ERZURUMLU ÜNLÜLER

Erzurumlu Kore Gazisi Dadaş Necati Kimdir?

Erzurumlu Kore Gazisi Dadaş Necati Kimdir?
Erzurumlu Kore Gazisi Dadaş Necati Kimdir?

Belki Birine Lazım Olur!

Dadaş Kıyafetlerini Bir Gün Bile Üzerinden Çıkarmayan, Belki Birine Lazım Olur Diye Gül Kokulu Çift Mendil Gezen, Gazel Okuduğu Zaman Hasankale’de Işıkları Söndürten, Erzurum Kültürünün Büyük Beyefendisi "Dadaş Necati" Nam, Necati Tutaş…

Erzurum’un mihenk taşlarından ve yaşayan tarihlerinden birisi olan Dadaş Necati Tutaş, muvazzaf asker babanın çocuğu olarak Erzurum'da doğdu. Yokluk yıllarını yaşadı. Erzurum kültürü ile büyüdü. Dinlemeye doyum olmayan yanık sesi ile birçok gazel okudu. 40 yıl para almadan bu güzel sesi ile camilerde müezzinlik yaptı. Özellikle ramazan ayında teravihlerde İşfe Lenâ ‘yı okuduğunda cemati mest ederdi.

Erzurumlu Dadaş Necati Tutaş Kimdir

Dadaş Necati aynı zamanda çok iyi bar oynardı. Hayatı boyunca bar kıyafetini hiç üzerinden çıkarmadı. Giyimi, söylemi, yiğitliği, kibarlığı ve efendiliği ile Necati Tutaş namı diğer Dadaş Necati Erzurumluların sevgisini kazanmıştır.

Bir dönem Cumhuriyet Caddesinde Kuşkay binası karşısında bulunan İş Bankası bitişiğinde küçük bir büfe işletmiştir.

Erzurumlu Dadaş Necati Tutaş

Kore Savaşı'nda tellerin üzerinde yürüdü, Celal Bayar'a su verdiği için komutanı dört dişini kırdı, Menderes'in idamını gözyaşları içinde izledi, 40 yıl para almadan müezzinlik yaptı

Son günler Yeni Şafak tarafından çekilen video internette tıklanma ve paylaşım rekorları kırıyor. Kore savaşını, dönemin Cumhurbaşkanı Celal Bayar ile yaşadıklarını, Adnan Menderes’in idamını kendine has etkileyici üslubu ile dile getiriyor.

“Erzurum Düşenin Yanındadır”

Giyimi, söylemi, yiğitliği, kibarlığı ve efendiliği ile Dadaş Necati (Necati Tutaş) diyor ki:

Dadaşlık bir nevi mezhep gibi. Bu mezhebin ibadetleri; iyi silah kullanmak, güzel cirit oynamak, milli oyunları iyi bilmek ve paraya ehemmiyet vermemektir. Mezhepte en esaslı iki akide; kimseden korkmayacak ve kimseyi öldürmeyeceksin. Korkmak en büyük ayıp, öldürmek ondan daha ayıp. Kavga ister değnekle, ister hançerle, ister silahla yapılsın; kafa, göğüs, karın gibi öldürücü yerlere vurulmaz. Maksat; hayat değil galebedir. Yiğitsen; yen. Hatta yenil, gene öylesin. Öldürdünse; yenemedin, yiğitliği lekeledin. Sonra, dadaşlık kanunu mucibince hasımla çarpışırken, silahta denklik lazım. Yumrukla gelene değnekle, değnekle gelene taşla, hançerle gelene tabanca ile karşı koyamazsın. Üstünlüğünü kendinde bulacaksın, silahta değil”.

Evet vakit saat geldi ve Dadaş Necati 8 Mayıs 2021'de bar elbisesini yetim bırakıp hakka yürüdü...

Dadaş Necati Necati Tutaş

Yorumla
Facebook Twitter Telegram Whatsapp Linkedin Pinterest
{{begeni}} {{yorumsayi}}
8 Mayıs 2021 03:03
Kullanıcı
{{item.IsimSoyisim==' '?"Kayıtsız Kullanıcı":item.IsimSoyisim}}
{{tariheCevir(item.KayitTarihi)}}

{{item.YorumMetni}}

{{item.BegenSay}}
Oturum Açınız

Yorum yazmak için oturum açmalısınız.

Oturum Aç Üye Ol

Mağazada Çok Satılanlar

Mağaza