GÜNCEL

17 Ağustos Depremi Sonrası Merak Edilenler!

17 Ağustos Depremi Sonrası Merak Edilenler!
17 Ağustos Depremi Sonrası Merak Edilenler!

17 Ağustos Depremi!

1999 yılında yaşanan acı olay ve merak edilenler. Deprem kaç şiddetinde oldu, kaç kişi öldü, ölülere ulaşıla bilindi mi ve hangi ülkeler yardım etti?

Türkiye'nin yaşadığı büyük felaketlerden birisi olan olarak tarihe geçen 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi'nin üzerinden yıllar geçti. İstanbul, Kocaeli ve Sakarya başta olmak üzere hayatını kaybedenler için yurt genelinde çeşitli yerlerde törenler düzenleniyor ve dualar okunuyor.

17 Ağustos 1999 gecesi saat 03.02 sularında 7.5 büyüklüğünde gerçekleşen deprem neticesinde büyük çapta can ve mal kaybı yaşandı. 600 bin kişi evsiz kaldı.16 milyona yakın insan ise çeşitli şekillerde etkilendi. Türkiye için oldukça acı tecrübelere sahip bu günde, konuya yönelik araştırmalar yoğunluk kazandı. Öyle ki, asrın felaketi olarak değerlendirilen bu olay hakkında bilgi edinmek isteyen vatandaşlar '17 Ağustos Gölcük Depremi kaç şiddetin oldu ve kaç kişi öldü?' sorusuna cevap arıyor. Sizler için hazırlanan haberde 17 Ağustos Depremi hakkında tüm bilgilere ulaşabilirsiniz.

17 Ağustos Depremi Sonrası Merak Edilenler!

Bir Çok İnsan Ailelerinin Mezarlarına Ulaşamadı...

Takvimler 17 Ağustos 1999'u gösterdiğinde ülkemiz açısından oldukça ağır ve yaralarla dolu bir deprem tecrübesini edinmek zorunda kaldık. Marmara Depremi olarak da adlandırılan 17 Ağustos Depremi'nin üzerinden tam olarak 20 yıl geçti. Asrın Felaketi olarak değerlendirilen olayın maddi yaraları devletin de desteğiyle kapanırken, manevi yaralar ise henüz kapanabilmiş değil. Bir çok insan halen daha ailelerinin mezarlarına ulaşa bilmiş değil. İstanbul, Kocaeli, Yalova ve Sakarya başta olmak üzere hayatını kaybedenler için törenler düzenlenirken dualar da okunuyor. Törenlere devlet erkanından da katılım sağlanırken manevi acıların dindirilmesi ve bir daha böyle bir felaket yaşanmaması için vatandaşların bilinçlenmesi amaçlanıyor.

17 Ağustos Depremi Sonrası Merak Edilenler!

17 Bin 480 Kişi Resmi Rakamlara Göre Hayatını Kaybetti...

17 Ağustos depremi tüm Marmara Bölgesi'nde, Ankara'dan İzmir'e kadar geniş bir alanda hissedildi. Resmî raporlara göre 17 bin 480 ölüm, 23 bin 781 yaralanma oldu. 505 kişi sakat kaldı. 285 bin 211 ev, 42 bin 902 iş yeri hasar gördü. Ayrıca 133 bin 683 çöken bina ile yaklaşık 600 bin kişi evsiz kalmıştır. Yaklaşık 16 milyon insan, depremden değişik düzeylerde etkilenmiştir. Bu nedenle Türkiye'nin yakın tarihini derinden etkileyen en önemli olaylardan biridir.

Deprem gerek büyüklük, gerek etkilediği alanın genişliği, gerekse sebep olduğu maddî kayıplar açısından son yüzyılın en büyük depremlerinden biridir. Depremin Türkiye'nin önemli bir sanayi bölgesi olan Marmara Bölgesi'nde meydana gelmiş ve çok geniş bir coğrafyayı etkilemiş olması, ülkede büyük sıkıntılara neden olmuştur.

17 Ağustos Depremi Sonrası Merak Edilenler!

Deprem 7,5 Şiddetinde Yaşandı...

Richter ölçeğine göre 7,5 Mw büyüklüğünde gerçekleşen deprem, saat 3:02 de, 40,70 kuzey enlemi ile 29,91 doğu boylamının tarif ettiği bölgede, İzmit'in 11 km güneydoğusunda meydana gelmiştir.

Depremin büyüklüğü çeşitli kuruluşlar tarafından değişik değerlerde bildirilmiş ise de moment şiddeti büyüklüğü Mw = 7,5 ve yüzey dalgası büyüklüğü Ms = 7,7 değerleri civarında değişmektedir.

En Çok Koceeli Etkilendi...

Resmî rakamlarla Gölcük depremi'nde; Bolu'da 270, Bursa'da 268, Eskişehir'de 86, İstanbul'da 981, Kocaeli'nde 9.477, Sakarya'da 3.891, Yalova'da 2.504, Zonguldak'ta 3 olmak üzere toplamda 17.480 kişi hayatını kaybederken 2010 yılında yayımlanan Meclis Araştırması Raporu'nda sayı düzeltilerek bu depremde, 48 bin 901 yaralı, 505 sakat kalanların yanı sıra yıkılan ve ağır hasar gören bina sayısı da 96.796 konut ve 15.939 işyeri olarak belirtildi.

52 Ülke Yardım Eli Uzattı...

Marmara Bölgesi'ni etkisi altına alan 99 depremi, tüm dünyada büyük etki yarattı. Toplamda 52 ülkenin yardım ettiği olayda bu ülkeler arasında: Almanya, Amerika Birleşik Devletleri, Azerbaycan, Bangladeş, Belçika, Birleşik Arap Emirlikleri, Birleşik Krallık, Cezayir, Fas, Finlandiya, Fransa, Gürcistan, Irak, İsrail, İsveç, İtalya, Japonya, Kıbrıs Rum Kesimi, KKTC, Macaristan, Malezya, Mısır, Pakistan, Rusya, Suudi Arabistan, Ürdün, Yunanistan yer alıyordu.

Kaynak: Sabah Gazetesi

Yorumla
Facebook Twitter Telegram Whatsapp Linkedin Pinterest
{{begeni}} {{yorumsayi}}
17 Ağustos 2019 14:01
Kullanıcı
{{item.IsimSoyisim==' '?"Kayıtsız Kullanıcı":item.IsimSoyisim}}
{{tariheCevir(item.KayitTarihi)}}

{{item.YorumMetni}}

{{item.BegenSay}}
Oturum Açınız

Yorum yazmak için oturum açmalısınız.

Oturum Aç Üye Ol

Mağazada Çok Satılanlar

Mağaza

ERZURUM NAMAZ VAKİTLERİ

İMSAK
{{item[0]}}
GÜNEŞ
{{item[1]}}
ÖĞLE
{{item[2]}}
İKİNDİ
{{item[3]}}
AKŞAM
{{item[4]}}
YATSI
{{item[5]}}