KÜLTÜR

Erzurum'da, Bahçe Duvari Yapiminda Kullanilan Tarihi Taslar Artik Müzede!

Erzurumda, Bahçe Duvari Yapiminda Kullanilan Tarihi Taslar Artik Müzede!
Erzurum'da, Bahçe Duvari Yapiminda Kullanilan Tarihi Taslar Artik Müzede!

Erzurum Kültür ve Turizm Il Müdürlügü Olaya El Koymustu!

Erzurum'un Yakutiye ilçesi Sair Nefi Orta Okulu yakin zamanda ilginç bir olaya sahne olmustu. Tadilati yapilan okulun bahçe duvarlarinda taihi mezar taslari çikmisti. Olaya el koyan Kültür ve Turizm Il Müdürlügü tarihi taslari tespit etmis ve gerekli çalismayi baslatmisti.

Gelinen noktada, bahçe duvarlarinin yillar önceki yapiminda, çevrede ki tarihi mezarlarin taslarinin kullanildigi tespit edilirken yerlerinden titizlikle sökülen taslari Kültür ve Turizm Müdürlügü Erzurum Müzesine tasidi.

Erzurum'da, Bahçe Duvari Yapiminda Kullanilan Tarihi Taslar Artik Müzede!

Erzurum Arkeoloji Müzesi Hakkinda...

Yakutiye Ilçesi, Muratpasa Mahallesi sinirlari içerisinde bulunan Erzurum Arkeoloji Müzesi, 1968 yilinda ziyarete açilmistir. Tarihi özelligi olmayan müze binasinin yapiminda, bölgenin iklimi de göz önüne alinarak kesme tas kullanilmistir. Toplam 20.000 kayitli eser bulunan müzede, bölgemizde yasamis kültürlerin gelisimi, üretimi, yasam tarzi, sanati, dini inanislari ve gelenekleri gibi bir çok konuda ziyaretçilere bilgi sunan eserler sergilenmektedir.
Müzede 5 salon bulunmakta olup bunlar; Tabiat tarihi, Kazilar, Roma, Helenistik, Transkafkas Eserler, Urartu Eserleri ve yazilari salonu ile Ermeni Katliami salonlari bulunmaktadir.
Günümüz itibariyle Müze ziyarete kapalidir. Yakutiye Ilçesi, Rabiaana Mahallesi, Üç Kümbetler mevkiinde yeni ve modern Müze hizmet binasinin yapimi devam etmekte olup, yapimi tamamlandiktan sonra Erzurum Arkeoloji Müzesi yeni hizmet binasinda ziyaretçilerine açilacaktir.

Türk-Islam Eserleri ve Etnografya Müzesi (Yakutiye Medresesi)

Yakutiye Medresesi, 1310 yilinda Ilhanli hükümdari Sultan Olcayto döneminde Gazan Han ve Bolugan Hatun adina, Hoca Yakut Gazani tarafindan yaptirilmistir. Anadolu'da bulunan kapali avlulu medreselerin en büyügüdür. Taç kapinin yan yüzlerinde, silme kemerle çevrili nisler içinde pars ve kartal motifleri dikkat çekmektedir. Ajurlu bir küreden çikan hurma yapraklari, iki Anadolu parsi ve kartal figürlerinden olusan hayat agaci Orta Asya Türklerinin önemli simgelerini bir araya getirmektedir. Her odanin girisinde ögrenci ve hocalarin sinif ve derecelerine göre farklilik gösteren islemeler bulunmaktadir.

Atatürk Evi Müzesi

19. yüzyilin sonlarina dogru Erzurumlu bir zengin tarafindan yapilan konak, sonralari Millî Mücadele için Erzurum'a gelen Mustafa Kemal ve kongre heyetine ev sahipligi yapmistir. Mustafa Kemal ve beraberindeki heyet, 9 Temmuz 1919'dan 29 Agustos 1919'a kadar Erzurum Kongresi için yaptiklari çalismalarin önemli bir kismini burada sürdürmüslerdir. 1984 yilinda Kültür Bakanligina devredilen konak o tarihten sonra "Atatürk Evi Müzesi" olarak ziyarete açilmistir.

23 Temmuz Erzurum Kongre Binasi Resim Heykel Müzesi ve Galerisi

Erzurum Kongresinin toplandigi ilk bina 1864'de Migirdiç Sanasaryan tarafindan yaptirilmis ve Sanasaryan Koleji - Ermeni Kiz Yatili Okulu- olarak egitim vermistir. Cumhuriyet öncesinde bina satin alinarakdevlete kazandirilmistir. Bina 1924 sonlarinda esasli bir yangin geçirmis ve ahsap kisim tamamen yanmistir. Yangindan sonra onarilan bina, Gazi Ilkokulu olarak 1926'da hizmete açilmis, zaman içerisinde Yapi Sanat, Güzel Sanatlar Lisesi, Sosyal Bilimler Lisesi olarak varligini devam ettirmistir. Okulun bir salonu 1960'da Atatürk ve Erzurum Kongresi Müzesi olarak ziyarete açilmis, 2011-2013 yillari arasinda TBMM tarafindan yapilan yenileme çalismalari sonrasinda Kültür ve Turizm Bakanligina devredilmistir. Günümüzde Kongre Binasi, Atatürk Resim Heykel Müzesi ve Galerisi Müdürlügü olarak hizmet vermekte Kongre Binasinda ayrica küçük ölçekli bir de Sanat ve Edebiyat Kütüphanesi yer almaktadir.


Kaynak: Erzurum Kültür ve Turizm Il Müdürlügü - Dersimiz Erzurum Kitapçigi (Sehirder Yayinlari - Müze Müdürlügü)

Yorumla
Facebook Twitter Telegram Whatsapp Linkedin Pinterest
{{begeni}} {{yorumsayi}}
15 Haziran 2019 08:45
Kullanıcı
{{item.IsimSoyisim==' '?"Kayıtsız Kullanıcı":item.IsimSoyisim}}
{{tariheCevir(item.KayitTarihi)}}

{{item.YorumMetni}}

{{item.BegenSay}}
Oturum Açınız

Yorum yazmak için oturum açmalısınız.

Oturum Aç Üye Ol

Mağazada Çok Satılanlar

Mağaza

ERZURUM NAMAZ VAKİTLERİ

İMSAK
{{item[0]}}
GÜNEŞ
{{item[1]}}
ÖĞLE
{{item[2]}}
İKİNDİ
{{item[3]}}
AKŞAM
{{item[4]}}
YATSI
{{item[5]}}