BİLİYOR MUYDUNUZ?

93 Harbinde 7'den 70'e Erzurum'u Ayağa Kaldıran Memi Hocanın Türbesi Öğrencilere Emanet!

93 Harbinde 7den 70e Erzurumu Ayağa Kaldıran Memi Hocanın Türbesi Öğrencilere Emanet!
93 Harbinde 7'den 70'e Erzurum'u Ayağa Kaldıran Memi Hocanın Türbesi Öğrencilere Emanet!

Erzurumun Manevi Değerleri!

93 harbi sırasında Erzurum'da kıvılcımlanan halk hareketine öncülük eden Muhyi Efendi bir diğer adı ile Mehi veya Memi hocanın kabri bir dönem yıllarını verdiği öğrencilerinin torunlarına emanet.

Erzurum 93 harbinde, milli mücadeleye katılmak için yanıp tutuşuyor. Dadaşların bu isteğine vatan ve bayrak yolunda, Attar Necip Efendi, Dikici Mehmet Usta, Binbaşı Zühtü, Müftü Ali efendinin torunu ile birlikte Firdevsoğlu Kışlasında Gazi Ahmet Muhtar Paşa'nın huzuruna çıkarak 7'den 70'e Erzurum ahalisinin devlet düşmanıyla ölünceye kadar çarpışmaya hazır olduklarını bildiriyorlar.

Bu öncülerin başında yer alan Memi hocanın doğum tarihi ve kesin olarak nerede dünyaya geldiği bilinmemekle beraber 1900 yılında vefat ettiği kaydedilen Muhyi Efendi bir diğer adı ile Mehi veya Memi hoca küçük yaşlarda Erzurum'a gelerek Solakzade Ahmet Tevfik Efendi'den ders okumuş, icazet almış takva sahibi bir zat olarak biliniyor.

Muhyi Memi Hocanın Türbesi Öğrencilere Emanet!

Ömrü Talebe Yetiştirmeyle Geçti...

Yaşadığı dönemde halkın gözünde haramdan sakınan takva ve keramet sahibi bir gönül insanı olduğu kabul edilmiş ve hiç evlenmemiştir. Kendini Allaha talebe yetiştirmeye adamış bir zat olan Memi Hoca, Erzurum Yoncalık semtinde ki evinde kış aylarını tamamen talebe okutarak geçirmiş, yaz mevsiminde ise ıssız yerlerde inziva edip dolaşmakla ömrünü tamamlamış, vefatına takiben medrese haline getirdiği ikametgahına defnedilmiştir.

Şimdilerde Muhyi Efendi-Mehi veya Memi Hoca Türbesi Eski Kırmacı Mahallesinde Vali Hafız Paşa İlkokulu bahçesinde öğrencilerinin tarunlarına emanet.

Memi Hocanın Türbesi Öğrencilere Emanet!

Görsel Kaynak: Nihat Kılıçoğulları

Yorumla
Facebook Twitter Telegram Whatsapp Linkedin Pinterest
{{begeni}} {{yorumsayi}}
24 Eylül 2019 14:01
Kullanıcı
{{item.IsimSoyisim==' '?"Kayıtsız Kullanıcı":item.IsimSoyisim}}
{{tariheCevir(item.KayitTarihi)}}

{{item.YorumMetni}}

{{item.BegenSay}}
Oturum Açınız

Yorum yazmak için oturum açmalısınız.

Oturum Aç Üye Ol

Mağazada Çok Satılanlar

Mağaza