BİLİYOR MUYDUNUZ?

Erzurum Kalesi'nde Mazgal Var Mıydı?

Erzurum Kalesinde Mazgal Var Mıydı?
Erzurum Kalesi'nde Mazgal Var Mıydı?

Kimimize Göre Tarihe Uygun Olmadı, Kimimize Göre Güzel Oldu!

Malum, Erzurum Kalesi, daha doğrusu iç kale restore edildi ve kale duvarlarının üzerine mazgallar yapıldı.

Kah Erzurum Kalesi'ne yakıştı denilen, kah tarihe uygun değil Bizans kalesine benzedi denilen yeni burçlar için Prof. Dr. Murat Küçükuğurlu, yeni mazgalların (dendan) tarihi belgeler ışığında, eskiden mevcut olmadığını açıkladı.

Erzurum Kalesi Mazgal Burç

Mazgalların Yerinde Ne Vardı?

Prof. Dr. Küçükuğurlu, son çıkan belgelerin iddialarını doğrular nitelikte olduğunu ileterek, "1852-1855 yılları arasında Erzurum Konsolosu olan Challaye, günümüzde mevcut olan iç kale hakkında şunları yazmıştır: "İç kale surları siperler ile donatılmıştır. Bu siperlerin gerisinde bir devriye yolu bulunmaktadır.

İç kalenin batı kısmında, siperliği olmayan ve iki burç arasında yer alan sur mevcuttur. İki burç arasında kalan bu sur, şehrin büyük bir kısmına hakim konumdadır" bilgilerini paylaştı.

Erzurum Kalesi Mazgal Burç

Bilgiler Fransız Konsolosundan...

Fransız Konsolos'un, dış surlar hakkında ise "Dış surlar öncelikle, üzerinde yuvarlak bir patika olan sade mazgallı bir surdan oluşmaktadır" dediğini aktarıyor.

Prof. Dr. Küçükuğurlu, "Görüldüğü üzere Fransız Konsolos, bugün 'kale' dediğimiz 'iç kale' den bahsederken mazgaldan hiç bahsetmez. Burada mazgal veya dendan yoktur. Sadece siperlik denilen bir duvar vardır. Aynı konsolos, mazgalların sadece, günümüzde mevcut olmayan 'dış kale' surlarında bulunduğunu belirtir"

Kaynak olarak, "Charles-Alexandre de Challaye, Kırım Savaşı Öncesinde Osmanlı Ordusu, Tercüme ve Notlar: Özgür Yılmaz, İstanbul, 2018, s.73-76." Veren Prof. Dr. Küçükuğurlu, "Bu kıymetli eseri, lütfedip şahsıma hediye eden kıymetli kardeşim Özgür Yılmaz'a ve bu hediyeyi Gümüşhane'den bana ulaştıran kıymetli öğrencim Adem Özdemir'e teşekkür ederim" diyor.

Erzurum Kalesi Mazgal Burç

Yorumla
Facebook Twitter Telegram Whatsapp Linkedin Pinterest
{{begeni}} {{yorumsayi}}
17 Kasım 2018 20:07
Kullanıcı
{{item.IsimSoyisim==' '?"Kayıtsız Kullanıcı":item.IsimSoyisim}}
{{tariheCevir(item.KayitTarihi)}}

{{item.YorumMetni}}

{{item.BegenSay}}
Oturum Açınız

Yorum yazmak için oturum açmalısınız.

Oturum Aç Üye Ol

Mağazada Çok Satılanlar

Mağaza