BİLİYOR MUYDUNUZ?

Erzurum Bar Ekibi İle Poz Veren Ünlüler

Erzurum Bar Ekibi İle Poz Veren Ünlüler
Erzurum Bar Ekibi İle Poz Veren Ünlüler

Erzurum'un Dillere Destan Bar Ekibi İle Hatıra Fotoğrafları

Erzurum barı, ünü Erzurum sınırlarını aşan, Erzurum ili ve yöresinde el ele tutuşarak oynanan bir halk oyunudur. Erzurum denince akla dadaş, dadaş denince de akla bar gelir. Sadettin AKATAY'ın da ifade ettiği gibi; Yüzyılların ardından kopup gelen bir vakar, Kahramanlık, yiğitlik, erlik destanıdır bar...

Nerede bir bar ekibi görülse, insanları kendine çeker, seyrine doyum olmaz. Her insan kendinden bir parça bulur bu kahramanlık oyununda... Hele Erzurum dışında bar ekibini gören seyrine doyamaz. Sadece bu kadar da değil! Bir anı gerekli bu kahraman dadaşlarla... İşte sizlere Erzurum Arşivi'nden derlediğimiz günümüze gelebilmiş ünlülerle Erzurum bar ekibi fotoğraflarından bazıları...

Kapak fotoğrafında sanat güneşimiz Zeki Müren ile Erzurum bar ekibi ile birlikte...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Erzurum Bar Ekibi ile birlikte (2002);...

Erzurum Bar Ekibi ve Ünlüler

Cumhurbaşkanı Cevdet Sunay Erzurum Bar Ekibi ile birlikte (Kaynak Nuri Güraksın)

Erzurum Bar Ekibi ve Ünlüler

1954 Nato kuvvet komutanı General Ridgway Erzurum Bar Ekibi ile birlikte...

Erzurum Bar Ekibi ve Ünlüler

Kuvvet komutanları-bl.bş.s.ozan,n.bulut,n.güraksın,s.gezmiş.,n.tuştaş.vali mustafa uygur.c.kızıloğlu-(n.güraksın)

Erzurum Bar Ekibi ve Ünlüler

Popüler dizi 'Diriliş Ertuğrul' dizi ekibi ve Erzurum bar ekibi...

Erzurum Bar Ekibi ve Ünlüler

Bar Nedir?

Erzurum ili ve yöresi halk oyunları açısından çok zengin bir bölgedir. Günümüzde bu zenginlik bütün güzellikleriyle ve aslına uygun olarak bölgede yaşatılmaktadır.

" Bar " terimi, günümüz öncesi Türk şair ve yazarlarını farklı algılamalara da götürmüştür. Sadettin (Sadi) Akatay (1904-1944);, ünlü "Bar" şiirinde barı : " kahramanlık, yiğitlik, erlik destanı, yüzyılların ardından kopup gelen bir vakar " olarak tanımlarken; Nejat Ünal " Bar bir savaş oyunudur yiğitlere yaraşır " ifadesini kullanmıştır. Gerek yurt içinde ve gerekse yurt dışında düzenlenen halk oyunları program ve yarışmalarına, Erzurum'daki "Halk Oyunları ve Türküleri Derneği"nin "Halk Oyunları Ekipleri" azami ölçüde katılmaya özen göstermekte ve bu anlamda önemli başarılar elde etmektedir.

Bar Çeşitleri ve Özellikleri

Erzurum barı; 'erkek ve kadın barları' olmak üzere iki katagoride oynanmaktadır. İsmail Habip Sevük " Yurttan Yazılar " adlı eserinin " Dadaş ve Bar" 'la ilgili bölümünde; " iyi bilenler tarafından oynanınca seyrine doyum olmaz " dediği barların oynanma şekli ve sırası ile ilgili olarak; " Gergin birer yay gibi duran dadaşların oynadığı ilk bar, barbaşının elindeki mendili bir bayrak gibi salladığı ve sanki vücudun akümülatörüne hareketin elektriği doldurulmaktaymış hissini veren Başbar dır." ifadesine yer vermiştir.

Yorumla
Facebook Twitter Telegram Whatsapp Linkedin Pinterest
{{begeni}} {{yorumsayi}}
2 Ocak 2019 23:11
Kullanıcı
{{item.IsimSoyisim==' '?"Kayıtsız Kullanıcı":item.IsimSoyisim}}
{{tariheCevir(item.KayitTarihi)}}

{{item.YorumMetni}}

{{item.BegenSay}}
Oturum Açınız

Yorum yazmak için oturum açmalısınız.

Oturum Aç Üye Ol

Mağazada Çok Satılanlar

Mağaza