SÖYLEŞİ - RÖPORTAJ
Erzurum Kadınının Gücü Anadolu Su Böreğinin Hikayesi!
Su Böreğini Ulaşılabilir Yapmak
Anadolu Su Böreği CEO'su Serkan Akköse İşletmesinin Hikayesini Anlattı!
İktisat fakültesi mezunu, 'Dünyanın tek ekmek kapısı devlettir' düşüncesinde KPSS'ye çalışırken, bir problem tespit edip o problemin üzerine kararlılıkla giden Erzurumlu Anadolu Su Böreği CEO'su Serkan Akköse'den başarı hikayesini dinledik.
Mütevazi kişiliği ile başarının kendisine ait olmayıp, 'Erzurum Kadınının Gücü' söylemini dile getiren Anadolu Su Böreği CEO'su Serkan Akköse, işletmesinin dünden bugüne gelişini ve ileriye yönelik hedeflerini anlattı.
İşte Anadolu Su Böreği ve Erzurum Kadınının Gücü!
Akköse, ilk olarak Anadolu Su Böreği fikrinin kendisinde nasıl oluştuğunu aktarıyor. Ticarette önemli olanın bir problemi tespit etmek olduğuna vurgu yapıyor.
Bugün dünya devi bütün markaların bir problemi tespit edip bunun üzerine yoğunlaştıklarına değiniyor ve "Mesela Google'yi oluşturanlar, insanların bilgiye ulaşamadığını problem olarak görmüş ve buna bir çözüm bulmuşlar. Sonuç olarak Google'yi kurmuşlar. Tesla yine aynı şekilde mazotlu ve benzinli araçların dünyayı kirlettiğini söylemiş. Bir problemi fark etmiş ve elektrikli aracın olması gerektiğini düşünmüş. O da sonuç itibariyle bir dünya devi olmuş. İnternet alışverişinin dev firması Amazon, aynı şekilde internette online alışverişin yavaş ilerlediğini fark etmiş. Kargo sürecinde problemler olduğunu görmüş ve bir dünya devi olmuş..."
Kendisinin de bir problem aradığını ve problemi bulduğunu söyleyen Akköse, "Bu problem aslında hepimizin farkında olduğu, gözden kaçmış bir problemdi. Su böreğinin ana vatanı Erzurum'da su böreği yapan işletme yoktu..."
Su Böreği Problemi!
Anadolu Su Böreği CEO'su Akköse, ana vatanı Erzurum olan su böreğini, Erzurum'da istediğiniz an bulamama problemine dikkat çekerek, "Çok ilginç, bu problemde benim ayağıma dolaştı. İşte ticaretin ana kalemi bu problemi tespit etmekti. Biz bu problemi fark ettik ve buradan yola çıktık" diyor.
Bu arada su böreğinin, Erzurum'un en meşhur ve en zor hamur işi olduğunu dile getiriyor. Bir tepsi böreğin 3 saate yapıldığını, daha sonra bir saat diğer ayrıntıların sürdüğünü ve 4 saate bir tepsi böreğin yapıldığını anlatıyor.
Anadolu Su Böreği olarak bu meşakkatli işi üstlendiklerini ifade ediyor.
Güçlü Bir Fizibilite Çalışması ile Kolları Sıvıyor!
O sıralar Erzurum'da su böreği yapanın olmadığını anlatıyor. Asıl problemin de burada olduğunun altını çiziyor ve "Turizm şehriyiz, yerli yabancı turist ağırlıyoruz. Şehrimize gelenler sizin su böreğiniz meşhur hadi bir ikram edin ve ikram edecek yer yoktur. Çok güçlü bir fizibilite yaptım, Türkiye'de su böreği üretim tesislerinin hepsine ulaştım, tesislerini gezdim ve karar verip geldikten sonra bu işe kolları sıvadım" diye konuşuyor.
Peki Ailesi, Arkadaşları ve Dostları Destek Oldu Mu?
Akköse, "Burada önemli olarak gördüğüm noktalardan biri, her ticarete atılan için aman yapma, bitersin, mahvolursun, varını yoğunu kaybedersin deniyor. Bunlar kötü niyetli değildir. İnsanlarımız bunu yakınını korusun diye yapar. Aynı şeyleri bende yaşadım. Sordular, 'Fikrin ne?', 'Su böreği üreteceğim', ailem, akrabalarım ve arkadaşlarım güldü... Sen Erzurum'dasın, her evde su böreğinin en iyisi yapılıyor. 'Erkek halinle kadınlara su böreği mi satacaksın?' deyip karşı çıktılar. Dostlarım, 'Börekçimi olacaksın, her kes kariyer ve unvan peşinde sen gelmiş börekçilikten bahsediyorsun' dediler. Fizibilitemi çok iyi yaptığım için kulaklarımı kapata bildim. Asıl fotoğrafı görememişlerdi, ben işin daha detayına inmiştim, kararımı verdim ve başladım. Burada birinci nokta problemi fark ettim, ikinci olarak fizibilite çalışmamı yaptım ve emin olduktan sonra kulaklarımı kapattım."
