ERZURUM İLÇELERİ
Erzurum Uzundere Arası Kaç Kilometre, Orada Ne Yapabilirim?
Erzurum'un Doğa Harikası İlçesi Uzundere!
Türkiye'nin 11. sakin şehri Uzundere, Erzurum'a 84 km uzaklıkta ve bir doğa harikası olması ile yerli yabancı turistlerin ilgisini çekiyor.
Erzurum'dan yaklaşık 2 saatlik yolculuk sonrası ulaşılan Uzundere, İtalya'da yapılan Uluslararası Cittaslow (Sakin Şehir) İcra Kurulu Toplantısı'nda, üyeliğe kabul edilen ilçeler arasında...
Uzundere'de Ne Yapabilirim?
1- Doğa Yürüyüşü
Doğa yürüyüşü, Erzurum'da, giderek önem kazanıyor.
Uzundere Vadisi'nde, derin vadi ve yayla oluşumlarıyla farklı morfolojik özelliklere sahip, bazen tırmanmayı gerektiren, sarıçam ormanları, göl ve şelaleler arasından geçilen pek çok doğa yürüyüşü koridoru bulunmaktadır. DATUR projesi kapsamında Uzundere Vadisi çevresinde 9, İspir ilçesinde ise 8 rota tespit edilmiştir. Bu rotaların uzunluk (u), zorluk (z) ve yükseklik (y) verileri belirlenmiştir.
Uzundere Rotaları:
- Cevizli Yaylası (u:20 km, z: 2, y: 2260 m),
- Uzunkavak- Yedigöller (u: 36 km, z: 3-4, y: 2600 m),
- Sapaca Yaylası (u: 20 km, z: 2, y: 1100 m),
- Engüzek Kalesi (u: 6.5 km, z: 2, y: 1500 m),
- Paisor Yaylası (u: 11 km, z: 3, y: 1800-2400 m),
- Öşkvank Kilisesi (u: 7 km, z: 2, y: 1800-2400 m)
- Carmis Yaylası (u: 13.4, z: 3, y: 1500-2400 m),
- Balıklı köyü (u: 3 km, z: 1, y: 1200-2200 m)
- Haho Klisesi (u: 3.1 km, z: 2, y: 1200-1600 m).
Uzundere çevresindeki en ilgi çekici rotalar Yedigöller, yaylalar arası geçişler, Enguzek Kalesi ve Öşkvank Kilisesi rotalarıdır.
2- Dağcılık
Dağlar ve vadiler şehri Erzurum'un bu bağlamda jeoloji laboratuarı görünümündeki Tortum Gölü ve çevresi, dağcılık konusunda giderek önemini artırmaktadır. Kaya tırmanışı ve iple iniş için belirlenen parkurlar yer almaktadır. Parkurların zorluk derecesi 5+, 6+, 7- şeklinde sıralanmaktadır.
3- Dağ Bisikleti
Tortum ve Uzundere'de çeşitli zorluk derecelerinde rotalar bulunmaktadır. Bunlar;Ahlatlı-Zarnıç (zor), Uzundere Yaylası (zor), Serdarlı - Pehlivanlı (orta), Derinpınar Yaylası - Serdarlı (zor),Engüzek Kalesi (orta) ve Yıkıklar (orta) rotalarıdır.
4- Rafting Kano
Dünyada rafting sporunun en iyi yapılabildiği akarsulardan biri olan Çoruh Nehri'nde ileri seviyedeki parkurlar; Uzundere ilçesinde bulunan Tortum Çayı'nda ise her yaştan yeni başlayanların kullanabileceği parkurlar bulunmaktadır. Bu nehirlerde rafting yapmak için en uygun aylar Mayıs ve Haziran aylarıdır.
5- Olta Balıkçılığı
Tortum gölünde sazan ve aynalı sazan türleri bulunmaktadır. Çoruh Havzası'ndaki bazı göl ve akarsularda kırmızı benekli alabalık, yasadışı avcılık ve kirlenmeden dolayı azalmıştır. Olta balıkçılığı için, Tortum Gölü'nde bulunan, aynı zamanda bir mesire yeri olan, Bozburun Yarımadası önerilmektedir.
Çoruh Nehri ve Tortum Çayı kano sporu için ideal koşullar sunarken, durgun su kanosu için Tortum Gölü tercih edilmektedir. Tortum Gölü kıyısında, kano, kürek ve sandalla gezinti için gerekli iskele ve rampalar bulunmaktadır.
6- Yamaç Paraşütü
Uzundere eşsiz doğası ile yamaç paraşütü severlerinde uğrak noktası konumundadır.
7- Diğer Doğa Sporları
Tortum Gölü'nde botçuluk ve motorlu su araçlarıyla gezinti, kürekçilik, yelkencilik, su kayağı, sandalla gezinti ve maket yarışları ile mağaracılık, yapılabilmektedir.
{{item.IsimSoyisim==' '?"Kayıtsız Kullanıcı":item.IsimSoyisim}}
{{tariheCevir(item.KayitTarihi)}}{{item.YorumMetni}}