BİLİYOR MUYDUNUZ?

Erzurum'da Yıllar Öncesine Ait Bu Fotoğraf Karesi Neler Anlatıyor Merak Ediyor Musunuz?

Erzurumda Yıllar Öncesine Ait Bu Fotoğraf Karesi Neler Anlatıyor Merak Ediyor Musunuz?
Erzurum'da Yıllar Öncesine Ait Bu Fotoğraf Karesi Neler Anlatıyor Merak Ediyor Musunuz?

Bir Fotoğraf Karesi ve Anlattıkları!

Tarih araştırmacısı Muzaffer Taşyürek Erzurum geçmişine ışık tutan paylaşımlarına bir yenisini ekledi. Taşyürek Erzurum Saray Sineması'nın farklı açıdan fotoğrafını yayımladı. Paylaşım sonrası yapılan yorumlar ile fotoğraf karesinin ışık tuttuğu bir dönem anılarda tazelendi.

Taşyürek paylaşımında, "Burası saray sineması 1960 da yandı. Yanışını hatırlıyorum. İlk sinemaya burada gitmiştim. Ayhan ışığın 'Dikenli Çıt' filmi, Erzincan Kapı çarşısına bakan kısmın da sinemanın çıkış kapıları vardı. Burada ki dükkanları yazarken önemli bir bilgi notu düştü. Mustafa Kemal Paşa'nın Şevrole/Bıyık marka siyah otomobili, Eşrefağazade Haşim Bey-Nuhi Beyler satın alıyorlar, daha sonra Un fabrikaları olan Mustafa Keskinere satmışlar. Bilahare sinemanın altında... (İsmi tam olarak öğrenince yazacağım) tarafından satın alınmış. Burayı en iyi bilen kişi Muhterem Hocam Sadrettin Haşıloğlu, kendisi bize sanırım buraları hakkında bilgi verecek ve kitabımıza girecek" ifadelerine yer veriyor.

Sadrettin Haşıloğlu Paylaşıma Katkı Sunuyor...

Erzurum değerlerinden 53 yıllık hukuk adamı Sadrettin Haşıloğlu ise Muzaffer Taşyürek'in paylaşımına, "Sevgili hocam otomobilin yukarıda ifade edildiği gibi meyhaneci Nazmi beye ait... Sinemanın çıkışından yukarı doğru dükkanlar 1'incisi babam İnşaat mütahidi Salim Haşıloğlu, 2'incisi kasap Seyfettin (Dere mahallleli) 3'üncüsü Mütahhit Danışman rahmetli müftü Sakip beyin kardeşi, 4'üncü ve 5 ci dükkanlar Terzi ismini şu anda hatırlamıyorum... Ondan sonra yukarı çıkan ikinci kat da 12 Mart Spor kulubü, yönetcisi fotoğrafçısı Cahit ve Ziya ağabey, Palandöken külübü başkanı değil, bu spor kulubünden sonra Avukat Necmettin Evcimen ve Avukat Süreyya Şarman (köpeği de vardı) (Eski Baro başkanı)... Altta otomobilin arkasındaki diğer dükkanlar çıkışın sağında Terzi (iki kardeş) Meyhaneci Nazmi bey Hasan Tahsin Memişoğlu (meyhaneci) de bir yıl kadar bu dükkanlarda içki satmıştır."

Sinemanın karşısında iki katlı binada Avukat Veli İbrahimhakkıoğlu ve asker doktor olduğunu aktaran Haşıloğlu, "Erzincan kapı girişinde Fırın onun karşısında Bakkal Hakkı paşa var. Bitişiğinde Akköklerin işlettiği fırın karşısında kasap osman ve bitişiğinde Cemal ağanın büyük dükkanı..."

Taşyürek Devreye Giriyor...

Taşyürek Haşıloğlu'ndan ,"Yokuşun altında İzzet beyin oğulları ile onun karşısında ki konakta Şeref beyin çocuklarını ve mesleklerini de yazarsanız mutlu olurum. O sırada İzzet beyin evinin yanında PTT müdürü oturuyormuş..."

Haşıloğlu, " İzzet Emek'in iki oğlu vardır. Fazli Emek, Ziraat Mühendisi, eşi Avukat Yüksel hanım Ketecioğlu, diğeri Erol Emek, inşaat teknikeri... Şeref bey serbest muhasebeci oğlu Ercan Esen kızı avukat (Av ve eski CHP milletvekili Çetin Bozkurtun eşi Avukat), Çetin Bozkurt eşi Güngör Esen (Bozkurt)... İzzet beyin yanında oturan emekli PTT Müdürünün oğlu Sefa Kıranoğlu vefat etti. Emekli Ziraat Bankası müdürlerindendi babasının ismini unuttum..."

Diğer Yorumcular...

Taşyüreğin sosyal medya paylaşımı sonrası yorumculardan Selcuk Dertli, 'Bir kaç şey de ben yazayım hocam sagtaraftaki Vanı Efendi Cami... Soldakı Şeyhler Cami herkes tahmin eder sanırım sinemanın karşısındaki baştan 3 konak mıhcıların konagı polis Hüsonun evi... Eski halini bildiğimden net çıkarıyorum...'

Ahmet Azizcan ise "Burası Çavuşoğlu sokağının başından yukarı... O Çavuşoğlu sokağı başında Elktrik direğinin yanında ayakkabı tamircisi Tahdin amca vardı. Futbol topu bile tamir eder diker şişirir verirdi. Allah Rahmet eylesin mekanı cennet olsun. Biz yazıcı çeşmesinin (eski yeri) karşısındaki 3 katlı mavi evde oturuyorduk. Kendi evimizdi, şimdi yerinde park yapılmış. Babam istasyon tarafıdeki sebze halinden komisyoncu Hacı Sebahattin Erzincanlı (Azizcan) dır."

Yorumla
Facebook Twitter Telegram Whatsapp Linkedin Pinterest
{{begeni}} {{yorumsayi}}
21 Eylül 2019 12:19
Kullanıcı
{{item.IsimSoyisim==' '?"Kayıtsız Kullanıcı":item.IsimSoyisim}}
{{tariheCevir(item.KayitTarihi)}}

{{item.YorumMetni}}

{{item.BegenSay}}
Oturum Açınız

Yorum yazmak için oturum açmalısınız.

Oturum Aç Üye Ol

Mağazada Çok Satılanlar

Mağaza