BİLİYOR MUYDUNUZ?

Çift Başlı Kartal Ne Anlama Geliyor?

Çift Başlı Kartal Ne Anlama Geliyor?
Çift Başlı Kartal Ne Anlama Geliyor?

Anadolu Selçuklu Devletinin Sembolü Olan ve Bayrağında Yer Alan Çift Başlı Kartal Erzurum'da Sembol Olarak Birçok Yerde Kullanılmaktadır. Peki Çift Başlı Kartal Ne Anlama Geliyor?

Pek Çok Farklı Kültür Tarafından Benimsenmiş Tarihsel Bir Figür Olan Çift Başlı Kartal Erzurum İle Bütünleşmiş Simgelerden Birisidir. Çifte Minareli Medrese'de yer alan ve günümüzde Erzurumspor, Atatürk Üniversitesi gibi kurumların logolarında kullandıkları çift başlı kartal, Avrasya bölgesinde pek çok farklı kültür tarafından benimsenmiş tarihsel bir figürdür. Eski Türklerde kaya resimlerinde, kılıç kabzalarında, oymalarda, sancaklarda bu figüre rastlamak mümkündür.

Çift Başlı Kartal, Bürküt pençeleri ile Ok ve Yay tutar. Dünya hakimiyetini sembolize eden Çift Başlı Kartal'ın bir başı doğuya, diğer başı batıya bakar. Türklerin Kozmik Sembollerindendir ve Aquila yani Kartal takımyıldızının izdüşüm çizimidir.

Kartal Takımyıldızı tam da Samanyolu üzerinde uçar ve bir kanadı Batıyı, diğer kanadı Doğuyu gösterir. Mevsim döngüsü, yani Yaz ve Kış döngüsü, Kartal Takımyıldızına göre ayarlanır. Kış aylarında, gündüz ufuktan yükselirken, yaz aylarında gece ufuktan yükselir.

Ok ve Yay ise Türklerin "Yin Yang" simgesi ve yine hükümdarlık ve hakimiyet sembollerindendir. Yay Ay'ı, Ok ise Güneşin delici ışınlarını ve Güneşi ifade eder.

Kaynak Nuray Bilgili

Yorumla
Facebook Twitter Telegram Whatsapp Linkedin Pinterest
{{begeni}} {{yorumsayi}}
7 Mayıs 2021 11:09
Kullanıcı
{{item.IsimSoyisim==' '?"Kayıtsız Kullanıcı":item.IsimSoyisim}}
{{tariheCevir(item.KayitTarihi)}}

{{item.YorumMetni}}

{{item.BegenSay}}
Oturum Açınız

Yorum yazmak için oturum açmalısınız.

Oturum Aç Üye Ol

Mağazada Çok Satılanlar

Mağaza