BİLİYOR MUYDUNUZ?

Erzurum'un Neyi Meşhur?

Erzurumun Neyi Meşhur?
Erzurum'un Neyi Meşhur?

Erzurum'un Tarih, Lezzet ve Hediyelik Eşya Açısından Neyi Meşhur?

Doğu Anadolu Bölgesi'nin en büyük ili sema ile yeryüzünün buluştuğu, sırtını Palandöken dağına veren dadaşlar diyarı 'Erzurum'un neyi meşhur?' sorusuna cevap arıyoruz.

Erzurum genelde soğuk iklimi ve kış turizmi ile bilinir. Bunun dışında Erzurum'un neleri meşhur pek bilmediğimiz, Google arama moturunda yapılan aramalardan ortaya çıkıyor. Biz konuda ki bilgi eksikliğini gidermeye çalışacağız.

İşte Erzurum'un Meşhurları!

Çifte Minareli Medrese

Çifte Minareli Medrese

Erzurum tarihi eser bakımından çok zengindir. Bunlar arasında Taşhan (Rüstem Paşa Bedesteni), Aziziye Tabyası, Çifte Minareli Medrese, Üç Kümbetler, Lala Paşa Cami, Ulu Cami, Yakutiye Medresesi, Erzurum Kalesi, Yusuf Ziya Köşkü,Çobandede Köprüsü, Meryem Ana Kilisesi, Öşvank Kilisesi daha ilgi çekicidir. Meşhur olanı ise Çifte Minareli Medrese olarak karşımıza çıkıyor.

Çifte Minareli Medrese Hakkında

Anadolu'nun tarih kokan şehri Erzurum'da 39 odası ve 4 eyvanı ile Çifte Minareli, bir diğer adı ile Hatuniye Medresesi Erzurum'un sembolüdür.
Çifte Minareli Medrese'nin kitabesi olmadığından yapılış tarihi tam bilinmese de 13. yüzyılın sonlarında yapıldığı tahmin edilmektedir. Selçuklu Sultanı Alaattin Keykubat'ın kızı Hundi Hatun veya İlhanlı hanedanlarından Padişah Hatun tarafından yaptırılmış olabileceği düşüncesi ile adına Hatuniye Medresesi de denilmektedir.

Cağ Kebabı

Cağ Kebabı

Cağ kebabı yatık döner olarak da bilinir.

Cağ kebabı önceden terbiye edilmiş etin yatık bir şişe geçirilip odun ateşi üzerinde pişirilmesiyle hazırlanır. Oğlak veya yağlı kuzu budundan yapılan bir çeşit kebap olan cağ kebabı, Cağ adı verilen şişler kullanılarak servis yapıldığından bu adı almıştır.

Hazırlanan parça etler, bu malzemeye eklenen soğan, reyhan, tuz ve karabiber gibi baharatlar ile birlikte iyice yoğrulur. Daha lezzetli olması istenirse hazırlanan et 24 saat serin ortamda veya buzdolabında dinlendirilir ve bu süre sonunda cağ kebabı pişirilmeye başlanabilir. Et yatık biçimde odun ateşinin kızgın közüne 10–15 cm yüksekte pişirilir ve döner bıçağı ile birer porsiyon kesilip cağ üzerinde ızgaraya konulur. Burada biraz daha pişirilir.

Kebap, yanında soğan, domates ve sivri biber ve tandır ekmeği veya lavaş ile birlikte servis edilir.

Oltu Taşı

Oltu Taşı

Oltu ve çevre ilçeler Olur, Tortum ve Yusufeli yörelerinde çıkarılan Oltu Taşı "bico" olarak da adlandırılmaktadır.

Oltu taşı, Erzurum'un Oltu ilçesinin kuzeydoğu kesiminden çıkarılmakta olan yarı değerli bir taştır. Kolay işlenebilme özelliğinden dolayı takı ve ziynet eşyası yapımında kullanılır.

Oltu taşının fiziksel ve kimyasal özellikleri incelendiğinde başlıca şu özelliklere sahip olduğu görülür: Mohs sertlik skalasına göre 3 sertliğe, 1.5 yoğunluğa sahip ve karbon içeriği yüksek olan bir yarı değerli süstaşıdır. Çıra gibi is çıkararak yanar ve geride sigara külüne benzer bir artık bırakır. Linyite göre çok bitümlü ve çok sık yapılı olmasına karşın genelde kompakt linyit olarak tanımlanabilir. Sürtünme ile elektriklenir ve hafif cisimleri çeker. Yanma esnasında aniden soğutulursa donar, camlaşır ve kalıp halini alır. Oltu taşı, yerkabuğu içinde iken yumuşak, hava ile temas ettiğinde sertleşen, bitümce zengin kompakt bir linyit çeşididir. Erzurum 'a özgü oltu taşı Oltu ilçesinden güç koşullar altında çıkarılmakta olup, bu taş ile tespih anahtarlık, gerdanlık, broş, küpe, saç tokası, tarak, ağızlık, yüzük, bilezik, sigaralık ve çeşitli süs eşyaları yapılmaktadır.

Oltu taşı siyah, tıkız, parlak ve kavlı biçiminde kırıkları olan, parlatılabilen, tıraşlanabilen bir nevi linyit taşıdır. Erzurum'da Oltu taşı altın ve gümüşle birlikte kullanılarak çeşitli takı aksesuarları yapılmaktadır. Oltu taşının ocaktan çıkarılması ve işlenmesi oldukça zordur. Çok çabuk kırılma özelliğinden ötürü çıkarılma ve işlenmesinde özel aletler kullanılmaktadır.

Oltu taşı; Orta Çağlarda tespih, kutsal sayılan sandık, ve heykel yapımında kullanılmaktayken, XIX. yüzyılda mücevher yapımında da kullanılmaya başlanmıştır. Günümüzde Erzurum ilinin Oltu ilçesinde üç yüzden fazla maden ocağından çıkarılmaktadır.

Oltu Taşının Özellikleri

Topraktan çıktığında çok yumuşak olmasına rağmen, hava ile temas edince sertleşme özelliğine sahip, işlenmesi kolay, işlendikçe sertleşen, kullanıldıkça parlayan, genelde siyah, bazen de kahverengi, çıra gibi alevli bir şekilde ve is çıkararak yanan, sürtünme ile elektriklenmek suretiyle hafif cisimleri çeken özelliklere sahiptir.

Erzurum Yöresel Lezzetleri

Erzurum mutfak kültürünün yöreye has lezzetleri için TIKLAYIZ

Erzurum'da Gezilecek Yerler

Erzurum şehir merkezinde gezilecek yerler ve ulaşım imkanları için TIKLAYINIZ

Görsel Kaynak: Nihat Kılıçoğlulları

Yorumla
Facebook Twitter Telegram Whatsapp Linkedin Pinterest
{{begeni}} {{yorumsayi}}
12 Şubat 2021 09:43
Kullanıcı
{{item.IsimSoyisim==' '?"Kayıtsız Kullanıcı":item.IsimSoyisim}}
{{tariheCevir(item.KayitTarihi)}}

{{item.YorumMetni}}

{{item.BegenSay}}
Oturum Açınız

Yorum yazmak için oturum açmalısınız.

Oturum Aç Üye Ol

Mağazada Çok Satılanlar

Mağaza