Farklı Olmayı Seçti!
Bir çok kişinin evlerinde yaptığı böreğin işletmecisi bir fark ortaya koymalıydı diye konuşan Akköse, "İnovatik bir şey geldi aklımıza, aslında inovatikte değil, sıradan bir karton kutu bulduk, karton kutu inovatik bir yenilikti bu da insanların hoşuna gitti. Bunanla yola devam ettik.
Artık yerli yabancı turistlere su böreğinin ana vatanında su böreği tattırılacak bir işletme kurmuştum. Anadolu Su Böreği ve benim hikayem böyle başladı."
Sonrasında Neler Yaptı?
Akköse, "Burada problemi fark ettim fizibilitemi yaptım, peki iş bitti mi? Hayır bitmedi. Yapacağımız yeni şeyler var. Su böreğini üretirken aslına sadık kalmamız gerekiyordu. Evlerde kullanılan malzeme ile orijinal su böreğini üretmeye başladık.
Kaliteye Önem Verdi!
Su böreğinin en önemli kısmı tereyağı ve kullandığınız malzemedir. Burada eminim çoğu insan evinde kullandığı tereyağının gerçek tereyağı olup olmadığını bilmiyordur. Bizlerde elimize geçen tereyağının gerçek tereyağı olup olmadığı konusunda hassas davrandık. Erzurum'da ne yazık ki test yapacak bir laboratuvar yoktur. Bursa'da Tarım İl Müdürlüğünün çok teferruatlı bir laboratuvarının var olduğunu öğrendik. Buraya tereyağımızı gönderip kısa zaman içerisinde cevabını alıyoruz. Köy yumurtası kullandık. Üretimin her safhasını kontrol ediyoruz. Bunlarda böreğimize lezzet getirdi."
Müşteri Geri Dönüşlerini Önemsedi!
Müşterilerinin geri dönüşlerine can kulağı ile kulak verdiklerini kaydeden Akköse, "Her aldığımız geri bildirim için saatlerce konuşup çözüm ürettik.
Bu arada gıda sektöründe sürat ve hızın çok önemli olduğunu biliyorduk ve bu alana yatırım yaptık. Malum aç insan huzursuz, sinirli ve sabırsız olur. Bizlerinde çok hızlı olması gerekiyordu. Bu bağlamda, Erzurum'da 25 dakika da kapı teslimi sözünü verdik. Bu çok iddialı bir zamandı, bu taahhüt yerine getirildi. İl dışından taleplere ise 2 gün sözü verdik. Ki şoksuz bir ürün gönderiyorsanız 2 gün çok ciddi bir taahhüttü buda yerine getirildi.
Yüzde yüz müşteri memnuniyeti her firmanın klişe bir sözüdür. Herkes bunu söyler biz bunu gerçekten yaptık."
Markalaşma ve Reklama Yatırım!
Markalaşmaya önem verdiklerini ifade eden Akköse, "Kazandığımızı reklama verdik ve halk arasında bir söz vardır, 'Kazanacağımıza senet yaptık' bizde öyle yaptık. Bu arada çok kıymet bir iş yaptınız ama kimsenin haberi yok. O zaman yaptığınız işin bir anlamı yoktur. Bu hususta reklamı önemsedik. Müşterilerimizin müşterilerine anlatmalarıyla ise marka olduk."
Erzurum Kadınının Gücü!
Anadolu Su Böreğinin 2 yıllık bir firma olduğunu hatırlatan Akköse, "Benim en beğendiğim söz, 'Erzurum kadın gücü' evet 45 kadar bayan personelimiz var. Burada bu hanım kardeşlerimiz daha düne kadar evlerindeydiler. Ve belki kendilerine öz güvenleri yoktu... Anadolu Su Böreği onların iş hayatına atılmalarını sağladı. Bu insanlarımızın ellerinden çıkan lezzet takdir gördü."
Anadolu Su Böreği İl Dışına Açılıyor!
Günümüzde Erzurum'da 100'ün üzerinde noktada böreklerini sattıklarını ve il dışı çalışmalarının başladığını anlatan Akköse, "Şu an 12 şubemiz açılma aşamasına geldi. Şunu da ifade edeyim obez büyüyelim istemedim, kas yaparak ilerleyelim dedim. İlk önce Erzurum'u hallettik, ilerleyen 5 yıllık planımızda 81 ilimizde olmak istiyoruz."
{{item.IsimSoyisim==' '?"Kayıtsız Kullanıcı":item.IsimSoyisim}}
{{tariheCevir(item.KayitTarihi)}}{{item.YorumMetni}}