GÜNCEL

Atatürk'ün Erzurum'a Gelişi Kutlandı! Peki Atatürk Erzurum'u Tesadüfen Mi Seçti?

Atatürkün Erzuruma Gelişi Kutlandı! Peki Atatürk Erzurumu Tesadüfen Mi Seçti?
Atatürk'ün Erzurum'a Gelişi Kutlandı! Peki Atatürk Erzurum'u Tesadüfen Mi Seçti?

Atatürk'ün Erzurum'a Gelişinin 100. Yılı

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Erzurum’a gelişinin 100.üncü yıl dönümü nedeniyle tören düzenlendi. Vali Okay Memiş Atatürk'ün Erzurum'u tesadüfen seçmediğini anlattı.

Erzurum'un, Aziziye İlçesindeki Şehitlik Parkı'nda düzenlenen tören sonrası, Erzurum Valisi Okay Memiş, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen 9. Kolordu Komutanı Tümgeneral Veli Tarakçı, askeri ve mülki erkan, vatandaşlar, atlı ciritçiler ile öğrenciler Atatürk'ün şehre giriş yaptığı tarihi İstanbul Kapı önünden Havuzbaşı Meydanı'na kadar davul zurna eşliğinde yürüyüş yaptı.

Atatürk'ün Erzurum'a Gelişi

Sekmen: Milli Mücadele Ateşi Erzurum'da Yakıldı

Kutlama, Havuzbaşı’nda Atatürk Anıtına çelenk sunulmasıyla devam etti. Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, günün anlam ve önemine binaen yaptığı konuşmada 23 Temmuz'un Milli Mücadele meşalesinin Erzurum'da yakıldığını söyledi. 

Rus işgalleri ve Ermeni mezalimini yaşamış, hunharca katliamlara maruz bırakılan, işkencelerin ve soykırımların en acısını yaşamış Erzurum'un, ülkenin ve milletin bölünmez bütünlüğü uğruna en milli, en yerli ve en ulvi mücadeleyi başlattığı gün olduğunu belirten Sekmen, "Gazi Mustafa Kemal Paşa'nın, kendi ifadesiyle, 'Benim Erzurum'a gelişim, bütün milletin ateşten bir çember içerisine alınmış olduğu bir zamana rastladı' dediği ve yine Paşa'nın, milletin bir bütün olduğunu ve kesinlikle parçalanamayacağını, hele hele manda ve himayenin ki, asla kabul edilemeyeceğini, tüm dünyaya ilan etmek için Erzurum'a geldiği gündür" diye konuştu.

Başkan Sekmen’in konuşmasının ardından Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı halk oyunları ekibi ve mehteran ekibi tarafından yapılan gösteriler vatandaşlar tarafından ilgiyle izlendi. Tören sonrası Vali Okay Memiş ve beraberindeki heyet Atatürk evini ziyaret etti.

Atatürk'ün Erzurum'a Gelişi

Vali: Atatürk Erzurum’u Tesadüfen Seçmedi

Vali Memiş, burada yaptığı açıklamada, 23 Temmuz 1919’da Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Erzurum Kongresi vesilesi ile şehre gelişinin 100. yılını kutladıklarını söyledi. 

Kurtuluş Savaşı’nın mihenginin Erzurum'da yaşandığını kaydeden Vali Memiş, “Kazım Karabekir Paşa 15. Kolordu Komutanı ve Osmanlı ordusunun en diri askeri birliği, ilişiği kesilmiş olmasına rağmen Atatürk'e Paşam emrinizdeyim diyor. Hatta Atatürk kendi kıyafetlerini çıkarıp dönemin valisi Münir Bey'in takım elbisesini giymiştir. Atatürk 57 Gün Erzurum'da kalıyor, dadaşlar onu bağrına basıyor.” dedi. 

Atatürk'ün Erzurum'a Gelişi

Erzurum Tarih Boyunca Önemli Kahramanlıklar Gösterdi

Atatürk’ün Erzurum’u tesadüfen seçmediğini, Erzurumluların tarih boyunca önemli kahramanlıklar gösterdiğini aktaran Vali Memiş, “Erzurum bir gazi şehir. Gerek 93 harbinde gerekse de Ermeni mezaliminde Dapan Ovası'ndan batıya kimseyi geçirmiyor. Dadaşlar, Erzurumlular bu kültüre sahip olan bir millet. Türkiye'de bu anlamda kendimizle ne kadar gurur duysak azdır. Erzurumlular, Atatürk buraya geldiğinde onu önce komisyonların başkanı seçiyorlar,  27 Ağustos 1919’da fahri hemşerilik beratı veriyorlar. Kendisini daha sonra da Erzurum Milletvekili seçiyorlar. Erzurumlular onu onurlandırıyor, ona moral veriyor. Allah hepsinden razı olsun, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü, silah arkadaşlarını, o dönemde mücadele eden herkesi minnetle yâd ediyoruz. Biz bu milli şuurla yolumuza devam ediyoruz.”

Kaynak: Erzurum Valiliği

Yorumla
Facebook Twitter Telegram Whatsapp Linkedin Pinterest
{{begeni}} {{yorumsayi}}
4 Temmuz 2019 20:43
Kullanıcı
{{item.IsimSoyisim==' '?"Kayıtsız Kullanıcı":item.IsimSoyisim}}
{{tariheCevir(item.KayitTarihi)}}

{{item.YorumMetni}}

{{item.BegenSay}}
Oturum Açınız

Yorum yazmak için oturum açmalısınız.

Oturum Aç Üye Ol

Mağazada Çok Satılanlar

Mağaza

ERZURUM NAMAZ VAKİTLERİ

İMSAK
{{item[0]}}
GÜNEŞ
{{item[1]}}
ÖĞLE
{{item[2]}}
İKİNDİ
{{item[3]}}
AKŞAM
{{item[4]}}
YATSI
{{item[5]}}