ERZURUM MUTFAK KÜLTÜRÜ

Erzurum'a Tescillenen Su Böreğinin Tescil Hikayesi ve Tescili Getiren 9 Detay!

Erzuruma Tescillenen Su Böreğinin Tescil Hikayesi ve Tescili Getiren 9 Detay!
Erzurum'a Tescillenen Su Böreğinin Tescil Hikayesi ve Tescili Getiren 9 Detay!

‘Su Böreği’ Anavatanı Erzurum’a Tescillendi!


‘Erzurum Su Böreği’ coğrafi işaret tescil belgesi Türk Patent ve Marka Kurumu (TPE)'den alındı.


Erzurum Ticaret Borsası tarafından tescil başvurusu yapılan, ‘Erzurum Su Böreği’, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu kapsamında 25.01.2019 tarihinden itibaren korunmak üzere 29.07.2020 tarihinde tescil edilerek Coğrafi İşaret Tescil Belgesi Erzurum’a verildi.

Erzurum Ticaret Borsası, geçmiş yıllarda Türk Patent ve Marka Kurumu’na yapmış olduğu Civil Peynir, Göğermiş Peynir ve Kadayıf Dolması Coğrafi İşaret Belgelerine, Erzurum Su Böreği’ni de ekleyerek ülke ile özdeşleşmiş bir ürünü daha koruma altına almış oldu.
 

Peki Erzurum Su Böreği Coğrafi İşaret Belgesi Nasıl Alındı? İşte detaylar…

2018'e Kadar Başvurular Kabul Edilmiyor!

Erzurum Ticaret Odası, ‘Erzurum Su Böreği’ coğrafi işaret tescil belgesini almak için yıllarca başvurularda bulunmuş. En Son 2010 yılında yapılan başvuru kabul edilmemiş.

‘Neden kabul edilmemiş?’ sorusu ise cevapsız duruyor. Yapılan araştırmalarda ‘Neden?’ sorusu karşısında, Türk Patent ve Marka Kurumu’nun, ‘Su böreği dünyanın her yerinde üretiliyor. ‘Erzurum Su Böreği’ için ayırt edici özellikler nelerdir ki?’ sorusu karşımıza çıkıyor.

2018 Yılında Oral ve Akköse Tekrar Başvuruyor!

2018 yılında yapılan başvuru ile ‘Erzurum Su Böreği’ coğrafi işaret tescil belgesinin alınması için Erzurum Ticaret Odası Başkanı Hakan Oral ve Anadolu Su Böreği kurucusu Serkan Akköse başroldeler.  İkilinin yürüttüğü çalışma ve Türk Patent ve Marka Kurumu'na verdikleri detaylar yıllardır reddedilen tescilin onaylanması ile neticeleniyor.

Bu arada, Erzurum Su Böreği için Türk Patent ve Marka Kurumu'na verilen 9 adet detay sonrası dünyanın hiçbir yerinden tescile itiraz gelmiyor.

2 yıl süren ‘Erzurum Su Böreği’ coğrafi işaret tescil belgesi çalışması ile Hakan Oral ve Serkan Akköse, TPE’yi sonra tüm Türkiye’yi ikna ediyor.

Artık su böreğinin coğrafi işareti Erzurum’a ait…

Erzurum'a Tescillenen Su Böreğinin Tescil Hikayesi ve Tescili Getiren 9 Detay!

Erzurum Su Böreğin 9 Detayı ve Farkı Ne?

1) Erzurum’un geleneksel su böreği şehrin en önemli yemeklerinden biri ve geleneksel olarak Erzurum yemek kültürünün önemli parçası olması ile ayırt edilir. 

2) Su böreği birçok ilde yapılsa da içindeki malzemeler ve pişirme tekniği bakımından Erzurum Su Böreği özel bir lezzettir. 

3) Erzurum Su Böreği kimliğinin oluşmasında en önemli malzeme, böreğin iç malzemesi olarak kullanılan civil peynirdir. 

4) Erzurum’un tescilli ürünlerinden biri olan çivil peynir kendine has tadı ve özel yapısıyla su böreğine farklı bir tat kazandırır. Peynirin yağsız yapısı sayesinde börek soğuduktan sonra tekrar ısıtıldığında da tadında bir değişiklik olmaz.

