ŞEHRİ KEŞFET

Üç Kümbetler Mi Dört Kümbetler Mi?

Üç Kümbetler Mi Dört Kümbetler Mi?
Üç Kümbetler Mi Dört Kümbetler Mi?

Anadolu Selçuklu Mezar Yapılarının En Güzel Örneklerinden Olan Üç Kümbetler Son Yapılan Çevre Düzenlemesi Çalışmaları İle Gün Yüzüne Çıktı. Aradaki Engellerin Kalkması İle Bu Fotoğrafta Görüldüğü Gibi Üç Kümbetler Oldu Uzaktan Dört Kümbetler. Peki Bu Dördüncü Kümbetin Sırrı Ne?

Erzurum'un tarihi yapıları arasındaki Üç Kümbetler, Çifte Minareli Medrese'nin güneyinde bulunur. Kümbetlerin en büyüğünün Emir Saltuk'a ait olduğu ve XII. yüzyıl veya XIV. yüzyıl başlarında yapıldığı tahmin edilmektedir. Diğer kümbetler hakkında ise pek fazla bilgi yoktur. Kim tarafından ve ne zaman yaptırıldıklarına dair bilgi olmamakla birlikte, 14. yüzyılda yapıldıkları tahmin edilmektedir. Muazzam mimarilere sahip olan Üç Kümbetler, şehrin önemli tarihi yapılarından biri olup, yerli ve yabancı turistler tarafından sürekli olarak ziyaret edilmektedir.

Erzurum Üç Kümbetler

13. yüzyılın sonlarında inşa edilen Çifte Minareli Medrese, Selçuklu medeniyetinin günümüze ulaşan en önemli eserlerinden birisidir. Girişin batısın­daki kare mekân, mescid olarak kullanılmıştır. Güneyde ana ey­vanla birleşen, altında mumyalığı bulunan kümbet, Anadolu'da çağdaşları arasındaki en büyük türbe olma özelliğine sahiptir.

Erzurum Çifte Minareli Medrese

Her yıl binlerce yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret edilen ve Erzurum'un sembolleri arasında yer alan Üç Kümbetler ve Üç Kümbetlerin kuzeyinde yer alan Çifte Minareli Medrese iyice güneyden çekilen bu fotoğraf ile dört kümbet olarak görülmektedir. İki tarihi yapı arasında yaklaşık 100 m mesafe bulunmaktadır. Dolayısıyla oldukça bir birlerine yakındırlar. Çifte Minareli Medresede avlunun güneyinde yer alan kümbet, Üç Kümbetler'e dördüncü bir kümbet olmuştur.

Erzurum Üç Kümbetler

Ayrıca fotoğrafta görülmeyen Üç Kümbetler'in en büyüğü olan Emîr Saltuk Kümbeti'nin güneydoğusunda yer alan köşegen bir yapıya sahip ve diğerlerinin en küçüğü olan Anonim Kümbet I olarak adlandırılan dördüncü bir kümbet yer almaktadır.

Yorumla
Facebook Twitter Telegram Whatsapp Linkedin Pinterest
{{begeni}} {{yorumsayi}}
26 Ocak 2019 11:07
Kullanıcı
{{item.IsimSoyisim==' '?"Kayıtsız Kullanıcı":item.IsimSoyisim}}
{{tariheCevir(item.KayitTarihi)}}

{{item.YorumMetni}}

{{item.BegenSay}}
Oturum Açınız

Yorum yazmak için oturum açmalısınız.

Oturum Aç Üye Ol

Mağazada Çok Satılanlar

Mağaza

ERZURUM NAMAZ VAKİTLERİ

İMSAK
{{item[0]}}
GÜNEŞ
{{item[1]}}
ÖĞLE
{{item[2]}}
İKİNDİ
{{item[3]}}
AKŞAM
{{item[4]}}
YATSI
{{item[5]}}