmek, konu ile ilgili önde gelen bilim adamlarını tanıtmak, bilim kenti markasını pekiştirmek için tasarlanmış…

4); Afet Müzesi ve Eğitim Merkezi

Erzurum, jeolojik ve topografik yapısı nedeniyle can ve mal kayıplarına yol açan depremlerle sık karşılaşan bir şehirdir. Korku ve yaşanan olumsuz anıları hafifletecek, depremle yaşama bilgisini gündemde tutmak için tasarlanmıştır. Aynı zamanda çığ, sel, yangın, duman ve teknolojik afetlere yönelik bilgilendirmelerin yapılacağı ve farkındalık oluşturacak bir merkez olarak örnek oluşturacak…

5); Tarih Duvarı Müzesi ve Eğitim Merkezi

Dünyada bir ilk gerçekleştirilecektir. Geçmişimizin ve bizlere ışık tutan değerlerimizin içerisinde ilerlerken bizlere Anadolu’nun kapılarını açan Selçukludan Osmanlı’dan günümüze ve özetle 1000 yıl öncesine ışık tutarken gelecek 1000 yılın temelleri atılacak..

6); Biyoçeşitlilik parkı

İnsan, çevresindeki olaylardan doğrudan ve/veya dolaylı olarak etkilenebilen sosyal bir varlıktır. İnsan-çevre etkileşimi başarıya giden yolda çok önemlidir. Peyzaj mimari açısından uygun olabilecek alanlarda yeşil heykeller, Türkiye bahçeleri, göl ve su kenarı dinlence çalışmaları gerçekleştirilecektir. Özellikle bitki ve böcek başta olmak üzere bölgenin sahip olduğu zenginliği değerlendirmek, koruma altına almak, çevre kültürünü oluşturmak, işlemek ve geliştirmek için hazırlanmış bir proje...

7); Böbrek Ve Kalp Eğitim Ve Araştırma Merkezi Ve Müze Parkı

Sağlığımız giderek sanayileşen toplum içerisinde bozulma sürecinde DİYABET, OBEZİTE, HİPERTANSİYON, TUZ ve SİGARA işte hayatımıza, aklımıza, duygularımıza ve tabii ki sağlığımıza hükmeden bu beş ana unsuru yakından tanıma ve vücudumuzda oluşturduğu tahribatı gözler önüne sermek için uygulamaya sokulacak olan bir proje...

Söz konusu projelerle aynı zamanda “Astronomi ve gökyüzü bilimi, Kar ve buz sporları, Sayılar dünyası, Böbrek ve Kalbin iç dünyası, Doğa olayları ve tarih” gibi içerdiği eğitim araştırma ve müze konseptlerine uygun olarak birçok ulusal ve uluslararası kongre ve toplantı, çok sayıda kültürel ve sanatsal etkinliğin gerçekleştirilebileceği yüksek donanımlı mekânın tesisine zemin hazırlanacaktır.

Uluslararası Gökyüzü Şehri Erzurum

Engelsiz Şehir…

Dünya barışına en çok ihtiyaç duyulduğu günümüzde, UNESCO, UNICEF, BM ve AVRUPA BİRLİĞİ nezdinde ‘Dünya Çocuk ve Gençlik Meclislerinin’ kurulması, gündeminin sevgi, barış, hoşgörü ve bilimle şekilleneceği, her ülkeden engelli ve engeli olmayan temsilcilerin katılacağı yıllık toplantılarla; gezi, eğlence ve bilginin birleştirildiği ve içerdiği yapı ile dünya müze tarihindeki ‘ilk bilim, müze, doğa, tarih ve eğitim parkı’ ile Erzurum’un tarihî görselliğine bilimsel görselliği de eklenecek, beş tematik müze ve tüm unsurları ile dünya insanlarının buluşma noktası olacak ve ‘engelsiz şehir’ projesine öncülük edilmesi hedefleniyor.

Uluslararası Gökyüzü Şehri Erzurum

Kış Olimpiyatlarının Alt Yapısı Oluşuyor…

Tüm bu yeni projelerin hayata geçirilmesi ile ayrıca kar ve buz sporlarını sevdirmede, sporcu yetiştirmede ve ülke olarak hedefde olan ‘Kış Olimpiyatları’na ev sahipliği konusunda altyapı oluşturmada önemli bir adım atılmış olacak...