5) Su böreğinin lezzetinde önemli unsur olan ‘tereyağı’ çok önemlidir. Erzurum’un geleneksel tarifinde yağ olarak sadece tereyağı kullanılır. Tereyağının kalitesi ve saflığı da böreğin lezzetini belirleyen önemli bir etkendir. Tereyağı önce eritilerek tortusundan ayırt edilir. Böylece yağın lezzeti ve kokusu böreğe daha iyi aktarılmış olur.

6) Su böreği pişirilirken fırın kullanılmaz. Erzurum su böreği gerçek lezzetini, ocakta, kısık ateşte, her iki tarafı da yavaş yavaş kızartılarak alır.  En az 30 dakika her iki yüzü de kızartmak gerekir.

7) Su böreği 13 yufkadan yapılır ve bu haliyle bile börek asla çok kalın olmaz. Hamuru tutmak için sadece yumurta kullanılır ve en az 40 dakika yoğrulur. Daha sonra bu hamurdan çok ince yufkalar yapılır. Diğer su böreklerine kıyasla içerisinde en çok yumurta miktarı Erzurum geleneksel su böreğinde bulunur. İçerisine su katılmaması, yoğurma süresi ve yumurta miktarı da böreğin farklı kılan etkenlerdir. 

8) Ayrıca hamur yoğrulmadan önce kırılan yumurtaların üzerine sıkılan limon suyu yumurtaların kararmasını önlemekte ve su böreğinin katmanlarındaki hamurların açık renkli kalmasını sağlar.

9) Yufkalar hazırlandıktan sonra tepsiye dizilmeden önce haşlanır ve soğuk banyodan geçer. Burada önemli bir teknik de tepsiye dizilen yufkaların düz katmanlar olarak değil, içerisinde hava tutacak şekilde dalgalı olarak dizilmesidir. İçeride kalan hava bütün katmanların pişmesini sağlayarak böreğin hamur olmasını engellemektedir. Ayrıca son yufka haşlanmadan kapatılır.

Erzurum Su Böreği Hakkında

Erzurum’da Su Böreği!

Su böreği Erzurum mutfağının en çok sevilen yemeklerinden biri olduğu için Erzurumlu ev hanımlarının yıllar boyunca yaşattığı bir gelenek haline gelmiştir. 

Ramazan sofralarında, davetlerde, kutlamalarda su böreği hep ön plandadır. Her bayram öncesi birçok evde su böreği yapılır, bayram ziyaretlerinde misafirlere ikram edilir. 

Günümüzde su böreği bir ara sıcak restoran yemeği olmaktayken, Erzurum’da geleneksel tarifi, kültürel önemi yaşatılmakta ve halkımızın en sevdiği yemekler arasında yer almaktadır. 

Coğrafi İşaretin Şehrimize Faydaları!

Coğrafi işaret tesciliyle artık bütün su böreği ürünlerinde Erzurum ibaresi de yer alacak. 

Şehrimizin geleneksel lezzetini Türkiye’ye tanıtırken coğrafi işaret logosunu kullanabiliyor olacağız. Türk Paten Enstitüsü’ne göre: “Coğrafi işaret, tüketiciler için ürünün kaynağını, karakteristik özelliklerini ve ürünün söz konusu karakteristik özellikleri ile coğrafi alan arasındaki bağlantıyı gösteren ve garanti eden kalite işaretidir. Coğrafi işaret tescili ile kalitesi, gelenekselliği, yöreden elde edilen hammaddesi ile yerel niteliklere bağlı olarak belli bir üne kavuşmuş ürünlerin korunması sağlanır.” 

En önemlisi ise artık su böreğinin ana vatanı Erzurum olarak anılacak. Ülkemiz genelinde cağ kebap, civil peynir gibi Erzurum denince ilk akla gelen gıdalar arasında yerini alabilecek. Önemini bütün Erzurumluların bildiği su böreğini artık ülkemizde ve bütün dünyada tanıtmak için coğrafi işaret tescili ile önemli bir adım atılmıştır.

Yorumla
Facebook Twitter Telegram Whatsapp Linkedin Pinterest
{{begeni}} {{yorumsayi}}
2 Kasım 2024 20:00
Kullanıcı
{{item.IsimSoyisim==' '?"Kayıtsız Kullanıcı":item.IsimSoyisim}}
{{tariheCevir(item.KayitTarihi)}}

{{item.YorumMetni}}

{{item.BegenSay}}
Oturum Açınız

Yorum yazmak için oturum açmalısınız.

Oturum Aç Üye Ol

Mağazada Çok Satılanlar

Mağaza