EĞİTİM
Tarihi Sınav Öncesi Son Taktikler
Sevgili Öğrenciler!
Uzun ve yorucu geçen bir maratonun daha sonuna geliyoruz.
Sekiz yıllık eğitim-öğretim hayatınızın ilk ciddi sınavı olan Liselere Giriş Sınavı (LGS) 20 Haziran Cumartesi günü saat 09.30’da başlayacak.
Sözel alanda 50 sorudan oluşan birinci oturum 75 dakika, sayısal alanda 40 sorudan oluşan ikinci oturum 80 dakika olarak uygulanacaktır. Özel gereksinimli olup ek süre tanınan öğrencilerin için de Yabancı Dil testinden muaf tutulan öğrencilerimizin birinci oturumda kullanacakları toplam süreleri 80 dakika, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi testinden muaf olan öğrencilerimizin birinci oturumdaki toplam süreleri 65 dakika,Yabancı Dil ve Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi testlerinden muaf olan öğrencilerimizin birinci oturumdaki toplam süreleri 65 dakika olarak belirlenmiştir.
Coronavirüs tedbirleri kapsamında bu yıl geçen yıllardan farklı olarak adaylar kendi okullarında sınava girecekler. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından görevlendirilen gözetmen öğretmenlerin eşliğinde sınava tabi tutulacak olan öğrencilerimiz, sosyal mesafe kurallarına uygun olacak şekilde sınıflara yerleştirilecekler.
Tarihe Tanıklık Etmenin Ötesinde Tarihi Yaşıyoruz...
Hiç kuşku yok ki sınavlar eğitim öğretim hayatımızın olmazsa olmazıdır.
Geçmiş yıllardan beridir edinilen her bilgi farklı sınav türleriyle test edilerek insanlar üzerindeki etkisi tespit edilmeye çalışılmıştır. Ancak belki de bu yıl eşi benzeri görülmeyecek şekilde salgın bir hastalık nedeniyle eğitim öğretime ara verilmiş olması kuşkusuz sınavlara hazırlanan öğrencilerimizi de derinden etkilemiştir.
Okulların uzun bir süre açılmaması, bazı sınavların tarihlerinin ertelenmesi ve Liselere Giriş Sınavı’nın da ertelenip ertelenmeyeceği konusu sınava hazırlanan öğrencilerimizi de doğal olarak tedirgin etmiştir. Ancak ülkemizde Coronavirüs'e karşı alınan tedbirler ve vatandaşlarımızın sağduyulu davranışları sayesinde kısmi olarak da olsa hayatımız normale dönmüş, öğrencilerimizin hayatlarında büyük öneme sahip olan LGS Sınavı’nın da hangi tarihte yapılacağı netlik kazanmıştır. Bu süreci çocuklarımızın ruhsal anlamda en az hasarla atlatacaklarına olan inancım her geçen gün katlanarak artmaktadır.
Aynı zamanda tarihte ilk kez böyle sınav sürecine denk geldiğimiz ve tarihe tanıklık etmenin ötesinde tarihi yaşıyor olduğumuz için de çok farklı duygular içerisinde olduğumu söylemek istiyorum.
Sınava Çok Az Bir Zaman Kaldı. Şimdi Neler Yapmalıyız?
Uzun çalışma temposunun ardından öğrencilerimiz LGS için artık son viraja girdiler. Yıl boyunca konu çalışıp çalıştıkları konuları soru çözümü yaparak pekiştiren öğrencilerimiz yine son haftayı da soru çözümü yaparak ve tabiî ki deneme sınavları çözerek geçirmelidirler.
19 Haziran Cuma gününe kadar öğrencilerimiz her gün mutlaka bir deneme sınavı çözmeye özen göstermelidirler. Hem konu çalışmanın hem de soru çözmenin son hafta için yorucu geçeceği kanaatindeyim.
Bu bir haftalık süreçte çözülen sorular üzerinden eksiklerini görerek çözemedikleri soruların cevapları üzerinden eksiklerini kapatmalarının daha sağlıklı olacağını düşünüyorum. Pandemi sürecinde öğrencilerimizin beslenme ve uyku düzenlerinde ciddi değişiklikler yaşandı. Uyku düzenlerini normale dönüştürmeleri adına her sabah 09.30’da deneme sınavlarını çözmeye başlamaları bir nevi gerçek sınavın da parolası sayılacaktır.
Verecekleri molaları da yine gerçek sınavın süresine uygun olacak şekilde ayarlamaları ve sınavda maske kullanımının zorunlu tutulacağını da göz önünde bulunduracak olursak evdeki deneme sınavlarında da maske kullanmalarının onlar için avantaj sağlayacağını düşünüyorum. Aynı zamanda bu süreçte öğrencilerimizin göz sağlıklarını koruyabilmeleri ve kendilerini daha zinde hissetmeleri için online ders ve online deneme sınavlarını sonlandırmaları yararlı olacaktır.
