BİLİYOR MUYDUNUZ?
12 Yaşında Onbaşı Rütbesi Alan Erzurumlu Kadın Kahraman Nezahat Onbaşı!
8 Yaşında Cepheye Giden Nezahat Onbaşı!
Nezahat Onbaşı (Nezahat Baysel) Hafız Hâlid Bey ve Hadiye hanımın kızları olarak 1909 yılında Erzurum'da doğdu. Annesi Hadiye hanımı 8 yaşındayken veremden kaybetmesi üzerine babası kendisini kimseye emanet edemedi ve yanında cepheye götürdü. 12 Yaşında onbaşı rutbesi aldı.
Nezahat Baysel ilk kez 1. Dünya savaşı sırasında babası Hâlid bey ile Çanakkale cephesinde savaş ortamıyla tanışmış oldu. Nezahat Baysel babasını alayının İzmit'e nakledilmesi sonucu artık talimlere katıldı ve at binmeyi silah kullanmayı öğrendi. Babası ile birlikte savaşlarda cephelerde yerini alarak çatışmalara katıldı. Bu yüzden kendisine 12 yaşında “onbaşı rütbesi” verildi.
Nezahat Onbaşı Milli mücadele yıllarında babası Hâlid beyin mühim bir karar vererek emrindeki 70. Alay ile birlikte Anadolu'ya Milli Mücadele'ye katılmaya karar verdi. 70. Alayı Kuvayı Milliye birliklerinin olduğu bölgeye kaçırarak Mustafa Kemal'in emrine verdi.
1920 Yılında Üzerine İlk Kez Askeri Kiyafet Giydi...
Babası Hâlid beyin yanından ayrılmayan Nezahat Onbaşı, Geyve, Sakarya, Gediz, Birinci ve İkinci İnönü savaşları ile Konya isyanında görev aldı. 1920 yılında askeri kıyafetleri ilk defa üstüne giydi. Cephede Mustafa Kemal Paşa, İsmet İnönü ve Çerkes Ehem ile tanıştı. İsmet İnönü Nezahat Onbaşı'ya “kurmay” unvanı verdi.
Milli Mücadele'nin devam ettiği günlerde Nezahat Onbaşı'nın durumu Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde gündeme geldi. Sırasıyla Bursa milletvekili Emin Bey, kendisine ilk istiklal madalyasının verilmesini tekli etti. Ardından İzmit milletvekili Hamdi Namık Bey çeyiz verilmesini, Tunalı Hilmi bey ise paşalık unvanı verilmesini teklif etti. Teklifler mecliste kabul gördü. Ancak savaş zamanı karşılaşılan durumlar yüzden Nezahat Onbaşı unutuldu. Kedisi de bu konun üzerine fazla düşmedi ve ısrar etmedi.
1931 Yılında Evlendi...
Savaştan sonra babası Hâlid Bey ile İstanbul'a dönen Nezahat Onbaşı Kumkapı'da açılan Fransız Jan Dark Enstitüsü'ne girdi. Kısa bir süre sonra babasının ikinci evliliği üzerine okul hayatına veda eden Nezahat Onbaşı, Daha sonra Mustafa Kemal Atatürk'ün yaveri olarak görev yapan 1931 yılında Yüzbaşı Rıfat bey ile evlendi. İki kız çocukları oldu. Soyadı kanunu çıktığında çift “Baysel” soyadını aldı.
1974 yılında eşini kaybeden Nezahat Baysel, 1986 yılında Dolmabahçe Sarayı'nda düzenlenen bir törenle kendisine dönemin Türkiye Büyük Millet Meclisi başkanı Necmettin Karaduman tarafından Takdir Beratı (Şükran Belgesi) verildi.
Gülhane Askeri Tıp Akademisi'nde Vefat...
Nezahat Baysel, 24 Eylül 1994 yılında Gülhane Askeri Tıp Akademisi'nde vefat etti. Cenaze töreni, askerlerin katılım ile gerçekleşti ve naaşı, Karaca Ahmet Mezarlığı'na defnedildi.
{{item.IsimSoyisim==' '?"Kayıtsız Kullanıcı":item.IsimSoyisim}}
{{tariheCevir(item.KayitTarihi)}}{{item.YorumMetni}}