ERZURUMLU ÜNLÜLER

Bir Dönem Görevden Alınan Erzurum'un İlk Belediye Başkanı Şerif Bey

Bir Dönem Görevden Alınan Erzurumun İlk Belediye Başkanı Şerif Bey
Bir Dönem Görevden Alınan Erzurum'un İlk Belediye Başkanı Şerif Bey

Şerif Bey Erzurum'un Cumhuriyet Öncesi Osmanlı Dönemi İlk Belediye Başkanı. Bir Dönem Vergi İsyanı Bahana Edilerek Görevden Alınmış Olan Şerif Bey 1901 Ve 1910 Yılları Arasında Belediye Başkanlığı Görevini Yürütmüştür

Erzurum'un İlk Belediye Başkanı Şerif Bey hakkında fazla bir bilgi bulunmuyor. Yalnızca Erzurum Teknik Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Başkanı Prof. Dr. Murat Küçükuğurlu'nun 15 yıllık uzun bir araştırması sonrası bir kitap çalışması bulunuyor.

1901-1902 yıllından 1906 yılına kadar Erzurum'da belediye başkanlığı yapan Şerif Bey, şehirde yapmış olduğu imar faaliyetleri ve şehrin imar konusunda gelişmesi adına maddi isteklerde bulunulması bir takım kesimleri rahatsız etmiş, 1906-1907 Erzurum vergi isyanı bahane edilerek görevden alınmıştır. Kendisine haksızlık yapıldığını ispat edince tekrar göreve getirildi. Bazı kaynaklarda göre öldürmeye teşebbüs edilmiş ve bundan dolayı bir ara Erzurum'u terk etmeye karar vermiş fakat halk kendisini Ilıca'dan geri çevirmiştir.

Prof. Dr. Murat Küçükuğurlu'nun Şerif Bey hakkında ki tespitlerini sizlerle paylaşıyoruz...

Şerif Efendi 1840'ların ortalarında Erzurum'da dünyaya gelmiştir.

Vaniefendi Mahallesinde Erzincankapı'dan yukarı çıkarken, Yenikapı'daki hapishaneye gitmeden, ilk köşedeki büyük bir konakta oturuyordu.

Şerif Efendi Gülsüm Hanım ile evelendi. 6 çocuğu olan Şerif Efendi'nin çocukları çok yaşamadan vefat etmiştir. En son 1883 yılında doğan Fadime Paşa hayatta kalmış ve çok nazlı büyütülmüştür.

1 Dünya Savaşı'nda Rus işgaliyle birlikte konakları Rus Komutanı tarafından işgal edildi ve iki çocuğuyla birlikte muhacir oldu. Döndüğünde bu konağın yandığını görünce aynı yerde bir taş Erzurum evi inşa ettiler. Fatma hanımın kızları Saadet ve Nezahat Cimilli ailesine mensup iki öğretmenle evlenip böylece Cimilli soyadını aldılar.

Şerif Efendi'nin kızı 78 yaşında Vaniefendi Mahallesi'nde bu evinde vefat etmiştir. Tuzcu köyüne defnedildi. Böylelikle Şerif Efendi'nin ailesinden Erzurum'da kimse kalmamış oldu.

Şerif Efendi tespitlerimiz göre, 1901-1902'den 1906'ya kadar başkanlık yaptı. Yine tespitlerimize göre, 1908'den sonra yine başkan oldu ve kısa dönem bir başkanlık yaşadı.

Özellikle 1906-1907 Erzurum vergi isyanı bahane edilerek görevden alındı. Kendisine haksızlık yapıldığını ispat edince tekrar göreve getirildi. Bazı kaynaklarda göre öldürmeye teşebbüs edilmiş ve bundan dolmayı bir ara Erzurum'u terk etmeye karar vermiş fakat halk kendisini Ilıca'dan geri çevirmiştir.

Şeri Efendi bir şehir bandosu kalmış ve Müslüman ve gayri Müslüman olan ailelerin kutsal günlerinde özellikle şehrin zenginlerin evlerinin önünde çaldırmış ve bu bandoyu yaşatmak için bando için para toplamıştır.

Şehir hapishanesi bu dönemde yapılmıştır. Yaptığı hizmetlerde dolayı hiç unutulmamıştır. 1960 yıllarında belediye meclisi açılışlarında Şerif Efendi'nin anısına saygı duruşu yapıldığı bilinmektedir. Yine onun ismini yaşatmak için Şerif Efendi Caddesi vardır.

Yorumla
Facebook Twitter Telegram Whatsapp Linkedin Pinterest
{{begeni}} {{yorumsayi}}
31 Mart 2019 11:38
Kullanıcı
{{item.IsimSoyisim==' '?"Kayıtsız Kullanıcı":item.IsimSoyisim}}
{{tariheCevir(item.KayitTarihi)}}

{{item.YorumMetni}}

{{item.BegenSay}}
Oturum Açınız

Yorum yazmak için oturum açmalısınız.

Oturum Aç Üye Ol

Mağazada Çok Satılanlar

Mağaza