Optik form doldurma konusunda zorluk yaşamamak için evde optik form doldurulması konusunda prova yapılması ve taşırmadan doğru kodlama yapmaya özen gösterilmesi gerekmektedir. LGS’deki optik forma yapılacak olan hatalı kodlamaların sınav sonucuna olumsuz etkisi olacağı unutulmamalıdır.
LGS Sınavı’nda Milli Eğitim Bakanlığı tarafından verilen kurşun kalemlerin kullanılacağı göz önünde bulundurularak evde yapılan denemelerde kurşun kalem kullanmanın daha yararlı olacağını düşünüyorum.
Alışkanlıklarınızı Değiştirmeyin...
Liselere Giriş Sınavı’na sayılı günler kala sosyal hayatınızda radikal değişikler yapmayın.
Rutin hayatınıza devam etmeye özen gösterin. Örneğin film izleme alışkanlığınız yoksa, piknik yapma, ağır sporlar yapma gibi alışkanlıklarınız yoksa sınava az zaman kala yeni alışkanlıklar edinmeyin.
Fiziksel ve ruhsal anlamda sizi olumsuz etkileyecek aktivitelerden uzak durun. Beslenme alışkanlığınızı değiştirmeyin.
Sınavdan Önce Uykunuzu Getirecek Besinlerden Uzak Durun!
Sınavdan hemen önce kuru baklagiller gibi gaz yapan besinler, lif ve yağ içeriği bakımından yoğun olan gıdaların tüketiminde dikkatli olunmalıdır. Demir içeren besinlerin tüketilmesine özen gösterilmelidir.
Dikkati arttıran ve düşünce gücünü arttırıcı zengin demir içeren besinlerin tüketilmesine özen gösterilmelidir. Fazla miktarda şeker tüketiminin uyku getirdiği unutulmamalıdır.
Çikolata, kahve, kola, hamur işi gibi besinlerden uzak durulmalıdır. Mide rahatsızlıklarına sebep olabilecek aşırı soslu besinlerden ve kızartmalardan uzak durulmalıdır.
Yaz mevsimlerinde genelde yumurtaya olan alerjide artış olduğu bilindiği için yumurta tüketimi dengeli bir şekilde olmalıdır. Hiç kahvaltı alışkanlığınız olmasa dahi sabah sınavdan önce hafif bir kahvaltı yapmayı unutmayın.
Sınav Esnasında Susamanıza Neden Olacak Besinlerden Uzak Durun...
Sabah kahvaltısı yaparken tuzlu besinler tüketmeyin. Bu sizin sınav esnasında susamanıza ve alışkın olduğunuz miktardan fazla su tüketmenize neden olacaktır. Doğal olarak da tuvalet ihtiyacınızın artmasına ve sınav esnasında konsantrasyonunuzun bozulmasına neden olacaktır.
Sınavdan Önce Tuvalet İhtiyacınızı Karşılamayı Unutmayın...
Olumsuz düşüncelerden uzak durun.
Bu sınavda başarısız olursam ailemin yüzüne nasıl bakarım?
Bu sınavda başarısız olursam insanlar hakkımda ne düşünür?
Bu sınav hayatta başarılı olmak için tek yoldur.
Bu sınavda başarısız olursam kimsenin yüzüne bakamam.
Olması gereken düşünce ise şunlardır.
Bu sınavı kazanamamak dünyanın sonu değildir. Kesinlikle başka birçıkış yolu vardır.
Sınavlar hayatta mutlu olmaya başarılı olmaya giden yollardan sadece biridir.
Sınavlar, tek seçenek değil. Bu sınavları kazanamamış ancak hayatta başarıyı ve mutluluğu
yakalamış milyonlarca insan var.
Sınavları kazanamasak da farklı alanlarda mutlu ve başarılı olabiliriz.
-malıyım, -meliyim şeklindeki sözleri hayatınızdan çıkarın.
Yapmalıyım, başarmalıyım yerine Yapacağım! Başaracağım! Gibi kelimeleri kullanmayı alışkanlık haline getirin.
Kendinize inanın. Kendinize güvenin. Unutmayın ayaklarınızın yere sağlam bastığını hissettiğiniz anda hiçbir şey sizi durdurmaya engel olamaz.
Sacit Türkmen Psikolojik Danışman Ve Rehber Öğretmeni
{{item.IsimSoyisim==' '?"Kayıtsız Kullanıcı":item.IsimSoyisim}}
{{tariheCevir(item.KayitTarihi)}}{{item.YorumMetni}}