‘Uluslararası Gökyüzü Şehri’ Mutlaka Görülmek İstenecek...

Projenin hedefi, parkı tüm dünya insanlarının gelip deneyim kazanmak isteyeceği ya da mutlaka görmek isteyeceği bir yaşam alanı haline getirmek olarak ifade ediliyor.

Ayrıca, Erzurum’u Tarih, Bilim, Kültür, Spor, Müze ve Kongre Kenti haline getirmek olarak aktarılıyor.

Erzurum Büyükşehir Belediyesinin şehrin tüm dinamikleri ile birlikte hareket ederek, hep birlikte, bütün bilgi ve deneyimlerini tüm dünya ile paylaşmak için ortaya koyduğu bir proje özelliği ile ön plana çıkıyor.

Bu proje ile eldeki değerleri anlama, anlam kazandırma ve farkındalık
oluşturularak Erzurum’un markalaşması yoluyla Türkiye’ ye bir cazibe merkezi daha kazandırılması hedefleniyor.

Uluslararası Gökyüzü Şehri Erzurum

Bu Park Türkiye ve Dünya’ya Neler Kazandıracak?

Birçok ilkleri içinde barındıran bir proje olması açısından oldukça stratejik bir proje olduğu ifade ediliyor.

Dünyada yaklaşık bin 500 Bilim merkezi, 40 bin civarında Müze, 10 bine yakın Bilim Kampı, 5 bin civarında Doğa Parkı, 1 milyon 500 bin civarında Eğitim Merkezi, 50 bin civarında Engelli Eğitim Merkezi var iken bu proje gerçekleştiğinde içerdiği eğitim ve araştırma merkezleri konsepti ile dünyanın tematik müze konseptindeki ilk bilim müze doğa tarih ve eğitim parkı olacak...

İçerdiği farklı unsurları ile tüm dünya insanlarının buluşma noktası olması planlanıyor.

Uluslararası Gökyüzü Şehri Erzurum

Dünya Çocuklarının Karşılıklı Hoş Görü Yeri...

Bu proje, başta Türkiye ve dünya çocuk ve gençleri olmak üzere tüm dünya insanlarına içlerindeki enerjiyi boşaltmanın, doğru ve sağlıklı düşünmenin, karşılıklı hoşgörünün, birbirimizi anlamanın ve dostça mücadele etmenin en güzel yollarından biri olan;

Kar ve buz sporlarını sevdirmede, Gökyüzünün engin derinliğini anlamada, Sayıların bilinmeyen dünyasını kavramada, Tarihimizin önemli kilometre taşları olan Selçuklu ve Osmanlı Uygarlıklarını tanımada, Cumhuriyeti anlamada ve Geleceği planlamada, Sağlığımızın kıymetini kaybetmemize neden olan sebepleri kavrayıp bilinçlenmede, Deprem gerçeği ve doğal afetler ile yüzleşerek beraber yaşamanın kurallarını öğrenmede en güzel eğitim araçlarından biri olacak…

Farklı mimarilerinden dolayı Eiffel kulesi ile anılan Paris’i, Opera binası ile anılan Sydney’i ve benzer değişik yapıları görmeye giden milyonlarca ziyaretçiyi, farklı mimarisi ve zengin içeriği ile karşılayacak olan bu proje milyonları Erzurum’a getirecek...

Kaynak: http://tarihenotdusenler.com

Yorumla
Facebook Twitter Telegram Whatsapp Linkedin Pinterest
{{begeni}} {{yorumsayi}}
19 Ağustos 2019 20:49
Kullanıcı
{{item.IsimSoyisim==' '?"Kayıtsız Kullanıcı":item.IsimSoyisim}}
{{tariheCevir(item.KayitTarihi)}}

{{item.YorumMetni}}

{{item.BegenSay}}
Oturum Açınız

Yorum yazmak için oturum açmalısınız.

Oturum Aç Üye Ol

Mağazada Çok Satılanlar

Mağaza