ERZURUMLU ÜNLÜLER

Mustafa Durak Sakarya İsmini Kim Bilir?

Mustafa Durak Sakarya İsmini Kim Bilir?
Mustafa Durak Sakarya İsmini Kim Bilir?

Mustafa Durak Sakarya: 'Hiçbirimiz Şehitlerimizden Daha Büyük Değiliz'

Anadolu coğrafyası geçmişinden uzaklaşıyor mu? Bu soru tarihimize olan ilgisizlik ve teknolojinin istenilen manada kullanılamaması ile ortaya çıkıyor. STK ve yerel idarelerde bunun önüne geçici hamle yapmayınca sonuç ortada. Mustafa Durak Sakarya ismini bilen yok...

Mustafa Durak Sakarya bir Erzurumlu... 1876'da Erzurum'da dünyaya geldi. Dersaadet Polis mektebi ve Hukuk Mektebini okudu. İlk görev yerlerinden biri memleketi Erzurum oldu. Ardından görev yaptığı Bitlis'te işgalcilere karşı milis alayı oluşturan Sakarya alayın komutanlığını yaptı.

Mustafa Durak Sakarya 23 Nisan 1920'de açılan TBMM'ne 1. Dönem Erzurum milletvekili olarak görev yapıyor. Ayrıca 1933 ile 1935 yıllarında Erzurum Belediye Başkanlığı görevini yaptı. Soyadı kanunu ile Sakarya Meydan Muharebesine katılmasından ötürü Sakarya soyadını aldı.

Erzurumlu Sakarya'nın unutulmayan hatırası ise Kurtuluş Savaşı sırasında meclisin Kayseri'ye taşınması gündeme geldiğinde Bakanlar Kurulu kararına muhalefet ederek, " Efendiler, biz bu başladığımız gün, elimizde ne böyle bir ordu vardı, ne bu kadar silah. Halk gidebilir. Ailelerimiz gidebilir. Memurlar gidebilir. Herkes gidebilir. Ama biz, elimizde silah, burada öleceğiz. Hiç birimiz şehitlerimizden daha büyük değiliz" konuşuyor.

Mustafa Durak Sakarya için gazeteci Nihat Kılıçoğulları yaptığı paylaşımda, "Onu, davasını, hayatını, dik duruşunu, yürekli mücadelesini ve Kurtuluş Savaşı'ndaki sevdasını genç nesillere anlatamadık" diyor.

'Ne yaptık peki?' ne yaptık diye soran Kılıçoğulları, " Bu büyük Erzurumlu vatanseverin ismini yaşatmak adına, tuttuk adını Erzurum'da bir altgeçide verdik. Vefa adına meseleyi böylece çözdük" diye cevap veriyor.

Mustafa Durak Sakarya'nın, sadakatin, vatan sevdasının, davaya bağlılığın ve Dadaşlığın vücut bulmuş hali olduğunu aktaran Kılıçoğulları, "Meclis'in Kayseri'ye taşınması fikrine karşı tek başına direnen ve "Ölürsek ölürüz. Yedi sene içinde milyonlarca insanı telef ettik. Biz o milyonlarca insandan büyük değiliz. Biz de feda olalım." diyerek neredeyse Kurtuluş Savaşı'nın seyrini değiştiren bir hamle yapmış ve Meclis'teki konuşmasıyla milli imanı bir kez daha canlandırmıştır. Genç arkadaşlarıma ve de kardeşlerime Mustafa Durak Bey'in Meclis'te bu mesele ile alakalı müthiş konuşmasının tam metnini okumalarını tavsiye ederim."

Mustafa Durak Sakarya, Atatürk'ün daveti üzerine Beşinci Dönem Gümüşhane Milletvekili olarak tekrar Meclis'teki görevine başlamış ve 1942 yılında Bursa'da vefat ederek Bursa Emir Sultan'a defnedilmiştir.

Mustafa Durak Sakarya

Yorumla
Facebook Twitter Telegram Whatsapp Linkedin Pinterest
{{begeni}} {{yorumsayi}}
6 Aralık 2018 21:02
Kullanıcı
{{item.IsimSoyisim==' '?"Kayıtsız Kullanıcı":item.IsimSoyisim}}
{{tariheCevir(item.KayitTarihi)}}

{{item.YorumMetni}}

{{item.BegenSay}}
Oturum Açınız

Yorum yazmak için oturum açmalısınız.

Oturum Aç Üye Ol

Mağazada Çok Satılanlar

Mağaza